2012-10-22 16:55:03
Φωτογραφία για Αναπτύσσεται η αστική γεωργία. Κήποι σε αυλές και μπαλκόνια
Η οικονομική κρίση έφερε πίσω για τα καλά συνήθειες καλές και κακές απο το παρελθόν Ακόμη και οι κάτοικοι των χωριών αφημένοι στο καταναλωτικό πρότυπο ξέχασαν ακόμη και βασικές πληροφορίες αναφορικά με απλές εργασίες στον κήπο. Τα τελευταία χρόνια και μάλιστα από το 2008 και μετά, για πρώτη φορά σε παγκόσμια κλίμακα, ο αστικός πληθυσμός ξεπέρασε τον αγροτικό με ότι μπορεί να σημαίνει για την επάρκεια και για το κόστος της αγροτική παραγωγής.

Τα ερωτήματα περί αστικής γεωργίας ξεκίνησαν να τίθενται

αρχικά με στόχευση την βιολογική καλλιέργεια και την ποιότητα των τροφίμων, όμως με την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας, πλέον σε χώρες όπως αυτές του ευρωπαϊκού νότου, η καλλιέργειες εντός αστικού περιβάλλοντος τείνουν να εξελιχθούν σε ανάγκη επιβίωσης. Χαρακτηριστική περίπτωση του πρόσφατου παρελθόντος αποτελεί η περίπτωση της Κούβας μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά τον αποκλεισμό της Κούβας εκπονήθηκε το πρόγραμμα organoponicos.


Με το πρόγραμμα αυτό αξιοποιήθηκε κάθε τετραγωνικό μέρος καλλιεργήσιμης γης όπως οικόπεδα, παλιές αποθήκες λύνοντας έτσι το επισιτιστικό πρόβλημα του πληθυσμού.

Βάση της αστικής γεωργίας είναι οι ταρατσόκηποι, οι κοινοτικοί κήποι και κατ επέκτασην καλλιέργειες κήπων και βεραντών.

Το διακύβευμα αυτής της προσπάθειας πέρα από την αναγκαιότητα της επάρκειας των τροφίμων είναι και αυτό της ποιότητας, αφού τα διακινούμενα βιολογικά προϊόντα στην αγορά συνήθως είναι ιδιαίτερα ακριβά.

Οι άνθρωποι των πόλεων ξεκινάνε δειλά δειλά τη βιοκαλλιέργεια σε συγκεκριμένα ήδη λειτουργώντας ανταλλακτικά με τους γείτονες στα προϊόντα που δεν διαθέτουν.

Προσπαθώντας να δούμε τα θετικά της υπόθεσης, αξιολογείται ως θετικό το βήμα έστω εξ ανάγκης, της επιστροφής του κατοίκου της πόλης στην καλλιέργεια. Σημασία έχει αυτό να μπορέσει να συστηματοποιηθεί και να βελτιστοποιηθεί με κάθε δομή της πολιτείας του συνεταιριστικού και εθελοντικού κινήματος ώστε πέρα από επίλυση του επισιτισμού να αποτελέσει αναπτυξιακό παράγοντα του μέλλοντος προασπίζοντας ακόμη και το αυτονόητο δικαίωμα του κατοίκου καλλιέργειας της γης, το οποίο σημειώστε, στο εγγύς μέλλον θα αμφισβητηθεί!

agrotikon.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ