2012-10-18 20:34:39
Φωτογραφία για Κυκλωτικές πιέσεις δανειστών γιατί τα λεφτά είναι... πολλά ...!!!
Της Δήμητρας Καδδά

Εντεινόμενες πιέσεις τρόικας και κρατών-μελών για δεσμεύσεις από ελληνικής πλευράς πριν έρθει η τελευταία «μεγάλη» δόση των 36,5 δισ. ευρώ. 

Απομένουν δύο μεγάλα βήματα για θετική έκθεση βιωσιμότητας, συνοδευόμενη με λύση στην πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά και για το κρίσιμο ζήτημα του χρέους.

Μετά από διαδοχικούς κύκλους διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν μήνες πριν, τον Ιούλιο και έχουν παρατείνει την ασφυξία στην, την ύφεση και έχουν εκτοξεύσει στο 25% την «επίσημη» ανεργία, οι δανειστές επιβεβαιώνουν ότι απομένουν... τυπικά βήματα για το κλείδωμα του πακέτου.

Ωστόσο, παρά τις πρώτες θετικές δηλώσεις μετά από μήνες, κυβερνητικά στελέχη φέρονται προετοιμασμένα για… δύσκολη συνέχεια.

Αναφέρουν ότι οι ασφυκτικές πιέσεις για πρόσθετες παρεμβάσεις θα συνεχίσουν μέχρι… τέλους, καθώς η δόση των 36,5 δισ. ευρώ είναι και το τελευταίο «μεγάλο» ποσό που έχει να λάβει η Ελλάδα. Εξηγούν ότι απομένουν δύο ακόμη μέτωπα: η θετική έκθεση βιωσιμότητας συνοδευόμενη με λύση στην πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά και το κρίσιμο ζήτημα του χρέους.


Τα ίδια στελέχη εξηγούν ότι πρέπει να δοθεί μάχη για να μην χαθεί η χρονική συγκυρία για το τελικό –και πιο δύσκολο– βήμα: την κουβέντα για «κούρεμα» του χρέους.

Θα πρέπει να προηγηθεί όχι μόνο το πακέτο που αναμένεται να κλειδώσει τις επόμενες ημέρες αλλά και η κρίσιμη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Εξηγούν ότι προς το παρόν δεν φαίνεται διάθεση για... λύση στο ζήτημα του δείκτη βιωσιμότητας, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2020 στο πιο… θετικό σενάριο.

Το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα. Παρουσιάζεται στην Σύνοδο Κορυφής από Αθήνα και Τρόικα το πακέτο μέτρων (13,5 δισ. ευρώ) και δεκάδων «διαθρωτικών» όπως λέγονται μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της τρόικας που επιβεβαίωσε τις εν Αθήναις δηλώσεις του Π. Τόμσεν τα πακέτα αναμένεται να κλειδώσουν τις επόμενες ημέρες: «Οι συνομιλίες για τα εναπομένοντα θέματα θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου, με στόχο την επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο τις επόμενες ημέρες». Στην ίδια ανακοίνωση καθίσταται σαφές ότι «απαιτούνται» μία σειρά από μέτρα που ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί «για την αποκατάσταση του ρυθμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της επανεξέτασης».

Στην ανακοίνωση των δανειστών τίθεται και επισήμως το ζήτημα της χρηματοδότησης που απαιτείται για να καλυφθεί η 4ετία του μνημονίου αλλά και οι επιπτώσεις της ύφεσης. Όπως αναφέρεται «επιπλέον, χρηματοδοτικά θέματα θα συζητηθούν μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Ελλάδας». Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ έχει αναφέρει ότι μόνο για την 2ετή παράταση τα κεφάλαια φτάνουν στα 12,5 δισ. ευρώ ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό μπορεί να ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση, επιχειρεί να κάμψεις τις αντιστάσεις στο εξωτερικό, και παράλληλα να ετοιμάσει το έδαφος εντός Ελληνικού εδάφους για την παρουσίαση και ψήφιση από τη Βουλή των πρωτόγνωρα επώδυνων κοινωνικά μέτρων. Πέραν των 13,5 δισ. ευρώ είναι και οι «προαπαιτούμενες δράσεις» με αιχμή τα εργασιακά για τα οποία οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν αφού εγκριθεί η έκθεση προόδου αλλά πριν φτάσουν τα λεφτά στην Αθήνα.

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ