2012-10-19 07:14:02
Φωτογραφία για Ικανοποιημένος ο Ολάντ!
Ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που συνήφθη κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών σχετικά με... την τραπεζική εποπτεία, λέγοντας ότι αυτή θα υπάρξει «σε ακόμη συντομότερη προθεσμία» απ' ό,τι είχε προβλεφθεί κατά την προηγούμενη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

«Είναι ένας σημαντικός σταθμός για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς την τραπεζική ένωση (...) Αυτή η τραπεζική ένωση γίνεται σε μια προθεσμία ακόμη συντομότερη από εκείνη που είχε προβλεφθεί τον Ιούνιο», δήλωσε ο γάλλος Πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής.

«Η Ευρώπη δεν καθυστερεί, αλλά παίρνει προβάδισμα σε σχέση με αυτό που είχε η ίδια καθορίσει ως ατζέντα», επέμεινε προσθέτοντας πως το νομοθετικό πλαίσιο για την τραπεζική εποπτεία θα είναι «έτοιμο την 1η Ιανουαρίου» του 2013.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν ήταν δυνατό να προχωρήσουμε πιο γρήγορα».


«Έχω των επιβεβαίωση πως το χειρότερο έχει περάσει» για την κρίση του ευρώ, επανέλαβε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις συνθήκες στις οποίες κατάφερε τελικά να συμφωνήσει με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ μετά την εκδήλωση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, ο Ολάντ δήλωσε πως δεν θέλησε να θέσει «ένα τελεσίγραφo».

«Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της τραπεζικής εποπτείας δεν υπήρξε συμβιβασμός, συναντηθήκαμε στην ίδια θέση», δήλωσε ο Ολάντ εκφράζοντας την ικανοποίησή του για μια «τέλεια συμφωνία με τους γερμανούς φίλους μας οι οποίοι κατάλαβαν, και εμείς επίσης, πως η τραπεζική ένωση πρέπει να έχει στάδια».

Ερωτηθείς σχετικά με τη γερμανική ιδέα για έναν ευρωπαίο υπερεπίτροπο με δικαίωμα βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς, την οποία υποστήριξε λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής η Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος είπε μόνο:

«Είναι μια θέση απολύτως σεβαστή, αλλά η οποία δεν συζητήθηκε εδώ».

Ο Φρανσουά Ολάντ είπε ακόμη πως, αν η Ισπανία ζητήσει μια οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη, δεν θα πρέπει να της επιβληθούν νέοι όροι που θα προσέθεταν «λιτότητα στη λιτότητα».

«Η θέση της Γαλλίας είναι πως όταν η Ισπανία θεωρήσει πως πρέπει να ζητήσει ένα σχέδιο, δεν υπάρχει λόγος να της επιβληθούν όροι που θα προσέθεταν κι άλλη λιτότητα στη λιτότητα, τη στιγμή που η Ισπανία κάνει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες», δήλωσε ο Ολάντ.

«Η Ισπανία και μόνον αυτή είναι που αποφασίζει αν θα ζητήσει ή όχι ένα σχέδιο και ασφαλώς για τη στιγμή που θα αποφασίσει να το κάνει», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους υπογραμμίζοντας πως η Μαδρίτη «δεν έχει διατυπώσει το αίτημα αυτό προς το παρόν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ισπανική περίπτωση δεν αναφέρθηκε καθόλου» στις Βρυξέλλες. «Θα αναφερθεί ίσως στο Eurogroup», η επόμενη σύνοδος του οποίου προβλέπεται για τις 12 Νοεμβρίου, πρόσθεσε.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ