2012-10-24 09:56:19
Φωτογραφία για ΛΑΡΚΟ: Θα έχει την τύχη της ΑΤΕ;
Τι θέλει το ΤΑΙΠΕΔ –ποιοί εξέθεσαν την Κυβέρνηση – αγωνία στους εργαζομένους

Στις 9 Αυγούστου στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο έπαιζε, μεταξύ των πρώτων θεμάτων, και η παρακάτω είδηση:

«Την παραίτηση του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΛΑΡΚΟ Αναστασίου Μπαράκου, διότι δεν εφάρμοσε τις διατάξεις των νόμων, που προβλέπουν μείωση των αποδοχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, από τον χρόνο έναρξης ισχύος τους, ζήτησε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών».

Οπως, τονιζόταν μάλιστα, τη σχετική εντολή είχε δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός!

Έτσι, ο κ. Μπαράκος, παύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Στη θέση του, ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ  κ. Τάκης Αθανασόπουλος (αυτός ντέ που έκανε θαύματα στη ΔΕΗ και στεκόταν σούζα μπροστά στον Φωτόπουλο) έστειλε έναν εκλεκτό του. Τον 73χρονο συνταξιούχο, πρώην υπάλληλο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ,  κ. Γριμάνη.

Ο νέος Πρόεδρος πήγε στη ΛΑΡΚΟ με αποκλειστικό στόχο να κάνει αυτά που αρνήθηκε να κάνει ο κ. Μπαράκος! Να εφαρμόσει και μάλιστα αναδρομικά τους μνημονιακούς νόμους!


Ο κ. Μπαράκος διασύρθηκε από τα ΜΜΕ, αλλά προς τιμή του, προτίμησε τον δύσκολο δρόμο της σιωπής.

Και σαν να μην έφτανε η δημόσια διαπόμπευση, στις 21 Αυγούστου:

«Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης έπειτα από καταγγελίες για μη εφαρμογή του νόμου, ζητώντας να ερευνηθεί σε ποιες ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ δεν εφαρμόστηκε ο νόμος και για πόσο χρονικό διάστημα, καθώς και να εντοπιστούν τα καταβληθέντα χρηματικά ποσά και κατά πόσο υπερέβησαν τα νόμιμα.

Ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος ζητά επίσης να διακριβωθούν τα στοιχεία των αρμοδίων που ήταν υπεύθυνοι για τις περικοπές και να ερευνηθεί αν έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις σε βάρος του Δημοσίου, όπως απιστία και παράβαση καθήκοντος.»

Ο κ. Μπαράκος, βρίσκεται και κατηγορούμενος!!!

Στη ΛΑΡΚΟ, ο νέος Πρόεδρος εμφανίστηκε με το δικηγόρο του καθηγητή         κ. Λεωνίδα Θεοδώρου και σε συνεργασία με τον Project Manager του ΤΑΙΠΕΔ  κ. Κώστα Φουλίδη, ανέλαβαν να ...μετατρέψουν τη ΛΑΡΚΟ σε ...ΔΕΚΟ και να εφαρμόσουν τους ...μνημονιακούς νόμους!

Έγιναν συναντήσεις επί συναντήσεων,  έψαξαν νόμους,  ζήτησαν γνώμες ειδικών και τελικά αφού έπαιξαν με τα νεύρα των εργαζομένων, αφού αναστάτωσαν το σύμπαν, την περασμένη εβδομάδα, οι κύριοι Γριμάνης και Θεοδώρου, έμπλεοι χαράς, ικανοποίησης και με το χαμόγελο στα χείλη, ανακοίνωσαν στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι τελικά η ΛΑΡΚΟ δεν είναι ΔΕΚΟ (δηλαδή τους είπαν το αυτονόητο και κάτι που ήξεραν όλοι εδώ και χρόνια) και ότι ως εκ τούτου δεν θα εφαρμοστούν οι μνημονιακοί νόμοι, αλλά θα υπογραφεί επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση, η οποία θα μειώνει τους μισθούς κατά 17%!!!

Δηλαδή, ο κ. Μπαράκος αδίκως απολύθηκε, αδίκως, συκοφαντήθηκε, αδίκως διασύρθηκε, αδίκως διώκεται ποινικά!

Τα ....αστέρια του κ. Αθανασόπουλου δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από αυτό που είχε ήδη ξεκινήσει να κάνει ο κ. Μπαράκος αφού εξάντλησε όλες τις δυνατότητες που του παρείχε ο νόμος!

Μάλιστα, ο κ. Γριμάνης για να κάνει αυτή τη δουλειά, την οποία είχε ήδη έτοιμη ο προκάτοχός του, προσέλαβε δύο επιπλέον δικηγόρους, με παχυλές αμοιβές με αποτέλεσμα να έχουν ήδη κατατεθεί δυο ερωτήσεις από τους Βουλευτές Γιάννη Καράμπελα (ΝΔ) και Σοφία Σακοράφα (ΣΥΡΙΖΑ), οι οποίοι ζητάνε να κατατεθούν στη Βουλή οι συμβάσεις πρόσληψής τους! Τις αναμένουμε!

Όταν το ΤΑΙΠΕΔ  πάει....ΛΑΡΚΟ!

Χτές το απόγευμα ...μετέβη στη ΛΑΡΚΟ ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος, ως Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Εμίρης, ο ....project manager  κ. Φουλίδης (αλήθεια αυτό το παλικάρι πότε προλαβαίνει να εργάζεται στο ΤΑΙΠΕΔ, να είναι στο ΔΣ της ΛΑΡΚΟ, στο ΔΣ του ΟΠΑΠ; Πότε προλαβαίνει;)  και ο νομικός σύμβουλος κ. Βάγιας!!!

Προς τι αυτή η ...υψηλή αποστολή; Προφανώς, ο κ. Αθανασόπουλος κατάλαβε ότι ο εκλεκτός του μάλλον τα έχει κάνει μπάχαλο και ήθελε να δώσει οδηγίες προσωπικώς!

Στη συνάντηση ....κορυφής είχαν προσκληθεί οι εκπρόσωποι από τα σωματεία των εργαζομένων, ενώ την ΛΑΡΚΟ εκπροσωπούσε ο κ. Γριμάνης και ο προσωπικός του δικηγόρος κ. Θεοδώρου. Δηλαδή, εκπροσωπούσαν την εταιρεία δυο άνθρωποι που πήγαν εκεί μόλις τον περασμένο Αύγουστο! Με προσωπική εντολή του Προέδρου αποκλείστηκαν από τη σύσκεψη όλα τα έμπειρα στελέχη της Διοίκησης; Γιατί άραγε; Για να μη μπορέσει να αντιτάξει κανένας λόγο στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ;

Τα ....δώρα του κ. Τάκη

Ο κ. Τάκης μάλλον εμφανίστηκε ως...εμίρης και είχε δώρα! Πρώτα-πρώτα είπε πως με τη ΛΑΡΚΟ ήταν πολύ γενναιόδωρος! «Άλλες  εταιρείες τις κλείσαμε, σε άλλες εφαρμόσαμε το μνημόνιο, αλλά στη ΛΑΡΚΟ θα κάνουμε επιχειρησιακή»!

Και δια στόματος του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, λοιπόν, ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι ότι θα κληθούν να υπογράψουν επιχειρησιακή!

Και εμείς ξαναρωτάμε;

Γιατί εκπαραθυρώθηκε ο κ. Μπαράκος, αφού δεν θέλατε επιχειρησιακή, αλλά εφαρμογή των μνημονιακών Νόμων;

Ο κ. Αθανασόπουλος στη συνέχεια είπε ότι η ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, επειδή είναι ζημιογόνα!

Προφανώς, ο κ. Αθανασόπουλος δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει ότι η ΛΑΡΚΟ είναι ζημιογόνα επειδή....χρωστάει στους μετόχους της!

Επειδή η ΔΕΗ συνεχίζει να της πουλάει ακριβό ρεύμα!

Επειδή το Δημόσιο της επέβαλε ένα πρόστιμο 300 εκατομμυρίων!

Επειδή η ...νέα ΛΑΡΚΟ πληρώνει ακόμα την παλιά ΛΑΡΚΟ!

Αντί λοιπόν, ο κ. Αθανασόπουλος να εξυγιάνει τη ΛΑΡΚΟ και  να παραδώσει στο ελληνικό δημόσιο μια δυναμική βιομηχανία, επέλεξε τον γνωστό εύκολο δρόμο!

«Θα μας κλείσουν όπως  την ΑΤΕ!»

Τι πρότεινε, λοιπόν, το ΤΑΙΠΕΔ;

Πρώτα-πρώτα ζήτησε από τα Σωματεία να υπογράψουν Επιχειρησιακή Σύμβαση με την οποία οι μισθοί θα μειωθούν κατά 17%.

Δεύτερον, η ΛΑΡΚΟ θα  «σπάσει» σε καλή και σε «κακή», πιθανότατα κατά το πρότυπο της ΑΤΕ.

Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό ή ο κ. Αθανασόπουλος σκοπίμως το άφησε να αιωρείται ή οι συνδικαλιστές με τους οποίους μιλήσαμε  δεν το κατάλαβαν καλά, δεν έχουμε πλήρη εικόνα.

Σύμφωνα με όσα μας είπαν, τα μεταλλεία στην Εύβοια και την Καστοριά κλείνουν, όπως και η έδρα στην Αθήνα.

Η ΛΑΡΚΟ θα κρατήσει περίπου 600 εργαζομένους στο εργοστάσιο και στο μεταλλείο του Αγίου Ιωάννη, οι οποίοι μάλιστα αφού απολυθούν, θα προσληφθούν με νέες συμβάσεις. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα υπογράψουν την Επιχειρησιακή σύμβαση, θα δεχθούν μείωση μισθών 17% και στη συνέχεια με βάση το νέο μειωμένο μισθό, όσοι ...τυχεροί προσληφθούν θα προσληφθούν με νέες συμβάσεις! Ή μάλλον ακόμη καλύτερα θα προσληφθούν με τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής σύμβασης.

Οι άλλες δραστηριότητες της εταιρείας, και οι άλλοι 500 εργαζόμενοι θα ....εκκαθαριστούν εν λειτουργία! Και οι αποζημιώσεις; Τους καθησύχασαν ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν στο ακέραιο! Να μας πουν που θα βρούν τα χρήματα, όταν τότε  θα δουλεύει η μισή εταιρεία και η άλλη μισή θα είναι σε εκκαθάριση, και όταν σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο σήμερα η εταιρεία είναι ζημιογόνος που δουλεύει το σύνολο του εργατικού της δυναμικού. Τότε θα είναι κερδοφόρα για να συντηρεί τους πάντες;

Το πότε και πώς ακριβώς θα γίνουν όλα αυτά, ουδείς γνωρίζει!

Βέβαια, υπάρχει ένα θέμα γιατί η άδεια λειτουργίας του εργοστασίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και πρέπει να ανανεωθεί.

Το ζήτημα είναι ποιός θα κατέχει τη νέα άδεια; Ποιά ΛΑΡΚΟ, δηλαδή;

Συνδικαλιστές με τους οποίους μιλήσαμε έμειναν με την εντύπωση ότι το σενάριο μπορεί να τρέξει πολύ γρήγορα.

«Μάλλον θα έχουν βρεί και αγοραστή για να βιάζονται τόσο! Θα κάνουν ό,τι έγινε και με την ΑΤΕ, θα τη δώσουν για ένα κομμάτι ψωμί και με εργαζομένους που θα προσληφθούν με το βασικό μισθό των 586 ευρώ, χωρίς προϋπηρεσίες, χωρίς αποζημιώσεις, χωρίς τίποτα! Όλα τα άλλα που μας είπαν, ήταν για να μας  χρυσώσουν το χάπι! Όταν είναι έτοιμοι, θα το κάνουν όπως με την ΑΤΕ. Θα τελειώσουν τη δουλειά, σ’ ένα σαββατοκύριακο!»

Ποιοί έστησαν το παιχνίδι;

Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα ερωτήματα:

Πρώτον, ποιός παρέσυρε τον Πρωθυπουργό σε μια απόφαση η οποία έπασχε νομικά και πολιτικά;

Δεύτερον, ποιοί ανεύθυνοι, οδήγησαν τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα  να ζητήσει την παραίτηση του κ. Μπαράκου, χωρίς νομική βάση.

Τρίτον, ποιοί οργάνωσαν αυτό το χονδροειδέστατο παιχνίδι για να εκπαραθυρώσουν τον κ. Μπαράκο, μ’ αυτόν τον ανοίκειο τρόπο και να στείλουν στη ΛΑΡΚΟ έναν συνταξιούχο, πρώην υπάλληλο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ,        ο οποίος αφού έκανε άνω κάτω όλη την εταιρεία, αφού τη φόρτωσε με τους ημετέρους του, δεν έκανε τίποτα άλλο, παρά αυτό που είχε συμφωνήσει να κάνει και ο κ. Μπαράκος;

Τέταρτον, για την Κυβέρνηση  τίθεται ένα μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα.  Γιατί από τους χειρισμούς του κ. Σταϊκούρα, οι οποίοι προφανέστατα οφείλονται σε λάθος πληροφόρηση και ύποπτη μεθόδευση, δεν εξετέθη μόνον ο ίδιος, αλλά εξέθεσε και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Έχουν, επομένως, υποχρέωση όχι απλώς να εντοπίσουν, αλλά και να τιμωρήσουν υποδειγματικά όσους τους οδήγησαν σ’ αυτό το φιάσκο, όποιοι και εάν είναι αυτοί, όπου και εάν βρίσκονται.

Είναι προφανές ότι στη ΛΑΡΚΟ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο παιχνίδι επιχειρηματικών συμφερόντων.

Αλήθεια ο κ. Γριμάνης, μετά από αυτές τις εξελίξεις, θεωρεί ότι έχει την ηθική νομιμοποίηση να παραμείνει στη θέση του;

Είναι καιρός να βγεί και να πει την αλήθεια στους εργαζομένους και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τους συμβούλους του και το ΤΑΙΠΕΔ.
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ