2012-10-23 06:02:41
Φωτογραφία για Ολοκληρώθηκε και το 3ο debate
Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 05.30 τα ξημερώματα η τρίτη και τελευταία τηλεμαχία ανάμεσα στον πρόεδρο των Η.Π.Α. και τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

Οι Barack Obama και Mitt Romney διασταύρωσαν τα ξίφη τους στον τομέα της Eξωτερικής Πολιτικής. Η κρίση στη Συρία, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι διπλωματικές σχέσεις με το Πακιστάν, η μείωση του στρατεύματος, οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ ήταν τα θέματα που εξετάστηκαν μεταξύ άλλων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στις σχέσεις της χώρας με το Ισραήλ στη σκιά της πρόσφατης έξαρσης βίας στον Λίβανο.

Κεντρική γραμμή που ακολούθησε ο πρόεδρος των Η.Π.Α. είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να αποτελεί το μέσο για την καταστολή του εξτρεμισμού (το οποίο και κοστίζει χρήματα στους Αμερικανούς φορολογούμενους) αλλά πως αυτό μπορεί να συμβεί μέσα από «κομβικές» συμμαχίες σε «ευαίσθητες» περιοχές όπως η Μέση Ανατολή. Ειδικά σε αυτό το ζήτημα εξήγησε πως οι Η.Π.Α. έχουν χρέος να ενεργοποιήσουν συμμαχίες που είχαν παραμεληθεί από την προηγούμενη ηγεσία (George W. Bush).


Την ίδια στιγμή ο Barack Obama εστιάστηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια αμερικανική ηγεσία στη διεθνή σκηνή που δεν θα στηρίζεται σε τεθωρακισμένα σε πλατείες (π.χ. Ταχρίρ στο Κάιρο) αλλά στη διπλωματία. Παράλληλα, κατηγόρησε τον Mitt Romney ότι... αλλάζει σαν τα πουκάμισα τις θέσεις του στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής, αναφέροντας μια σειρά από παραδείγματα με κυριότερο τη δήλωση του Mitt Romney ότι ο βασικότερος κίνδυνος-εχθρός για τις Η.Π.Α. είναι η... Ρωσία.

Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης πραγματοποίησε στροφή 180ο στο ζήτημα των ξένων επεμβάσεων, τονίζοντας ότι οι Η.Π.Α. μπορούν να... «κάνουν τη δουλειά» και χωρίς να πατήσει στο έδαφος αμερικανική μπότα. Μέχρι τώρα ήταν ένθερμος υποστηρικτής της εμπλοκής αμερικανικών στρατευμάτων προκειμένου να προστατευτούν τα... Ανθρώπινα Δικαιώματα και να προωθηθούν τα συμφέροντα των Η.Π.Α..

Στη διάρκεια των τοποθετήσεών του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σύναψη στρατηγικών συμφωνιών για την επίλυση κρίσεων όπως αυτή στη Συρία, σημειώνοντας ότι «στόχος μας είναι η εξασφάλιση ενός μέλλοντος γεμάτου προοπτικές και ευημερία και όχι ενός μέλλοντος μέσα στον πόλεμο».

Ειδικότερα όσον αφορά στον ισλαμικό εξτρεμισμό ο Mitt Romney τόνισε ότι «δεν μπορούμε να βγούμε από αυτό το χάος».

«Θα πρέπει να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη και ισχυρή στρατηγική που θα βοηθήσει τον ισλαμικό κόσμο και άλλα μέρη να απορρίψουν τον βίαιο εξτρεμισμό. Η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι να βοηθήσουμε τον μουσουλμανικό κόσμο να καταφέρει να απαρνηθεί τον εξτρεμισμό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Barack Obama αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθεί ο πολιτικός του αντίπαλος, λέγοντας πως «φαίνεται ότι θέλετε (το Ρεπουμπλικανικό κόμμα) να υιοθετήσετε την εξωτερική πολιτική της δεκαετίας του '80, την κοινωνική πολιτική του '50 και την οικονομική πολιτική του '20».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε, με σεβασμό στη Μέση Ανατολή, είναι να υπάρχει μια ισχυρή και σταθερή ηγεσία, όχι μια λάθος και απερίσκεπτη ηγεσία και δυστυχώς αυτή τη θέση έχει υιοθετήσει η εκστρατεία (Romney), κάτι που δεν αποτελεί μια πετυχημένη συνταγή για την αμερικανική δύναμη», εξήγησε.

Το «debate» διήρκησε λίγο περισσότερο από 90 λεπτά και πραγματοποιήθηκε στη Φλόριντα. Συντονιστής ήταν ο παρουσιαστής του CBS, Bob Schieffer.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC πριν αυτή την τηλεμαχία, οι δύο «μνηστήρες» του Λευκού Οίκου έρχονταν ισόπαλοι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με 47%.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ