2012-10-22 14:56:03
Φωτογραφία για Στα αζήτητα για 24 ώρες τα τοξικά απόβλητα της Αρτάκης
Ανακοίνωση-καταγγελία από τον περιβαλλοντικό Σύλλογο Μεσσαπίας " Η Γαία" Στα αζήτητα παρέμειναν για 24 ώρες τα τοξικά απόβλητα, που πιάστηκαν στα ...πράσα να αδειάζουν σε χωράφι στην Αρτάκη ένας 46χρονος οδηγός φορτηγού και ο 26χρονος συνεργός του (διαβάστε εδώ την είδηση), λόγω ανυπαρξίας των αρμόδιων τοπικών υπηρεσιών.

Την σχετική καταγγελία κάνει με ανακοίνωσή του ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσαπίας " Η Γαία" ( στη φωτογραφία ο πρόεδρος Νίκος Χασάνδρας). Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου είναι η εξής:

"Την Τετάρτη17-10-2012, χάρη στη συμβολή δύο ευσυνείδητων κατοίκων της Ν. Αρτάκης,συνελήφθησαν από την αστυνομία ο ιδιοκτήτης φορτηγού αυτοκινήτου και συνεργόςτου να αδειάζουν βαρέλια με υγρά τοξικά απόβλητα σε χωράφι δίπλα σε ένα πηγάδιστη θέση "Παλιά δεξαμενή" Ν. Αρτάκης, η οποία βρίσκεται πλησίον κατοικημένηςπεριοχής, όπου μάλιστα λειτουργεί και ένας βρεφονηπιακός σταθμός.


Ωστόσο,παρά τις συνεχείς προσπάθειες των αστυνομικών, δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουνμε το Τμήμα Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-ΣτερεάςΕλλάδας, ώστε να πραγματοποιηθεί διοικητική έρευνα και να γίνειη προβλεπόμενη από το νόμο λήψη δειγμάτων.

Έτσι,για περισσότερες από 24 ώρες, παρέμειναν τα τοξικά απόβλητα στο χώρο απόθεσης, ενώτο φορτηγό με τα υπόλοιπα βαρέλια κρατήθηκε για το ίδιο διάστημα έξω από το αστυνομικότμήμα, με όποιους κινδύνους εγκυμονούσε η ύπαρξη των τοξικών.

Με πρωτοβουλίατου Συλλόγου μας, ειδοποιήθηκε χωρίς καθυστέρηση ο Γενικός Επιθεωρητήςτης Ειδικής Υπηρεσίας Ελεγκτών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), κ. ΠαναγιώτηςΜέρκος, ο οποίος την επομένη επισκέφτηκε με ειδικό συνεργείο τη θέση απόρριψηςτων τοξικών και κατέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση, πραγματοποιώνταςτις απαραίτητες δειγματοληψίες.

Ακολούθως,ο κ. Μέρκος, κινητοποίησε εσπευσμένα τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αποκατάστασητου εδάφους και αυθημερόν έγινε εκσκαφή και μεταφορά του ρυπασμένου χώματος σε ειδικόχώρο ασφαλούς απόθεσης.

Κατόπιντούτων, ανακύπτουν τα παρακάτω εύλογα και αμείλικτα ερωτήματα, τα οποίαπεριγράφουν και τις τεράστιες ευθύνες της πολιτείας:

1. Γιατίη περιοχή μας εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως χωματερή επικίνδυνωναποβλήτων, χωρίς να ελέγχονται ούτε τα μεταφορικά μέσα ούτε οι βιομηχανίεςπου συνδέονται με την τοξική ρύπανση;

2. Γιατίη πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας έχει υποβαθμίσει την Υπηρεσία Περιβάλλοντοςσε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη πλέον;

3. Γιατίτο Υπουργείο Οικονομικών δεν εντοπίζει τον παράνομο πλουτισμό κάποιων,ο οποίος προέρχεται από τη "μαύρη" διακίνηση τοξικών αποβλήτων;

4. Γιατίτο ΥΠΕΚΑ δεν στελεχώνει και δεν ενεργοποιεί το θεσμοθετημένο ΠαρατηρητήριοΠεριβάλλοντος στα Οινόφυτα;

5. Καιπότε, επιτέλους, η Ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της, αποκαλύπτονταςκαι τιμωρώντας όλους τους υπαίτιους για την παράνομη διακίνηση τοξικών αποβλήτων;"
egnomi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ