2012-10-18 08:31:06
Φωτογραφία για Πρόσφυγες μπούκαραν στην Βουλή για τις αγοραπωλησίες στα κατεχόμενα
SigmaLive/ΚΥΠΕ

Η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων σημαδεύτηκε σήμερα από την αιφνίδια είσοδο 15 περίπου μελών του Παγκυπρίου

Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γης στα Κατεχόμενα, που όπως δήλωσαν με αυτή την ενέργεια προειδοποιούν ότι η Κύπρος διχοτομείται με το ξεπούλημα των κατεχομένων ε/κ περιουσιών στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας.Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία συζητήθηκε ο προγραμματισμός και η κωδικοποίηση των εισηγήσεων που κατατέθηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος των κατεχομένων ε/κ περιουσιών και της λεγόμενης επιτροπής στο κεφάλαιο Δ` της Ολομέλειας της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι μέσα από την κωδικοποίηση που έγινε καταγράφηκαν οι εισηγήσεις των Βουλευτών που μίλησαν στην Ολομέλεια της Βουλής και η Επιτροπή θα εξετάσει τρόπους αξιοποίησης τους.


Διευκρινίζοντας ότι η Επιτροπή Προσφύγων δεν μπήκε σε συζήτηση της ουσίας του θέματος, καθώς εκκρεμεί απόφαση της μελών της Επιτροπής για δημιουργία υποεπιτροπής ή συζήτηση σε επίπεδο συνεδριάσεων της Επιτροπής Προσφύγων.

Η κ. Κουκουμά εξέφρασε λύπη για τον τρόπο με τον οποίο εισήλθαν στην αίθουσα συνεδρίας της Επιτροπής τα μέλη του Συνδέσμου, αναφέροντας ότι δέκα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίας της Επιτροπής είχε συνάντηση μαζί τους, και έγινε ανταλλαγή απόψεων και της επέδωσαν στις εισηγήσεις τους. «Είχα δεσμευτεί για την πρόθεση της Επιτροπής Προσφύγων να συζητήσει διεξοδικά το θέμα, καλώντας όλες τους ενδιαφερόμενους συνδέσμους και οργανώσεις».

«Μας αδικούν όταν θεωρούν ότι όσα δεν έγιναν για 38 χρόνια συνιστούν θέμα που πρέπει να λυθεί εδώ και τώρα», είπε, προσθέτοντας ότι ίσως έφτασε η ώρα που πρέπει να συζητηθεί η προσφυγική πολιτική με βάση τις περιουσίες που έχουν οι πρόσφυγες στα κατεχόμενα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ότι οι αγοραπωλησίες ελληνοκυπριακών περιουσιών είναι βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια στο περιουσιακό με τεράστιες κοινωνικές και εθνικοοικονομικές προεκτάσεις.

Επανειλημμένα, είπε, ζητούμε από την Κυβέρνηση να αποκαταστήσει τη φερεγγυότητα των προσφύγων και να ενδυναμώσει το περιουσιακό στοιχείο των προσφύγων κατά τρόπο που να έχει αντίκρισμα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενώ θα πρέπει να δημιουργηθεί η τράπεζα των προσφύγων και να υπάρχει αντίστοιχη αποζημίωση με ετήσιο συμβολικό μίσθωμα. Θα πρέπει επίσης να εκπονηθεί σχέδιο αναχαίτισης της κατάστασης, πρόσθεσε.

Αν δεν ληφθούν σήμερα μέτρα, θα θρηνήσουμε επί των ερειπίων του περιουσιακού, συμπλήρωσε ο κ. Χριστοφόρου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής επανέλαβε ότι το ξεπούλημα της ε/κ γης στα κατεχόμενα και αυτό έναντι πινακίου φακής στην Τουρκία εγκυμονεί τεράστιους εθνικούς κινδύνους.

Ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό ο προσφυγικός κόσμος είναι ένα καζάνι που βράζει, κάτι, που όπως είπε διεφάνη σήμερα με την αντίδραση του Συνδέσμου. Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ακόμα ότι επισταμένα και με μεγάλη προσοχή η Επιτροπή Προσφύγων θα πρέπει να μελετήσει όλες τις εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί επίσης ότι ο προσφυγικός κόσμος που υποχρεώνεται να αποταθεί στην «επιτροπή αποζημιώσεων» το πράττει προς κάλυψη των οικονομικών τους αναγκών.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι καταλαβαίνει την αγανάκτηση των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών και ότι το Κίνημα κατέθεσε πρόταση 12 σημείων στην Επιτροπή Προσφύγων. Τα σημαντικότερα στοιχεία της πρότασης είναι η υλοποίηση της εισήγησης των κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ, για μεταφορά αναπτυξιακών δικαιωμάτων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και η ποινικοποίηση της παράνομης αγοραπωλησίας ιδιοκτησιών στα κατεχόμενα, μέσα από τροποποίηση του Συντάγματος που θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τη λήξη της έκρυθμης κατάστασης.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεώργιος Ματθαίου ανέφερε σε δήλωσή του ότι «οι κατεχόμενες περιουσίες μας έχουν μηδενική αξία και με αυτό το δεδομένο η Τουρκία έρχεται και αγοράζει τις περιουσίες μας με ασήμαντη αξία». «Η διχοτόμηση γίνεται με την πώληση των περιουσιών. Εμείς θέλουμε να την αποτρέψουμε ούτε και θέλουμε να πωλήσουμε τις περιουσίες μας που για μας είναι θέμα ιερό καθώς σε αυτές είναι θαμμένα τα κόκαλα των προγόνων μας», ανέφερε προσθέτοντας ότι πρέπει να αναδειχθεί το θέμα.

Είπε επίσης ότι ο Σύνδεσμος έχει καταθέσει αρκετές μελέτες και εισηγήσεις για λύσεις, προσθέτοντας ότι αυτές μένουν για χρόνια στα ράφια.

Το μέλος του Συνδέσμου Γιώργος Νικολάου είπε «ότι εισβάλαμε στην αίθουσα που συνεδρίαζε η Επιτροπή επειδή θέλουμε να τους αναγκάσουμε να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος, όπως το ζούμε και να στείλουμε το μήνυμα στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία πως εάν αφεθούν τα πράγματα να εξελίσσονται με το ξεπούλημα των ε/κ περιουσιών είναι σαν να νομοθετούμε τη διχοτόμηση».
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ