2012-10-21 22:23:51
Φωτογραφία για «Ποιοι θα κληθούν να υπογράψουν τη νέα συμφωνία, το νέο πλαίσιο και να το εγγυηθούν πολιτικά»;
Του Βασίλη Μούρτη

Το πακέτο των μέτρων των 13,5 δις για την περίοδο 2013-2014 είναι σχεδόν έτοιμο από πλευράς διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόϊκας. Υπάρχει, ωστόσο, μια «μικρή λεπτομέρεια», με αφορμή την οποία είναι πιθανό να τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία. Αυτό θα εξαρτηθεί τόσο από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑόσο και των ευρωπαίων εταίρων. Του μεν ΣΥΡΙΖΑ από το αν θα συναινέσει στο πακέτο, των δε εταίρων από το πόσο θα τραβήξουν και θα χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα τυχόν άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλουν να ματαιώσουν τη συμφωνία.

Το θέμα δεν είχε τεθεί μέχρι τώρα, αλλά το έθεσε σήμερα, στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, έστω και με έμμεσο τρόπο. Ότι, δηλαδή, τη νέα συμφωνία θα κληθεί να την υπογράψει και να την εγγυηθεί πολιτικά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε για την «Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης», η οποία δεν συγκροτήθηκε με ευθύνη του Α
. Σαμαρά. Στην απάντησή του ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη γνωστή του θέση, προσθέτοντας ότι το σχήμα δεν έχει απορριφθεί και δεν περιλαμβάνει μόνο τα τρία κόμματα της κυβέρνησης, αλλά και την αντιπολίτευση. Ύστερα συνέχισε την απάντησή του με μια ρητορική ερώτηση, η οποία ζήτησε «να κρατηθεί» από τον δημοσιογράφο και όχι μόνο. Ρώτησε ο κ. Βενιζέλος: «Ποιοι θα κληθούν να υπογράψουν τη νέα συμφωνία, το νέο πλαίσιο και να το εγγυηθούν πολιτικά»;Στην προηγούμενη περίπτωση, προκειμένου για τις δόσεις του διαστήματος Μαρτίου-Μαϊου 2012, οι εταίροι ζήτησαν τις υπογραφές και των τριών κομμάτων που στήριζαν την κυβέρνηση Παπαδήμου, μη αρκούμενοι στην ψήφιση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή. Είχαν ζητήσει και την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα, αλλά, τελικά, δεν επέμειναν. Τότε, αξιωματική αντιπολίτευση ήταν η ΝΔ. Σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπαινιγμός του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι σαφής και τον διατυπώνει, προφανώς, «μετά λόγου γνώσεως». Είναι λογικό το θέμα αυτό να το έχει συζητήσει στις επαφές που έχει με εταίρους, αλλά και να έχει συζητηθεί μεταξύ των τριών αρχηγών σε κάποια από τις συσκέψεις. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια περίπτωση; Θα επιμείνει στη παλιά του θέση, θέτοντας σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης; Διότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα γίνει προσπάθεια από τους εταίρους, αλλά και τα τρία κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση, να αναλάβει μέρος της ευθύνης για τα νέα μέτρα και η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και το κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων». Είναι προφανές, πάντως, ότι μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η «εμπλοκή» του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον οποίο αναμένεται να ασκηθεί μεγάλη πίεση με την επίκληση του εθνικού χρέους και του πατριωτικού καθήκοντος. Κανένας δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να εκτιμήσει αν η προσπάθεια ένταξης και του ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των πολιτικών δυνάμεων που θα εγγυηθούν την εφαρμογή της νέας συμφωνίας σχετίζεται με την ανασφάλεια των εταίρων, για τα αν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους ή με την προσπάθεια ένταξης του κόμματος της αντιπολίτευσης στην ομάδα των «συστημικών κομμάτων», καθώς η εκλογική του δυναμική είναι πολύ πιθανό να του δώσει την πρώτη θέση. Και τόσο οι ευρωπαίοι, όσο και το εγχώριο «οικονομικοπολιτικό» σύστημα, προτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ «ενσωματωμένο» και όχι «αιρετικό». Δεν αποκλείεται η προσπάθεια εμπλοκής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει σχέση με τα κυοφορούμενα σενάρια περί ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων μετά την ψήφιση των μέτρων και την εκταμίευση της δόσης (με ή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ) που θα έπρεπε να είχε δοθεί από το καλοκαίρι. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να πρόκειται για μια επιχείρηση φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ ώστε το νέο «κεντροδεξιό» κόμμα, που φέρεται να έχει στα σκαριά ο Αντώνης Σαμαράς, όχι μόνο να είναι ο νικητής των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν, αλλά να αποκτήσει και αυτοδυναμία. Εννοείται ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα, λόγω έλλειψης άλλου κόμματος με ισχυρή δυναμική, αλλά θα είναι αποδυναμωμένος σε σχέση με τις προοπτικές που δείχνει να έχει σήμερα.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ