2012-10-17 17:34:02
Φωτογραφία για Ο Βενιζέλος θέλει να στρίψει αριστερά, αλλά…
 Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. Όχι για τα μέτρα- αυτά στο τέλος θα τα ψηφίσει. Το δίλλημα είναι η γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί στο μέλλον. Ο Γόρδιος Δεσμός του να συμμετάσχει στην κυβέρνηση και ταυτοχρόνως να πραγματοποιήσει μια αριστερή στροφή.

Οι πιέσεις που δέχεται αυτή τη στιγμή ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι μονόπατες: δεξιόστροφες ή αριστερόστροφες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Ο συγκερασμός τους είναι δύσκολος, για να μην πούμε αδύνατος.

Από τη μια πλευρά ο Βενιζέλος δέχεται την κριτική του Ανδρέα Λοβέρδου, συχνά και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει πανάκριβα το Μνημόνιο και ότι θα πρέπει να είναι συνεπές με την υλοποίησή του, ώστε να εισπράξει το όφελος όταν η χώρα βγει από τη στενωπό. Και στο πλαίσιο αυτό, καλό είναι να συμμετάσχει στην κυβέρνηση με κορυφαία του στελέχη, πιθανότατα και με τον ίδιο τον Ευ. Βενιζέλο.

Από την άλλη, κάποιοι βουλευτές πιέζουν να ακολουθηθεί πιο φιλολαϊκή πολιτική- είναι βλέπετε και η πίεση που δέχονται από την εκλογική τους πελατεία. Συμπληρωματικά λειτουργούν και εκείνοι οι οποίοι παρακολουθούν απαθείς από το σπίτι τους ή απλό το εξωτερικό, είναι και η «Αριστερή Πρωτοβουλία» που ζητάει να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.


Σε αυτό ο Ευ. Βενιζέλος είναι κάθετος. «Στηρίζουμε σθεναρά και ουσιαστικά την κυβέρνηση στην προσπάθεια της», δήλωσε προσφάτως στην ομιλία του στο Greece Investment Forum Moving Forward, παρά το γεγονός ότι διατύπωσε φωνακτά τη διαφωνία του με την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Η στήριξη της κυβέρνησης, φαίνεται ότι είναι σημείο συμφωνίας για την συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Κοινό τόπο αποτελεί η εκτίμηση ότι ενδεχόμενη ανατροπή της κυβέρνησης και νέες εκλογές με αριστερή συνθηματολογία, θα μετέτρεπε το ΠΑΣΟΚ σε καρικατούρα του ΣΥΡΙΖΑ, θα ελαχιστοποιούσε την επιρροή του και πιθανότατα θα έβαζε πολιτική ταφόπλακα στη δράση του.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναγεννηθεί μαζί με τη χώρα, αναζητείται ο τρόπος στήριξης και συμμετοχής στην κυβέρνηση, με αριστερές πινελιές στις πολιτικές της. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο- λένε κάποιοι στην Ιπποκράτους…
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ