2012-10-26 07:56:26
Φωτογραφία για ''ΑΠΙΘΑΝΗ '' Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Χωρίς τη λήψη απόφασης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «Euro Working Group» στις Βρυξέλλες, στο οποίο εξετάστηκε το πακέτο των μέτρων που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόϊκας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της τακτικής συνεδρίασης του Γιουρογκρούπ στις 12 Νοεμβρίου.

Το περιεχόμενο του ελληνικού προγράμματος παρουσίασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα.

Το ελληνικό χρέος θα βρίσκεται πάνω από τον στόχο του 120%του ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο την προκαταρκτική έκθεση του ΔΝΤ που παρουσιάστηκε στο Euroworking Group, και στην οποία αναφέρεται ότι η Αθήνα θα χρειαστεί να προβεί σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός τροχιάς και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μειώσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως είχε προβλεφθεί. Το πιο πιθανό είναι να βρίσκεται στο 136% και αυτό κάτω από ένα θετικό σενάριο ενός πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού, την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και την ιδιωτικοποίηση» δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.


«Νέα μέτρα πρέπει να ληφθούν, εκτός των υπαρχόντων 89» προσέθεσε.

Εκτός από τις προβλέψεις για το χρέος, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσπαθούν να υπολογίσουν το ποσό που θα χρειαστεί ακόμα η Αθήνα, αν αντί για το 2014 της δοθεί χρόνος μέχρι το 2016 προκειμένου να φτάσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5 τοις εκατό, όπως είχε συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο.

Δύο ημέρες περιθώριο για τις τελευταίες εκκρεμότητες του πακέτου μέτρων

Πάντως για την επόμενη εβδομάδα, και πιθανόν την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, μετατίθεται η συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Eurogroup για την Ελλάδα εφόσον τη Δευτέρα επέλθει συμφωνία στο Euro Working Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση EuroWorking Group την Πέμπτη εξετάστηκαν βασικά τα θέματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού ύψους 16-18 δισ. ευρώ που θα προκύψει από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016.

Η τεχνική ομάδα που προετοιμάζει τις συνόδους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδρίαζε μέχρι αργά και θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα, δίνοντας ουσιαστικά περιθώριο δύο ημερών στην Αθήνα προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες για το πακέτο μέτρων.

Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» μέχρι την Κυριακή, ώστε το πακέτο να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνο Τσακλόγλου, την Τρίτη να κατατεθούν τα μέτρα και την Τετάρτη -ή το αργότερο την Πέμπτη- να μπορεί να συνεδριάσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για να δώσουν την έγκρισή τους.

Στην Αθήνα, η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην άρνησή της για τα εργασιακά. Μετά την πολύωρη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος, ζήτησε μάλιστα από τους Ευρωπαίους εταίρους «να αποσύρουν τις αξιώσεις που ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων της χώρας μας».

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, ζητά παρεμβάσεις σε τέσσερα σημεία του πακέτου. Αντιπροσωπεία του κόμματος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να παραμείνει το επίδομα γάμου για χαμηλόμισθους εργαζόμενους και να διασφαλιστεί η επεκτασιμότητα των εθνικών συλλογικών συμβάσεων.

Επίσης, από την Ιπποκράτους ζητούν οι περικοπές στις συντάξεις να επιμερισθούν δίκαια, να βρεθεί η χρυσή τομή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και η διατήρηση του αφορολογήτου. Επίσης, κάθε προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις να εγκρίνεται από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

ΑΠΕ/ΔΟΛ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ