2012-10-16 10:35:03
Φωτογραφία για Ηχητικό ντοκουμέντο από το Κονκόρντια: «Βυθιζόμαστε; Δεν καταλαβαίνω»
Ο καπετάνιος του μοιραίου Κονκόρντια ανήσυχος φωνάζει στο πλήρωμα να προβεί σε έκτακτο ελιγμό για να πλησιάσει το μοιραίο κρουαζιερόπλοιο όσο γίνεται πιο κοντά στο νησί Giglio στην είσοδο του λιμανιού της Τοσκάνης. Την ίδια ώρα όμως ο υποπλοίαρχος δίνει στο πλήρωμα μια διαφορετική εντολή προκαλώντας μια απίστευτη σύγχυση στη γέφυρα και ενώ το πλοίο κατευθύνεται στα βράχια.

Οι ηχογραφημένες συνομιλίες από τα «μαύρα κουτιά» δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα και ακούστηκαν στην διάρκεια της δίκης του Francesco Schettino όπου ερευνώνται τα ακριβή αίτια της ναυτικής τραγωδίας.

«Πάμε, να χαιρετήσουμε το Giglio»(AP Photo/Gregorio Borgia)

Στα ηχητικά στοιχεία που θα εξετάσει το δικαστήριο, ακούγεται ο καπετάνιος λίγα λεπτά νωρίτερα να δίνει εντολή στο πλήρωμα να πλησιάσουν το μικρό νησί προς τέρψιν…των επιβατών. «Πάμε, να χαιρετήσουμε το Giglio». (το νησί όπου προσέκρουσε το κρουαζιερόπλοιο)


Καθώς όμως το πλοίο πλησιάζει επικίνδυνα προς την στεριά, φωνάζει στον ινδονήσιο τιμονιέρη να κάνει αμέσως ελιγμό γιατί αλλιώς θα πέσουν στα βράχια.

Λίγα λεπτά μετά την σφοδρή σύγκρουση, με φωνή που τρέμει ο καπετάνιος του πλοίου διατάζει το τρομοκρατημένο πλήρωμα να κλείσει τα στεγανά στα διαμερίσματα που βρίσκονται στο κάτω μέρος του πλοίου.

Ένας αξιωματικός δευτερόλεπτα αργότερα, τον ενημερώνει πως το ύψος του νερού αυξάνεται πολύ γρήγορα και το κρουαζιερόπλοιο «χάνει» τις προπέλες καθώς πλημμυρίζει το μηχανοστάσιο. Ο Καπετάνιος ανήμπορος να αντιδράσει, σοκαρισμένος και έχοντας άγνοια της κατάστασης ρωτά χωρίς και εκείνος να το πιστεύει : « Βυθιζόμαστε; Δεν καταλαβαίνω…»

« Βυθιζόμαστε; Δεν καταλαβαίνω…»(AP Photo/Guardia di Finanza, ho)

Μετά τη σύγκρουση του τεράστιου κρουαζιερόπλοιου, επικράτησε χάος στη γέφυρα του πλοίου. Παρά όμως την επικίνδυνη και μη αναστρέψιμη κατάσταση, το πλήρωμα ενημέρωνε τους επιβάτες πως «Όλα είναι υπό έλεγχο» και πως απλά το πλοίο αντιμετώπιζε ένα «τεχνικό πρόβλημα».

Το ηχητικό ντοκουμέντο που θα εξεταστεί στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασία ολοκληρώνεται με την φωνή ενός αξιωματικού να φωνάζει στους τρομοκρατημένους επιβάτες. «Προσοχή. Εγκαταλείψατε το πλοίο…»

Οι εμπειρογνώμονες έχουν επικρίνει δριμύτατα τον Σκετίνο για τους χειρισμούς του, κατηγορώντας τον ότι έφερε το πλοίο πολύ κοντά στην ακτή, καθυστέρησε την εκκένωση του κρουαζιερόπλοιου, έχασε τον έλεγχο της επιχείρησης και εγκατέλειψε το πλοίο πριν εκκενωθεί από τους 4.200 επιβάτες.

Ο ίδιος έχει αναγνωρίσει τα λάθη του αλλά επιμένει ότι δεν είναι ο μόνος που θα πρέπει να κατηγορηθεί για την ναυτική τραγωδία.
exelixeis.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Απεργιακές ημέρες
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Απεργιακές ημέρες
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ