2012-10-22 08:19:04
Φωτογραφία για Επιχείρηση… 28η Οκτωβρίου
Αλλεπάλληλες συσκέψεις παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ. ΑΣ. πραγματοποιούνται στην Κατεχάκη για τον καταρτισμό του τελικού σχεδίου, εν όψει της στρατιωτικής παρέλασης της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου. Μοναδική στόχευση των ιθυνόντων είναι να μην επαναληφθούν τα όσα δυσάρεστα συνέβησαν πέρσι, που για πρώτη φορά δεν έγινε η καθιερωμένη παρέλαση ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας.

Το μήνυμα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι σαφές και ξεκάθαρο: «Αυτή τη φορά η νομιμότητα θα εφαρμοστεί», φέρεται να είπε σε σύσκεψη ο Νίκος Δένδιας ενώπιον και του επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ., της Βορείου Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που αποφασίστηκε είναι να ανέβουν αστυνομικές δυνάμεις από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. Κατά μήκος του δρόμου που θα παρελάσουν τα στρατιωτικά αγήματα αναμένεται να τοποθετηθούν φράχτες, προκειμένου να μην μπορεί κανείς να περάσει. Δίπλα στην εξέδρα των επισήμων θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ κατά τη διάρκεια της παρέλασης και μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί θα πετάει ελικόπτερο της Αστυνομίας. Επίσης, αναμένεται να υπάρξει διακοπή της κυκλοφορίας στους δρόμους, πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπεται.


Την ίδια ώρα οι επιτελείς έχουν υπό εξέταση και πρόταση για μείωση του χρόνου της παρέλασης, μέτρο που φαίνεται να εξετάζεται πολύ σοβαρά. Μέχρι σήμερα η διάρκεια ήταν περίπου 80 λεπτά και δεν αποκλείεται να μειωθεί κάτω από τη μία ώρα. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί. Θυμίζουμε ότι το μέτρο αυτό είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε 25 λεπτά.

Φέτος όμως και λόγω της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αρκετοί είναι οι φορείς που επιθυμούν να δώσουν το «παρών» στις εορταστικές εκδηλώσεις. Επίσης, αναμένεται να απαγορευτούν οι πορείες διαμαρτυρίας κοντά στο χώρο της παρέλασης, ενώ θα υπάρχουν κλούβες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στους γύρω δρόμους.

Η κυβέρνηση λέει «ΟΧΙ» στη σπατάλη

Σε «κούρεμα» κατά πολύ του κόστους της παρέλασης προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ενώπιον των επισήμων αναμένεται εφέτος να παρελάσουν μόνο πεζοπόρα τμήματα, ενώ δε θα παραστούν μηχανοκίνητες μονάδες και δε θα πραγματοποιηθούν συνοδευτικές πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών. Επίσης, αποφασίστηκε εφέτος η μεταφορά των πεζοπόρων τμημάτων να γίνει προς τη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία.

Ετσι, το κόστος της φετινής παρέλασης θα είναι αρκετά μικρότερο από το αντίστοιχο περσινό και δε θα έχει καμία σχέση με το κόστος των παρελάσεων μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που έχει γίνει από το ΓΕΕΘΑ και τα τρία Γενικά Επιτελεία, αρχικά προβλεπόταν το κόστος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου να ανέλθει στις 300 χιλιάδες ευρώ. Υπολογίζεται, ότι, τελικά δεν θα υπερβεί τις 230 χιλιάδες ευρώ, καθώς αποφασίστηκε το Πολεμικό Ναυτικό να συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις στη συμπρωτεύουσα με δύο αρματαγωγά και να μην αποσταλεί στη Θεσσαλονίκη και μία φρεγάτα όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Προβληματισμός στο Μαξίμου

Εντονος είναι ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για το ποιοι θα εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, καθώς αρκετοί υπουργοί δε φαίνονται πρόθυμοι να «υποστούν αυτή τη δοκιμασία». Σε σύσκεψη που θα γίνει εντός των αμέσως προσεχών ημερών θα αποφασιστεί το τελικό σχέδιο της εκπροσώπησης και το αν ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

 πηγή: www.real.gr

http://www.euro2day.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ