2012-10-23 13:46:03
Φωτογραφία για Κλείνει ο κύκλος ΠΑΣΟΚ, Βενιζέλου...!!!
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Ευ. Βενιζέλο, καθώς το ένα μετά το άλλο, στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν βρεθεί εκτός κέντρου λήψης αποφάσεων, αμφισβητούν ότι υπό την ηγεσία του το κόμμα μπορεί να ανακάμψει.

Στις φωνές των Θ. Πάγκαλου και Γ. Ραγκούση οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες αμφισβήτησαν δημοσίως τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας ευθέως ζήτημα ηγεσίας, χθες προστέθηκαν ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Τα δύο στελέχη τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός νέου κόμματος. Δεν απέκλεισαν ωστόσο ότι μπορεί να γεννηθεί μέσα από τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και άλλων δυνάμεων, όμως δεν βλέπουν ρόλο για το σημερινό πρόεδρο του Κινήματος.

Λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, ο έλεγχος δείχνει να έχει χαθεί από τον Ευ. Βενιζέλο, ενώ μετά τις αποκαλύψεις στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» ακόμα και εκείνοι που επί ημέρες σιωπούσαν, βγαίνουν πλέον στο προσκήνιο αισθανόμενοι ότι η αποδυνάμωση του ηγετικού προφίλ του Ευ
. Βενιζέλου δυναμώνει τη δική τους φωνή. Σε αυτό το κλίμα, κάποιοι προσέθεταν χθες και την επιλογή της Α. Διαμαντοπούλου (το όνομά της έχει συμπεριληφθεί με αυτά των Α. Λοβέρδου, Μ. Χρυσοχοΐδη και Τ. Γιαννίτση στα σενάρια για δημιουργία νέου κόμματος στην Κεντροαριστερά) να «αποπασοκοποιήσει» από χθες το προσωπικό της site, αφαιρώντας κάθε τι που θυμίζει ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος χθες παρουσίαζε το βιβλίο του (φωτό) και ετοιμάζεται για τη μεγάλη συγκέντρωση της 29ης Οκτωβρίου στην Αθήνα, επισημοποίησε χθες το πολιτικό του διαζύγιο με τον Ευ. Βενιζέλο. Εκτίμησε πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αντέξει ως έχει, ενώ είπε πως από τη νέα χρονιά μπορεί να υπάρξει μια μεγάλη Κεντροαριστερά, με διάφορες τάσεις που υπάρχουν σήμερα και τη συμμετοχή παλιών στελεχών ακόμα και από το ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας στις επικρίσεις της Ιπποκράτους περί αποστασιοποίησής του, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι μετά τις εκλογές και από τη στιγμή που δεν έγινε δεκτή η πρόταση στρατηγικής που κατέθεσε, αποφάσισε να μην ενοχλεί «με παρεμβάσεις την πολιτική της παράταξής του», πρόσθεσε ωστόσο ότι «το ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική του δεν βρίσκεται πλέον στην Κεντροαριστερά» ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ανήκει στο σοσιαλδημοκρατικό χώρο και εκεί θα παραμείνει.

Δίνοντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας πολιτικός οργανισμός που κινείται στο πεδίο της δημαγωγίας κάτι που, όπως είπε, δεν βοηθά τη χώρα, ενώ προέβλεψε ότι «όπως χάνονται θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις και περιουσίες, έτσι χάνονται κόμματα και πολιτικοί και μετά την ψήφιση των μέτρων και τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα απονομιμοποιηθούν, με ραγδαίο τρόπο, όπως έγινε και στο ΠΑΣΟΚ».

Πάντως, ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος στο πακέτο των μέτρων, επέμεινε στη θέση του ότι «θα ψηφίσει στη Βουλή την επιλογή των τριών πολιτικών αρχηγών».

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσε με σαφέστατο τρόπο και ο πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι ο Ευ. Βενιζέλος«δυστυχώς, είναι εγκλωβισμένος στα αρχικά του λάθη και στα αρχικά του στρατηγικά αδιέξοδα». Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε τη δημιουργία ενός κόμματος κεντροαριστερής κατεύθυνσης με την αναδιάταξη όλων των συστημικών αστικών δυνάμεων, που θέλουν την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη.«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα, μπορεί να γίνει μέσα από το ΠΑΣΟΚ», είπε. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με τη σημερινή του μορφή του, «γιατί αυτή το εξαϋλώνει».

«Εγώ» -επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης- «θέλω να επιδιώξω μια συνεννόηση μέσα στο χώρο του υφιστάμενου ΠΑΣΟΚ αλλά και του χθεσινού, με την επιστροφή όλων εκείνων των δυνάμεων που έφυγαν είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ είτε προς τη Νέα Δημοκρατία, ήταν όμως ξεκάθαρο πως θεωρεί ότι σε μια τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί να ηγηθεί ο κ. Βενιζέλος. Παράλληλα με την κριτική αυτή, ο κ. Βενιζέλος οφείλει μέσα στις λίγες ημέρες που απομένουν ως την ψήφιση των μέτρων να διαχειριστεί και το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά την ψήφιση των μέτρων αλλά και τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, καθώς στελέχη όπως ο Κ. Σκανδαλίδης δεν κρύβουν ότι θεωρούν πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τηρήσεις αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να αποκλείουν ακόμα και την αποχώρηση από την κυβέρνηση, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει κύμα εισηγήσεων για ενεργότερη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη στην Ιπποκράτους υπό τον Ευ. Βενιζέλο, στελέχη της Ιπποκράτους επέμεναν ότι τα εσωκομματικά θέματα δεν είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος, όπως έλεγαν, προετοιμάζεται για τη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου, που έχει αντικείμενο την οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων.

Γιάννη Καμπουράκης, στον Ελεύθερο Τύπο 
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ