2012-10-20 14:05:03
Φωτογραφία για Αποκρούσθηκε το Εστελ
«Επίθεση» από το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό δέχθηκε σήμερα το πρωί το φινλανδικό πλοίο «Εστέλ», στο οποίο επιβαίνουν φιλο-παλαιστίνιοι ακτιβιστές που προσπάθησαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των διοργανωτών.

Το πλοίο σκόπευε να μεταφέρει στο λιμάνι της Γάζας σχολικό και ιατρικό υλικό καθώς και οικοδομικά υλικά. «Το "Εστέλ" δέχεται επίθεση αυτή τη στιγμή, μόλις έλαβα μήνυμα (από τους επιβαίνοντες στο πλοίο) μέσω τηλεφώνου», δήλωσε η Βικτόρια Στραντ εκπρόσωπος του κινήματος «Ένα καράβι για τη Γάζα- Σουηδία» με έδρα τη Στοκχόλμη. «(Οι επιβάτες) μας είχαν πει νωρίτερα ότι τους ακολουθούσαν (ισραηλινά) πολεμικά πλοία», διευκρίνισε η Στραντ. Την επιχείρηση των ισραηλινών αρχών και την αναχαίτιση του πλοίου επιβεβαίωσε και το ελληνικό τμήμα της κίνησης «Ένα καράβι για τη Γάζα». Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος της κίνησης Μιμίκα Κριτσανίδου, κατά την τελευταία επικοινωνία που είχε με τον σουηδό επικεφαλής της αποστολής Ντρορ Φέιλερ, την πληροφόρησε, ότι στις 10.15 το πρωί, το πλοίο περικυκλώθηκε από πλοία του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού και επιβιβάστηκαν σε αυτό ισραηλινοί στρατιώτες που έφεραν αντιασφυξιογόνες μάσκες
. Η επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων έγινε ενώ το «Εστέλ», βρισκόταν σε απόσταση 31 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι της Γάζας. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για συλλήψεις ή τραυματισμούς ενώ η επικοινωνία με το πλοίο έχει διακοπεί. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι το φινλανδικό πλοίο αναχαιτίστηκε χωρίς τη χρήση βίας από το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό. «Το πλοίο αναχαιτίστηκε σήμερα το πρωί χωρίς να υπάρξουν βίαια επεισόδια», επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος αυτή, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο πλοίο και το έθεσαν υπό τον έλεγχό τους. Οι επιβαίνοντες δεν αντιστάθηκαν», πρόσθεσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα το πλοίο ρυμουλκείται σε λιμάνι του Ισραήλ. Στο ιστιοφόρο επιβιβάστηκαν την περασμένη Τρίτη (εν πλω στα διεθνή ύδατα, 12 μίλια νότια της Κρήτης) πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και Δημήτρης Κοδέλας. Στο πλοίο επιβαίνουν άλλοι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, καθώς και πολίτες από τη Φιλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Ιταλία και τον Καναδά, αλλά και τρεις πολίτες του Ισραήλ. Δήλωση Τσίπρα για το «Εστέλ» Την αμέριστη συμπαράσταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο πλήρωμα του ιστιοφόρου «Εστέλ», εξέφρασε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. «Αισθανόμαστε περήφανοι που σε αυτήν την αποστολή ανθρωπιστικής αλληλεγγύης συμμετέχουν δυο μέλη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ «Δυο γνήσιοι εκπρόσωποι ενός λαού που δοκιμάζεται και αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και δημοκρατία 2,5 χρόνια τώρα και οι οποίοι κομίζουν μήνυμα αλληλεγγύης σε ένα λαό που χρόνια τώρα δοκιμάζεται και περήφανα αγωνίζεται για ζωή και ελευθερία. Και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό συμβολικό μήνυμα», ανέφερε. Ας γνωρίζουν οι εχθροί της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών ότι πιο ισχυρό όπλο απ' όλα τα οπλικά συστήματα είναι το όπλο της αλληλεγγύης των λαών, τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Και αυτό το ισχυρό όπλο εμείς απέναντι σε κάθε λαό, ακριβώς επειδή θέλουμε να αξιοποιούμε αυτό το όπλο και για τη δική μας προστασία και θέλουμε τούτη την ώρα την αλληλεγγύη όλων των λαών της Ευρώπης και του κόσμου, το όπλο της αλληλεγγύης θα το έχουμε ψηλά στις αξίες και τις δράσεις μας.»
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Ξεπούλησε» το Microsoft Surface
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Ξεπούλησε» το Microsoft Surface
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ