2012-10-27 00:30:03
Φωτογραφία για Πρόταση για συνένωση των ΔΟΥ Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας, ενώ τη γλυτώνει η ΔΟΥ Ηρακλείου Αττικής
Νέα δεδομένα στην χωροθέτηση των εφοριών της περιοχής μας φέρνει το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που έχει δημιουργήσει το... Υπουργείο Οικονομικών για τις ενοποιήσεις των ΔΟΥ όλης της χώρας.

H Επιτροπή κατέληξε ότι είναι εφικτή η αναστολή λειτουργίας 127 ΔΟΥ σε 2 φάσεις (Οκτώβριος και Δεκέμβριος 2012). Ως εκ τούτου από 241 ΔΟΥ που υφίστανται (30/8/2012), θα παραμείνουν 114 ΔΟΥ πανελλαδικά. Για όσες ΔΟΥ ενοποιούνται, επισημαίνονται τα κτίρια στα οποία δύναται να μεταστεγαστούν, με επαρκείς χώρους. Ταυτόχρονα, το έργο των παραπάνω ενοποιήσεων θα αποφέρει όφελος περίπου 19 εκατ. ευρώ στη διετία 2013-2014 (ήτοι 791 χιλιάδες ευρώ / μήνα), που θα προκύψει μετά τη μείωση των κτιρίων που ενοικιάζονται καθώς και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

• Η ΔΟΥ Ηρακλείου μένει μόνη της

Σχετικά με την περιοχή μας μέχρι σήμερα είναι σε εξέλιξη η συνένωση των ΔΟΥ Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου και Νέας Φιλαδέλφειας (που καλύπτει και τη Μεταμόρφωση) με εφορία υποδοχής τη Νέα Ιωνίας και μάλιστα ήδη κάποια τμήματα των εφοριών της Φιλαδέλφειας και του Ηρακλείου (όπως το δικαστικό) έχουν μεταφερθεί στη Νέα Ιωνία
. Ωστόσο, η Επιτροπή προτείνει να μην μπει στη λίστα των ενοποιήσεων η ΔΟΥ Ηρακλείου καθώς εμπίπτει στην κατηγορία των εφοριών που αν ενοποιούνταν θα δημιουργούσαν ΔΟΥ με πολύ μεγάλο αριθμό εξυπηρετούμενων συναλλασσομένων (άνω των 150.000) και θα προκαλούταν πρόβλημα εύρυθμης λειτουργίας. Θυμίζουμε εδώ ακόμα πως υπάρχει πρόταση του ιδιοκτήτη του κτιρίου που στεγάζει σήμερα τη ΔΟΥ Ηρακλείου για δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου στο ελληνικό δημόσιο με την υποχρέωση αυτό να αναλάβει όλες τις λειτουργικές δαπάνες. Ακολούθως, η Επιτροπή ορίζει ως ΔΟΥ υπό συνένωση τις εφορίες Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδέλφειας με εφορία υποδοχής την πρώτη. Αυτή τη στιγμή και οι 2 ΔΟΥ στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια με την Επιτροπή να κρίνει πως τα υφιστάμενα κτίρια δεν επαρκούν για τη συστέγαση της ενοποιημένης ΔΟΥ. Για αυτό και η Επιτροπή προτείνει να παραμείνουν οι 2 ΔΟΥ στα υφιστάμενα κτίρια, μέχρι να διενεργηθεί διαγωνισμός και να βρεθεί νέο κτίριο, το οποίο θα στεγάσει την ενοποιημένη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας - Νέας Φιλαδέλφειας. Στο πόρισμα αναφέρονται στοιχεία και για τις δύο ΔΟΥ. Έτσι στη ΔΟΥ Νέας Φιλαδέλφειας ο αριθμός των υπαλλήλων είναι 27, το μηνιαίο μίσθωμα 11.680 ευρώ και η ωφέλιμη επιφάνεια γραφείων 800 τ.μ. Αντίστοιχα στην (ενοποιημένη) ΔΟΥ Νέας Ιωνίας το σύνολο των υπηρετούντων υπαλλήλων είναι 91, το μίσθωμα 17.112 ευρώ και η επιφάνεια γραφείων 630 τ.μ.

• Το παράδοξο και το “φιλέτο”

Εντύπωση προκαλεί πως με τη ΔΟΥ Ηρακλείου συναλλάσσονται 70318 πολίτες όταν στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας (που είναι ένας μεγαλύτερος Δήμος) συναλλάσσονται 47622 πολίτες! Αυτό εξηγείται από το γεγονός πως τα όρια των εφοριών δεν συμπίπτουν με τα όρια των δήμων. Έτσι στη ΔΟΥ Ηρακλείου υπάγονται οι περιοχές της Καλογρέζας, της Αλσούπολης και ένα κομμάτι της Νεάπολης (πλατεία Φλέμινγκ και πέριξ), σχεδόν δηλαδή η μισή Νέα Ιωνία! Επίσης, μεγάλη έκταση καταλαμβάνει η ΔΟΥ Νέας Φιλαδέλφειας, που στεγάζεται στην οδό Δεκελείας, καθώς καλύπτει πέρα από την Φιλαδέλφεια, τη Μεταμόρφωση και τη Νέα Χαλκηδόνα και συνολικά 66.468 πολίτες συναλλάσσονται με αυτήν. Όμως θεωρείται ως μια από τις “εφορίες-φιλέτα” του Λεκανοπεδίου, αφού έχει υπό την ευθύνη της εκατοντάδες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στον άξονα της Εθνικής Οδού. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως πέρσι έβγαλε σύνολο εσόδων 2 δις 484 εκ. ευρώ ερχόμενη τρίτη στην κατάταξη των ΔΟΥ Αττικής (μόνο η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και η ΔΟΥ Πειραιά είχαν μεγαλύτερα έσοδα).

• Ποιες είναι οι προτάσεις για τις άλλες ΔΟΥ των βορείων προαστίων

Για την περιοχή των βορείων προαστίων προτείνεται ακόμα να συνενωθούν οι ΔΟΥ Αγίου Στεφάνου και Κηφισιάς (με έδρα το κτίριο της ΔΟΥ Κηφισιάς). Επίσης, υπάρχει πρόταση για συνένωση των ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής και Χολαργού με έδρα το κτίριο της ΔΟΥ Χολαργού που είναι ιδιόκτητο, παρά το γεγονός πως ΔΟΥ υποδοχής είναι η Αγία Παρασκευή και εδώ ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από το Δήμο Αγίας Παρασκευής. Επίσης, ανάμεσα στις προτάσεις είναι η συγχώνευση των ΔΟΥ Κ Αθηνών και Γαλατσίου (με έδρα το Γαλάτσι). Απείραχτες μένουν οι ΔΟΥ Αμαρουσίου και Χαλανδρίου λόγω του μεγάλου αριθμού συναλλασσόμενων με αυτές, αφού καλύπτουν και όμορες περιοχές.
xtypos.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Emulator ROMs: App cydia free
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Emulator ROMs: App cydia free
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ