2012-10-28 09:18:49
Φωτογραφία για Ημερήσια Διαταγή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940
Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες και Πολιτικό Προσωπικό,

Η 28η Οκτωβρίου, απαρχή μιάς εκ των λαμπροτέρων σελίδων της νεοελληνικής ιστορίας, είναι ημέρα εθνικής υπερηφάνειας και ανάτασης για τον απανταχού Ελληνισμό,  ημέρα μνήμης και τιμής.

Το απίστευτο θάρρος, ο ηρωισμός και η αδάμαστη ψυχή των Ελλήνων άλλαξαν τη ροή των γεγονότων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η Ελλάδα ύψωσε το ανάστημά της, στάθηκε όρθια,  ολομόναχη, ενάντια σε εθνικιστικές επιδιώξεις και ολοκληρωτικές ιδεολογίες.

Το αθάνατο «ΟΧΙ» συμπυκνώνει με συναρπαστικό τρόπο, την ακλόνητη απόφαση και τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους για την υπεράσπιση της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας  και των υψηλών αξιών του πολιτισμένου κόσμου.

Το ηρωικό «Έπος του ΄40», ως ιστορική εμπειρία, αποτελεί πηγή σθένους και περηφάνιας, εκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Δηλώνει τα ανεξίτηλα σημάδια ενός κατορθώματος με πανανθρώπινη σημασία, λειτουργεί σαν σημείο αναφοράς της ευθύνης της δικής μας ως πολιτών τούτου του τόπου, μέτρο για να κρίνονται και να αξιολογούνται οι πράξεις μας ή οι παραλήψεις μας
. Με πρωταγωνιστές τα τότε στρατευμένα παιδιά μας και τον περήφανο λαό μας, σηματοδοτεί, επίσης, τη σημασία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, που αποτελούν τον βασικό παράγοντα εθνικής ισχύος, στον οποίο συγκεντρώνεται η εμπιστοσύνη και η ελπίδα των Ελλήνων πολιτών.

Η σημερινή επέτειος είναι ημέρα δέσμευσης για τις Ελληνικές ΕΔ, για νέες προσπάθειες, προσανατολισμένες στο τρίπτυχο διαρκής εκπαίδευση, υψηλό φρόνημα, πειθαρχία. Μόνον έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, αλλά και να εκπληρώσουμε αποτελεσματικά τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, που απορρέουν από τις συμβάσεις και τις αποφάσεις διεθνών οργανισμών, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και την σταθερότητα της ευαίσθητης περιοχής μας.

Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και η αποτελεσματική τους λειτουργία αποτελούν μεγίστη επιδίωξη, διότι μας διασφαλίζουν ένα μείζον αγαθό, την εθνική ασφάλεια της χώρας, που όπως εύκολα αντιλαμβάνεστε και σήμερα, στην μακραίωνη ιστορία μας δεν ήταν ποτέ αυτονόητο. Επείγει να εξορθολογίσουμε τις δαπάνες μας και να αυξήσουμε την αποδοτικότητά τους. Η συγκυρία της πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης υπονομεύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και οφείλουμε να συμμετέχουμε και εμείς, με σύνεση, υπευθυνότητα και λογική στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισής της.

Πάντα, όμως, με ένα κριτήριο· να μην επιτρέψουμε να εξελιχθεί η οικονομική κρίση σε κρίση εθνικής ασφαλείας, να μην επηρεαστεί η αποτρεπτική ικανότητα και ισχύς της χώρας, να μη θιγεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Χωρίς την κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας, κανένας τομέας της οικονομίας δεν μπορεί να αποδώσει και όλες οι προσπάθειες για την ανάπτυξη και την κοινωνική ανασυγκρότηση θα πέσουν στο κενό. Ο οποιοσδήποτε εθνικός σχεδιασμός, για να πετύχει, απαιτεί ενότητα και αισιοδοξία, σύμπνοια και αγωνιστικότητα, ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα.

Γυναίκες και Άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων

Με πίστη στις αξίες του Ελληνισμού και έντονη τη διάθεση προσφοράς, επιτελούμε το έργο μας για την αμυντική θωράκιση της χώρας και την αποφασιστική αποτρεπτική μας πολιτική. Ο ισχυρός δεσμός των Ενόπλων Δυνάμεων με την κοινωνία των πολιτών, είναι η δυναμική έκφραση αυτής της πίστης και αυτής της προσφοράς.

Ας αντλήσουμε πρότυπα και παραδείγματα από αυτά που συνέβησαν στο ένδοξο παρελθόν της χώρας μας. Ας αντλήσουμε εμπειρία και δύναμη από την ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων γιατί και τώρα η χώρα διεξάγει έναν άλλο πόλεμο, έναν ιδιόμορφο οικονομικό πόλεμο, μία αναμέτρηση με τις αγορές.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε οφείλουμε να διατηρήσουμε την πολύτιμη κληρονομιά των αγώνων και των θυσιών που απαιτήθηκαν για την ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία. Οφείλουμε να σημάνουμε την πίστη μας στην παράδοση. Στη ζώσα και ιερή παράδοση, που σώζει και υμνεί τον πλούτο της ελεύθερης ψυχής, το ηρωικό πνεύμα, τη συλλογική συνείδηση και την αγάπη για την Πατρίδα.

Τέτοιες αρχές και αξίες προσβλέπουμε να λειτουργήσουν και πάλι, οι οποίες μπορούν να αφυπνίσουν τις αστείρευτες δυνάμεις του Ελληνισμού, προκειμένου να διαβούμε τη σημερινή στενωπό- μέσα σε αντίξοο οικονομικό περιβάλλον και σε περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας- και να χαράξουμε νέα πορεία για ένα καλύτερο αύριο.

Τιμή και δόξα σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να μην «μικρύνει» η Πατρίδα μας. Δημόσιος έπαινος σε όλους όσους υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε όλους εσάς που έχετε αφιερώσει τη ζωή σας στην υπηρεσία της πατρίδος και την εκτέλεση του καθήκοντος.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940.

Ζήτω οι Ελληνικές ΕΔ.

Ζήτω το Έθνος.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ