2012-10-16 23:37:02
Φωτογραφία για Ο οβολός για τον Χάροντα και η «Αριάδνη» του Βρούτση
Στην Ελληνική Μυθολογία, ο Χάρων (ή Χάρος στα νέα ελληνικά) ήταν ο πορθμέας του Άδη. Μετέφερε με τη βάρκα του τους πρόσφατα αποθανόντες από τη μια όχθη του ποταμού Αχέροντα στην άλλη, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία βρισκόταν η είσοδος του Άδη.

Οι νεκροί έπρεπε οπωσδήποτε να πληρώσουν στον Χάροντα έναν οβολό για τα ναύλα. Γι' αυτό στην αρχαία Ελλάδα τοποθετούσαν πάντα έναν οβολό κάτω από τη γλώσσα των νεκρών σωμάτων πριν τα ενταφιάσουν, για να έχει να πληρώσει ο νεκρός τον Χάροντα. Όσοι δεν είχαν να πληρώσουν ήταν καταδικασμένοι να περιπλανιούνται στις όχθες του Αχέροντα για εκατό χρόνια.

Ο Χάρων ήταν γιος του Ερεβούς και της Νύχτας. Παριστανόταν σαν ένας ιδιότροπος, σκελετωμένος γέροντας, ή ως φτερωτός δαίμονας με ένα διπλό σφυρί.

Στην σύγχρονη Ελλάδα ο Χάρων μάλλον μοιάζει με το σύστημα «Αριάδνη», που προσφάτως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Γι’ αυτό και οι αποθανόντες για να διαβούν τον Ρουβίκωνα, πρέπει να έχουν και συμβολαιογραφική πράξη θανάτου, ώστε να περάσουν τον ποταμό Αχέροντα.


Εν έτει 2012 η τεχνολογία έχει κάνει άλματα, αλλά ο υπουργός και οι συνεργάτες του είναι πιστοί στην παράδοση. Διαφορετικά δεν μπορεί κάποιος λογικός νους να σκεφτεί την ίδια δουλειά να την κάνουν τόσο οι ληξίαρχοι, όσο και οι συμβολαιογράφοι. Και όλο αυτό μπας και τα ασφαλιστικά ταμεία κάνουν την διαγραφή των νεκρών και σταματήσουν να πληρώνουν συντάξεις και σε νεκρούς.

Βέβαια όλοι θα αναμέναμε η «περιβόητη Αριάδνη», να ήταν ένας κεντρικός υπολογιστής εξελιγμένος, ο οποίος αμέσως μόλις λάμβανε τα έγγραφα από τους ληξίαρχους αυτομάτως να έσβηνε από την βάση δεδομένων του ασφαλιστικού μας συστήματος τους συνταξιούχους που αποδήμησαν.

Έτσι αυτομάτως θα σταματούσε η συνταξιοδότηση, δεν θα μεσολαβούσε το χέρι κανενός… πονηρού υπαλλήλου και το ασφαλιστικό μας σύστημα θα έβρισκε την ησυχία του. Τώρα, όμως, με την θέσπιση της «Αριάδνης», εάν τελικά πάρει σάρκα και οστά η εν λόγω εξαγγελία, η γραφειοκρατία δεν θα καταπολεμηθεί, αντιθέτως θα διογκωθεί.
iapopsi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ