2012-10-25 13:11:53
Φωτογραφία για ΔΗΜΑΡ Το μετέωρο βήμα του Φ. Κουβέλη...!!!
Στο κρισιμότερο σταυροδρόμι της ιστορίας της βρίσκεται η ΔΗΜΑΡ καθώς, για πρώτη φορά, έρχεται αντιμέτωπη με τη λήψη αποφάσεων που ενδέχεται να σφραγίσουν τη φυσιογνωμία της ως μίας κυβερνώσας αριστερής δύναμης, ή να την καθηλώσουν στην κατηγορία των δυνάμεων του κλασικού «διεκδικητισμού».

Αντιμέτωπη με τη λήψη αποφάσεων που ενδέχεται να σφραγίσουν τη φυσιογνωμία του κόμματος βρίσκεται η ΔΗΜΑΡ

Μέχρι τώρα το κόμμα του Φ. Κουβέλη υποστήριξε σθεναρά την ανάγκη να βρει η χώρα ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Υιοθέτησε πολιτικές που δεν είχαν σχέση με το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο μίας δύναμης που φιλοδοξεί να ηγηθεί των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά, όπως ήταν η αποδοχή στις περικοπές μισθών και συντάξεων.

Υπέταξε ωστόσο το «αρεστό» στο «χρήσιμο», θεωρώντας ότι η Αριστερά δεν μπορεί να βρίσκεται εκτός κυβέρνησης και να εξαγγέλλει ένα βολικό αντιπολιτευτικό λόγο.


Το θέμα των αλλαγών στα εργασιακά θέτει σε δοκιμασία όλη τη διαδικασία που έχει προηγηθεί γιατί είναι αλήθεια ότι ζητήματα όπως η κοινωνική συμφωνία και η διατήρηση των κοινωνικών κεκτημένων (τριετίες, συλλογικές διαπραγματεύσεις, αποτροπή απολύσεων, συγκράτηση της ανεργίας) συγκροτούν τον σκληρό πυρήνα μίας αριστερής δύναμης. Η πίεση που υφίσταται η ΔΗΜΑΡ να βάλει και άλλο νερό στο «εργασιακό» κρασί της, ωθεί το ούτως ή άλλως δύσκολο εγχείρημα της υπέρβασης στην κόψη του ξυραφιού.

Ενδεικτικό στοιχείο των πιέσεων από το εξωτερικό είναι η αναφορά στη χτεσινή Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στις δηλώσεις του Ολι Ρεν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο οποίος είπε ότι εάν συνεχιστεί η αρνητική στάση της Ελλάδας «θα επιστρέψουμε στο αρχικό και χειρότερο πακέτο για τη χώρα».

Ο Φ. Κουβέλης βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση να αποδεχτεί πολιτικές που προτείνονται από την τρόικα και τους κυβερνητικούς εταίρους ρισκάροντας το αριστερό «πρόσημο» του κόμματος και κινδυνεύοντας να πολτοποιηθεί από τον κυβερνητισμό, όπως υποστηρίζουν στελέχη τα οποία ανήκουν στην ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ, τα οποία προτάσσουν την ανάγκη της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει η θέση στελεχών που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς οι οποίοι θεωρούν ότι η ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να «λερώσει τα χέρια της» ψηφίζοντας το βελτιωμένο πακέτο των εργασιακών, για να παραμείνει το κόμμα στο κυβερνητικό παιχνίδι και να δώσει τη μάχη για τη χώρα, από θέση ευθύνης.

«Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να υπερβεί τον εαυτό της», είναι η έκφραση που χρησιμοποιούν και τονίζουν ότι έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, η επιμονή στο «όχι» για τα εργασιακά, μπορεί να οδηγήσει τη ΔΗΜΑΡ εκτός κυβέρνησης, κινδυνεύοντας να μετατραπεί σε «συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πέρα όμως από τις εσωκομματικές αντιθέσεις, ο Φ. Κουβέλης έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμα πρόβλημα που αφορά την εκλογική βάση του κόμματος.

Ολες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια πρωτοφανή δημοσκοπική σταθερότητα για τη ΔΗΜΑΡ η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οφείλεται κατ' αρχάς στη δημοφιλία του προέδρου του κόμματος αλλά και στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι επιδίωκαν τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση προκειμένου να μην εμπλακεί η χώρα στην περιπέτεια της καταγγελίας του Μνημονίου και εξόδου από την ευρωζώνη.

Παραμένει αμφίβολο εάν οι υποστηρικτές του κόμματος θα επικροτούσαν μια απόφαση με ιδεολογική φόρτιση ή μια απόφαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ρεαλιστική» με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η χώρα. Και το δίλημμα που τίθεται σε αυτήν τη φάση για τη ΔΗΜΑΡ φαίνεται να έχει τη μορφή «άσπρο ή μαύρο», «όλα ή τίποτα», χωρίς εναλλακτικές λύσεις και συμβιβασμούς.

ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

«Βελτιωμένες οι προτάσεις», παραμένουν οι ενστάσεις

Δεν ικανοποίησαν τη ΔΗΜΑΡ οι βελτιωμένες -όπως τις χαρακτήρισαν και στελέχη του κόμματος- προτάσεις της τρόικας σχετικά με τις αλλαγές στα εργασιακά. Το κόμμα του Φ. Κουβέλη διαφωνεί συνολικά με τις αλλαγές σε θέματα εργασιακών σχέσεων και επικεντρώνει κυρίως σε δύο ζητήματα που δεν περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο, την επεκτασιμότητα της Eθνικής Συλλογικής Σύμβασης και την κατάργηση του επιδόματος γάμου.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος επιβεβαιώθηκε η θέση της ΔΗΜΑΡ ότι στηρίζει την κυβέρνηση, ενώ ο Φ. Κουβέλης ενημέρωσε τους βουλευτές σχετικά με την αρνητική στάση του κόμματος στο θέμα των εργασιακών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των βουλευτών συμπαρατάχθηκε με τον Φ. Κουβέλη για τους χειρισμούς του στο θέμα. Στη ΔΗΜΑΡ υποστηρίζουν ότι το θέμα αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα, πριν από τη συνεδρίαση του Euroworking Group.

Στο παρασκήνιο της συνεδρίασης της ΚΟ, το μέλος της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ Δ. Χατζησωκράτης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τη θέση του κόμματος, την οποία περιέλαβε σε τρεις εναλλακτικές επιλογές:

1) Να πάρει πίσω η τρόικα το «πακέτο» των εργασιακών.

2) Να αποσυρθούν προσωρινά τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία μπορούν να περιληφθούν ως μέρος των περιεχομένων της νέας σύμβασης με αστερίσκο και να συζητηθούν στο μέλλον.

3) Να κατατεθούν στη Βουλή, οπότε και θα τα καταψηφίσει η ΔΗΜΑΡ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πράξει η ΔΗΜΑΡ εάν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας καταθέσει όλα τα μέτρα σε ένα άρθρο, ο κ. Χατζησωκράτης δήλωσε πως «ο κ. Στουρνάρας δεν είναι πολιτικός και δεν είναι εκείνος που έχει την ευθύνη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων».

Ο κ. Χατζησωκράτης είχε συναντηθεί προηγουμένως με τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα των εργασιακών και κατόπιν ενημέρωσε τον Φ. Κουβέλη. Πηγές της ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι τελικώς θα κατατεθούν σε ξεχωριστά άρθρα οι αλλαγές για τα εργασιακά προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν οι βουλευτές του κόμματος τα δημοσιονομικά μέτρα.

Νίκος Β. Τσίτσας
 
communenews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ