2012-10-24 13:02:46
Φωτογραφία για Η απόλυτη ξεφτίλα : Υποστήριξε ότι έχασε τη λίστα Λαγκάρντ ο Παπακωνσταντίνου
Σήμερα το πρωί κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τηςΒουλής ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ και άφησε άφωνα τα μέλη της επιτροπής όταν ομολόγησε ότι έχει χάσει το πρωτότυπο αρχείο της λίστας!

Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να επισπεύσουν την ακρόασή του, έπειτα και από την επιστολή του σημερινού υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προς τους οικονομικούς εισαγγελείς, μια επιστολή η οποία εκθέτει τον πρώην υπουργό Οικονομικών, καθώς μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «ηλίστα Λαγκάρντ έφτασε στην Ελλάδα με αριθμό πρωτοκόλλου και επίσημο διαβιβαστικό από τη Γαλλία αλλά ο τότε υπουργός δεν την πρωτοκόλλησε σε κανένα αρχείο».

Στην κατάθεσή του ο κ. Παπακωσταντίνου επεσήμανε συνοπτικά ότι «εγώ ζήτησα τα στοιχεία, τα παρέλαβα, έδωσα τις μεγάλες καταθέσεις για έρευνα και έλεγχο και στην συνέχεια όλα για έλεγχο» και σημειώνοντας ότι «έπρεπε να έχουν αξιοποιηθεί από το ΣΔΟΕ αν και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό στοιχείο μπορούσαν να αποτελέσουν βάση έρευνας». Ωστόσο, ο πρώην υπουργός παραδέχτηκε ότι μάλλον έχασε το πρωτότυπο αρχείο της λίστας. Το αρχικό αρχείο με την συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη στο γραφείο μου. Δεν ξέρω που είναι.Δυστυχώς δεν ξέρω που είναι σήμερα» δήλωσε.


Ο πρώην υπουργός παραδέχθηκε ακόμη ότι επεξεργάστηκε το αρχείο με τα ονόματα των μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία αντιγράφοντάς το στο περίφημο στικάκι το οποίο πιθανότατα είναι αυτό που παρέλαβε ο κ. Βενιζέλος και αυτός με την σειρά του το παρέδωσε στον σημερινό πρωθυπουργό Αν. Σαμαρά και από εκεί στον οικονομικό εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη. Επομένως, τα ακριβή στοιχεία της λίστας μπορούν να διαπιστωθούν μόνον από τις γαλλικές αρχές που έχουν την αυθεντική λίστα.

Η... διαδρομή της λίστας

Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου περί τις αρχές Δεκεμβρίου 2009 ενημερώθηκα από την αρμόδια Υπηρεσία ότι είχαν παραλάβει προ αρκετών μηνών από την Φορολογική Αρχή της Γερμανίας, στοιχεία κατοίκων Ελλάδας με καταθετικούς λογαριασμούς στο Λιχτενστάιν. Η πληροφορία είχε έλθει υπηρεσιακά και κατά τον ίδιο τρόπο διαβιβάστηκε από την υπηρεσία στοΣΔΟΕ.

Η Γερμανική Αρχή είχε ζητήσει ενημέρωση για το αποτέλεσμα από την χρήση των πληροφοριών αυτών, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα διαθέσει και άλλα ανάλογα στοιχεία που είχε από άλλες χώρες. Η πρώτη ενημέρωση απεστάλη από το ΣΔΟΕ στην αρμόδια Υπηρεσία 14 μήνες αργότερα, τον Απρίλιο 2011 προς διαβίβαση στις Γερμανικές Αρχές. Εν συνεχεία αποχώρησα από το Υπουργείο Οικονομικών, οπότε δεν γνωρίζω πότε έγινε η ενημέρωση των Γερμανικών φορολογικών Αρχών και εάν ακολούθησε παράδοση και άλλων στοιχείων από εκείνους.

Και μόνο από αυτό το στοιχείο είναι προφανές ότι το ΣΔΟΕ αντιμετώπιζε προβλήματα στους ελέγχους, ιδιαίτερα δε στην αξιοποίηση παρόμοιων στοιχείων, γεγονός που έκανε για πρώτη φορά. Γι αυτό και τον Μάρτιο 2010 ψηφίσαμε διάταξη (ν. 3833) για την συγκρότηση «ειδικών κλιμακίων ελέγχων» με αρμοδιότητα σε όλη τη χώρα υπαγόμενων στην...διαβάστε όλο τον διάλογο εδώ
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σάββατο και η Κ20
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σάββατο και η Κ20
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ