2012-10-22 03:11:27
Φωτογραφία για Κύπρος: Νέες οδυνηρές περικοπές στους μισθούς των δημόσιων και ημιδημόσιων
Σε νέες οδυνηρές περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα προχώρησε αιφνιδίως η κυβέρνηση... προκαλώντας έντονες επικρίσεις από τα κόμματα αλλά και αντιδράσεις από μέρους των συντεχνιών.

Οι νέες περικοπές έρχονται μόλις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των πρώτων, χαμηλότερων, οι οποίες είχαν ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι νέες περικοπές στους μισθούς είναι:

Από 1001 μέχρι 1500 ευρώ: 6,5%

Από 1501-2000 ευρώ: 8,5%

Από 2001-3000 ευρώ: 9,5%

Από 3001-4000 ευρώ: 11,5%

Από 4001 ευρώ και άνω: 12,5%.

Αν συνυπολογισθούν όλες οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και οι εισφορές τις οποίες υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν, οι απολαβές τους μειώνονται από 17-20%.

Συντεχνιακές πηγές δήλωσαν στη «Σ» ότι αναμένουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιστρέψει για να ζητήσουν εξηγήσεις.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες περικοπές κρίθηκαν αναγκαίες, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2012 δε θα είναι της τάξης του 4,5%, όπως αρχικά υπολογιζόταν, αλλά θα ξεπερνά το 6%.

Οι νέες περικοπές θα επιδιωχθεί να σταλούν στη Βουλή, για έγκριση, ώστε να εξοικονομηθούν τα κεφάλαια, που χρειάζονται για να καταβληθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων τον Νοέμβριο.

Λάβρος εναντίον του υπουργού οικονομικών εμφανίστηκε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου.

Εξέφρασε έκπληξη για την απόφαση και κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι στοχοποιεί τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικών είδε ότι του έλειπαν μερικά εκατομμύρια, δήλωσε χαρακτηριστικά, και αποφάσισε ότι πρέπει να τα πληρώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Είναι προκλητικό, τόνισε ο κ. Χατζηπέτρου ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πήρε παχουλό εφάπαξ και μπόνους από την τράπεζα, όπου εργαζόταν, να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο.

Αν ο κ. Σαρλή ήταν πιο προσεκτικός στον χώρο όπου εργαζόταν προηγουμένως, δεν θα αντιμετωπίζαμε τα σημερινά προβλήματα κατέληξε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ.

Παπαδόπουλος: «Ανησυχητική εξέλιξη»

Για πολύ ανησυχητική εξέλιξη έκανε λόγο στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Αυτή η άτακτη οπισθοχώρηση της κυβέρνησης, είπε, δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχίες και δείχνει ότι για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση έπεσε έξω στις εκτιμήσεις της.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να μην πρόκειται για ένδειξη ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει μόνη της, χωρίς μνημόνιο, σε μία προσπάθεια να μετακυλήσει τα προβλήματα λίγο παραπέρα, μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

Δεν είναι λύση, τόνισε, η πρόχειρη περικοπή μισθών, χωρίς ευρύτερο σχεδιασμό και στρατηγική αντιμετώπιση των δημοσιονομικών μας ελλειμμάτων.

Γεωργιάδης: «Αποκόπτουν ποσά μεγαλύτερα από τον 13ο»

Δε μπορεί να γίνεται λάβαρο η σημαία για διάσωση του 13ου μισθού, όταν η Κυβέρνηση περικόπτει ποσό, το οποίο είναι μεγαλύτερο από τον 13ο μισθό, δήλωσε, εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης.

Ο ΔΗΣΥ, είπε, περιμένει να ενημερωθεί σχετικά από τον Πρόεδρο της δημοκρατίας και διερωτήθηκε αν και πάλι η κυβέρνηση έπεσε έξω στα νούμερα.

Όσο καθυστερούμε, τόνισε, οι συνέπειες της διόρθωσης θα γίνουν πιο επώδυνες για τους εργαζόμενους. Ο χρόνος τελείωσε, υπέδειξε, και πλέον είναι η ώρα της κρίσης και των αποφάσεων.

Ο ΔΗΣΥ πιστεύει, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ότι εδώ που έχουμε οδηγηθεί η συνομολόγηση μιας δανειακής σύμβασης με την τρόικα είναι μονόδρομος.

Δύο, τονίζει, είναι πλέον οι επιλογές που έχουμε ενώπιον μας: ή θα υπογράψουμε το μνημόνιο και τα επόμενα ένα με δύο χρόνια θα είναι δύσκολα για όλους ή σε διαφορετική περίπτωση θα ολισθήσουμε στο γκρεμό και την καταστροφή.

Επιτακτική είναι η ανάγκη να διαφυλαχθεί το καλό κλίμα των συσκέψεων της κυβέρνησης με τα κόμματα στο προεδρικό μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης υπέδειξε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ,Σταύρος Ευαγόρου.

Από κει και πέρα, συμπλήρωσε, έχουμε αρκετό χρόνο να αντιπαρατεθούμε μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

Σε «επανάσταση κατά του κατεστημένου», το οποίο τους οδήγησε στην τραγική αυτή κατάσταση κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους ο υποψήφιος Πρόεδρος, Γιώργος Λιλλήκας.
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ