2012-10-25 14:07:04
Φωτογραφία για Ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες στα σχολεία της Κύπρου
Ναι, υπάρχουν περιστατικά από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες στα σχολεία. Σε αυτήν την παραδοχή, καταλήγει το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο αποκαλύπτει ότι τέτοια περιστατικά φτάνουν στους εκπαιδευτικούς ψυχολόγους είτε από το ίδιο το σχολείο, είτε ακόμα και από την οικογένεια του επηρεαζόμενου κοριτσιού.

Τα πιο πάνω επιβεβαιώνουν και οι καθηγητές μέσω του προέδρου τους, Δημήτρη Ταλιαδώρου. Σε δηλώσεις του εξηγεί πως, αν και δεν πρόκειται για ένα καθημερινό φαινόμενο, εντούτοις υπάρχουν περιπτώσεις εφήβων, που κατά τη διάρκεια των μαθητικών τους χρόνων γίνονται γονείς.

Λεπτομέρειες για το θέμα δίνει ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Δημοσθένους, σε απαντητική επιστολή προς τη βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου, «παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σήμερα στατιστικά δεδομένα ή επιδημιολογικές έρευνες που να αναφέρονται στις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες στα σχολεία, οι Υπηρεσίες Στήριξης εντός του σχολικού συστήματος βρίσκονται αντιμέτωπες με το σοβαρό αυτό πρόβλημα που αφορά σχεδόν αποκλειστικά τη Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση».


Στην επιστολή του ο κ. Δημοσθένους αναφέρει συγκεκριμένα, ότι «στην καθημερινή πρακτική τους στα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι χειρίζονται περιπτώσεις ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών που παραπέμπονται κοντά τους από την οικογένεια, το σχολείο ή άλλους φορείς, όπως οι υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και Ψυχικής Υγείας».

Στην ερώτηση εάν προσφέρεται ψυχολογική στήριξη στις εφήβους και στις οικογένειές τους, το υπουργείο απαντά και πάλι καταφατικά: Οι Υπηρεσίες Στήριξης σε συνεργασία με το σχολείο και την οικογένεια χειρίζονται τα περιστατικά σε ατομικό επίπεδο, παρέχοντας συμβουλευτική καθοδήγηση και θεραπεία. Το υπουργείο υπογραμμίζει πως «τα προβλήματα αυτά συχνά μπορεί να έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανηλίκων» και ως εκ τούτου χρήζουν συστηματικής καθοδήγησης και στήριξης σε πολλά επίπεδα.

Στο επίπεδο του σχολείου, το ρόλο αυτό αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι. Συγχρόνως, αναπτύσσονται διάφορα προγράμματα με στόχο την πρόληψη του φαινομένου, τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση Εκπαίδευση, τα οποία αναφέρονται έμμεσα στα προβλήματα από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Συναφές με το πιο πάνω θέμα είναι και το ερώτημα της ίδιας βουλευτού, όσον αφορά στην ηλικία κατά την οποία αρχίζει η σεξουαλική δραστηριότητα των Κύπριων μαθητών. Ο Γιώργος Δημοσθένους παραπέμπει στα αποτέλεσμα έρευνας του Οργανισμού Νεολαίας και του Ινστιτούτου Αναπαραγωγικής Ιατρικής (2006), με βάση τα οποία ο μέσος όρος έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας των εφήβων μας κυμαίνεται στο 15-16 έτος της ηλικίας τους.

Όσον αφορά στην ενημέρωση των μαθητών γύρω από τα θέματα αυτά, εξηγεί ότι το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας περιλαμβάνει ξεχωριστή θεματική ενότητα «Οικογενειακός προγραμματισμός, σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία», η οποία ξεκινά από την Προδημοτική και εκτείνεται μέχρι και τη Λυκειακή Εκπαίδευση. Διευκρινίζει ότι στα νέα αναλυτικά το θέμα της σεξουαλικής αγωγής δεν περιορίζεται απλώς στις σωματικές συνέπειες κάποιων συμπεριφορών, αλλά αντιμετωπίζει τη σεξουαλικότητα μέσα από τη φυσική, βιολογική, συναισθηματική και κοινωνική της διάσταση.

«Γεννούν και επιστρέφουν για εξετάσεις»

Σε δηλώσεις στον «Φ», ο επικεφαλής των καθηγητών ανέφερε ότι στους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια για τις μαθήτριες, οι οποίες γίνονται μητέρες κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στη Μέση Εκπαίδευση. «Υπάρχει, παρόλα αυτά, μια άγραφη οδηγία για να τους παρέχονται διευκολύνσεις», συμπλήρωσε ο κ. Ταλιαδώρος.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ παραδέχτηκε, ακόμα, ότι παλαιότερα τα σχολεία προέτρεπαν ένα κορίτσι, που έμενε έγκυος, να εγκαταλείψει τα θρανία. Σήμερα, συνέχισε, εναπόκειται στην ίδια να αποφασίσει από μόνη της.

Σχολίασε, εξάλλου, ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσα περιστατικά καταγράφονται ετησίως, αποκαλύπτοντας την ίδια ώρα ότι υπήρξαν περιπτώσεις που κάποιες μαθήτριες γέννησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και στο τέλος του έτους επέστρεψαν στο σχολείο και έδωσαν κανονικά εξετάσεις.

Όπως αναφέρεται και στην αρχή, σχετικές πρόνοιες στους κανονισμούς δεν υπάρχουν. Ως εκ τούτου, όταν μια μαθήτρια φεύγει για να γεννήσει, το σχολείο εφαρμόζει τα όσα ισχύουν για τους μαθητές που απουσιάζουν λόγω προβλημάτων υγείας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ