2012-10-25 03:39:05
Φωτογραφία για Γκουαντάναμο: Κακομεταχείριση καταγγέλλει κρατούμενος
Ο κύριος ύποπτος για την πολύνεκρη επίθεση κατά του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cole κατήγγειλε σε... στρατοδικείο τις «αλυσίδες», την «κακοποίηση» και τις «επιθέσεις», που -κατά τον ίδιον- αναγκάσθηκε να υπομείνει στις φυλακές του Γκουαντάναμο.

Ο Σαουδάραβας Αμπντ αλ Ραχίμ Νασίρι, 47 ετών, εξήγησε πως «κάθε φορά ήθελε να προσέλθει» στην ακροαματική διαδικασία, όμως «οι αλυσίδες και τα μέτρα ασφαλείας ήσαν τα μόνα πράγματα που τον εμπόδιζαν».

Ο κατηγορούμενος, που αντιμετωπίζει το φάσμα της καταδίκης στην εσχάτη των ποινών, διαμαρτυρήθηκε για «την κακομεταχείρισή του» από τους φρουρούς του στη φυλακή. «Στη φυλακή υπέστη επιθέσεις στο όνομα των υποτιθέμενων μέτρων ασφαλείας», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με την αναμετάδοση της διαδικασίας στο Γκουαντάναμο στη στρατιωτική βάση του Φορτ Μιντ στο Μέριλαντ.

«Θέλω να δηλώσω στον κόσμο πως ο δικαστής με καταδίκασε σε θάνατο διότι δεν προσερχόμουν στην ακροαματική διαδικασία εξαιτίας των αλυσίδων», δήλωσε ο ίδιος στα αραβικά, κατά τη δεύτερη ημέρα της τριήμερης προκαταρκτικής ακρόασής του.


Ο ίδιος, που θεωρείται ως ιθύνων νους της επίθεσης στο αμερικανικό καταδρομικό, εξήγησε πως μποϊκοτάρισε τις πρώτες δύο ακροαματικές συνεδρίες, χθες και τον Ιούλιο, εξαιτίας των «απειλών» και της «κακομεταχείρισης» που υπέστη στο κελί του, όπως και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του έως την αίθουσα του έκτακτου στρατοδικείου.

«Ισχυρίζονται πως είναι η ασφάλεια, αλλά δεν δικαιούνται να κάνουν τα πάντα στο όνομα της ασφάλειας, η ασφάλεια πρέπει να έχει ένα όριο», δήλωσε.

«Σας ευχαριστώ που μ' ακούσατε», δήλωσε ο Νασίρι στον στρατοδίκη Τζέιμς Πολ, «επί δέκα χρόνια ουδείς ακούει αυτό που έχω να πω» και του ζήτησε να κάνει «να σταματήσουν οι επιθέσεις».

«Έχω ισχιαλγία και με βάζουν να φέρω χονδρές αλυσίδες γύρω από τη μέση μου. Αλυσοδένουν τους καρπούς, τις κνήμες μου… αυτό δεν έχει να κάνει το παραμικρό με την ασφάλεια, δεν έχω τίποτε στα χέρια μου», τόνισε, δείχνοντας τις παλάμες του. Ο δικαστής στο σημείο αυτό τον διέκοψε, μην επιτρέποντάς του να αφηγηθεί όλα τα μέτρα που λαμβάνονται αναφορικά με το άτομό του.

«Είναι η υπόθεσή μου, έχω το δικαίωμα να υπερασπισθώ εαυτόν», είπε ο κατηγορούμενος, ο οποίος υποσχέθηκε να παρευρίσκεται στις επόμενες ακροαματικές διαδικασίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα τυγχάνει καλύτερης μεταχείρισης. Ζήτησε δε ένα «πιο άνετο κάθισμα» και ένα «πιο άνετο» αυτοκίνητο, διότι το όχημα με τον οποίον τον μεταφέρουν κάθε πρωί τον ζαλίζει.

Θεωρούμενος στενός συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο Νασίρι κατηγορείται για την επίθεση κατά του καταδρομικού USS Cole το 2000 στην Υεμένη, με 17 νεκρούς, και κατά του γαλλικού πετρελαιοφόρου MV Limburg, στον κόλπο του Άντεν, με έναν νεκρό.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ