2012-10-23 09:25:28
Φωτογραφία για ΩΡΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ''ΛΕΥΚΑ ΚΟΛΑΡΑ''
«Το πακέτο των μέτρων, έστω και με απώλειες θα ψηφισθεί, τα δύσκολα, όμως, για την κυβέρνηση, ξεκινούν μετά…» 

Η παραπάνω φράση κορυφαίου υπουργού αποτυπώνει τον έντονο προβληματισμό, που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης, για την επόμενη ημέρα μετά την οριστικοποίηση και ψήφιση του πιο επώδυνου πακέτου μέτρων της τελευταίας τριετίας. 

Οι τελευταίες πινελιές, που αναμένεται ότι θα βάλουν στο πακέτο των μέτρων, σήμερα οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, σηματοδοτούν και το τέλος του πρώτου κύκλου της συγκυβέρνησης. Κύκλου, που σφραγίστηκε από τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, και την παράταση παραμονής στο ευρώ, την οποία έλαβε η Ελλάδα, χάρη και στα μεγάλα προβλήματα της Ισπανίας.

«Έξω πήγαμε καλά. Τώρα θα πρέπει να κυβερνήσουμε …» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, μην κρύβοντας τις ανησυχίες τους για το αν θα κερδίσουν το στοίχημα της εφαρμογής του πακέτου των μέτρων, χωρίς να επέλθει διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Το σύνολο σχεδόν του πολιτικού προσωπικού παραδέχεται ότι τα μέτρα είναι παραπάνω από σκληρά καθώς θα αφαιρέσουν από τις τσέπες των Ελλήνων, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, 9,2 δισ. ευρώ ήδη από το 2013. Όλοι, επίσης, συμφωνούν ότι αν δεν συνοδευτούν από ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης, που θα επιχειρεί να δείξει ότι υπάρχει …φως στην άκρη του τούνελ, η ώρα της κοινωνικής έκρηξης δεν θα αργήσει.

Ο μόνος τρόπος για να εφαρμοσθούν και να αποδώσουν τα μέτρα, χωρίς να διαρραγεί ανεπανόρθωτα ο κοινωνικός ιστός, είναι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που ανήκουν στην μεταρρυθμιστική πτέρυγα, να «τρέξουν» ευρείες διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα ξεπερνούν τις προβλέψεις του Μνημονίου.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τους ίδιους, καλείται, το επόμενο διάστημα, να συγκρουστεί με τα «λευκά κολάρα». Με επαγγελματικές ομάδες δηλαδή, όπως οι γιατροί, οι πανεπιστημιακοί, οι δικηγόροι, οι στρατιωτικοί, οι δικαστικοί, αλλά και με συντεχνίες και συμφέροντα, που αντιδρούν έντονα στην προώθηση μεγάλων και μικρών μεταρρυθμίσεων. Ή, όπως τίθεται, με «ηγετικές» ομάδες αυτών των κατηγοριών, δεδομένου ότι και σε αυτούς τους κλάδους μεγάλα τμήματα επαγγελματιών δοκιμάζονται από την κρίση και την κατακόρυφη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Στην πράξη πρόκειται για σύγκρουση που έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά παραμένει ανισοβαρής.

Η κυβέρνηση ναι μεν περικόπτει τα ειδικά μισθολόγια, εξετάζει την επιβολή φορολογικού συντελεστή 28% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και προωθεί σειρά μέτρων εισπρακτικού, κυρίως, χαρακτήρα, αρνείται, όμως, από την άλλη να αναδείξει ως προτεραιότητα τη σύγκρουση με συντεχνιακές συμπεριφορές «ευγενών» επαγγελματικών ομάδων.

«Δεν μπορεί να κόβονται συντάξεις, επειδή κάποιοι γιατροί αρνούνται να συνταγογραφήσουν τη δραστική ουσία με αποτέλεσμα να ξεφεύγει η φαρμακευτική δαπάνη. Δεν είναι δυνατόν οι δικηγόροι να επιμένουν στην υποχρεωτική παράστασή τους σε συμβόλαια και πρακτικά ανωνύμων εταιρειών, όταν η αγορά κινδυνεύει να «νεκρωθεί» και δικαστές να παραλύουν την όποια οικονομική δραστηριότητα, με την αποχή από τα καθήκοντά τους», σημειώνουν στελέχη της αγοράς.

Οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν «ορφανές» καθώς ελάχιστοι υπουργοί είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το κόστος της σύγκρουσης, εκτιμούν επιχειρηματίες και τραπεζίτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εφόσον οι τρεις αρχηγοί αποφασίσουν να δώσουν τη μάχη των διαρθρωτικών αλλαγών, τότε θα πρέπει να υπάρξει και σαρωτικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Οι ίδιοι αναγνωρίζουν τις δυσκολίες της σύγκρουσης με τις «ευγενείς» κοινωνικές ομάδες και τα συμφέροντα με δεδομένες τις ισχυρές τους προσβάσεις στο πολιτικό και μιντιαρχικό σύστημα, τονίζουν, όμως, ότι αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση.

«Οι διαρθρωτικές αλλαγές μπορούν να αποτελέσουν το μοναδικό συνεκτικό δεσμό της συγκυβέρνησης την επόμενη της ψήφισης των μέτρων» τονίζουν καθώς αν κερδηθεί η μάχη ενάντια σε συντεχνίες, και μικροσυμφέροντα θα έρθουν επενδύσεις, θα πέσουν οι τιμές και θα αυξηθούν σταδιακά απασχόληση και ζήτηση.

Euro2Day
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κρυφές δοκιμές στη Ferrari
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κρυφές δοκιμές στη Ferrari
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ