2012-10-16 08:51:39
Φωτογραφία για ΕΜΠΟΡΙΟ Στα 4,1 δισ. δολ. οι διμερείς συναλλαγές με την Τουρκία
Αν και κάποτε υπήρξε μία περιφερειακή αντίπαλος, η Τουρκία έχει καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, σύμφωνα με τον νέο Ελληνα εμπορικό ακόλουθο στην Τουρκία Λάμπη Κουναλάκη, όπως αναφέρει σε χθεσινό της άρθρο η Hurriyet Daily News. Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ανήλθαν το 2011 σε 4,1 δισ. δολάρια. Το μέγεθος αυτό οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα πως για την Ελλάδα η Τουρκία είναι ο νούμερο δύο εμπορικός της εταίρος.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς έστειλαν τον κ. Κουναλάκη στην Άγκυρα τον περασμένο μήνα προκειμένου να ενισχυθούν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις των χωρών αλλά και οι κοινές διεθνείς επενδύσεις. «Το 2000, όταν οι σχέσεις άρχισαν να βελτιώνονται, με έστειλαν στην Κωνσταντινούπολη για να διευθύνω το γραφείο του εμπορίου εκεί, καθώς είδαμε μια αναθέρμανση των σχέσεων μετά τους δύο σεισμούς που συντελέστηκαν στις δύο χώρες.


Eμπόριο

Οι εμπορικές συναλλαγές ήταν τότε μόνον 970 εκατ. δολάρια. Όταν έφυγα από την Τουρκία το 2004, το διμερές εμπόριο ήταν 2 δισ. δολάρια», δήλωσε ο κ. Κουναλάκης. «Στα 4,1 δισ. δολάρια το περασμένο έτος, τα 2,5 δισ. αφορούσαν εξαγωγές από τις ελληνικών εταιρειών και το 1,6 δισ. εξαγωγές τουρκικών εταιρειών. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, το διμερές εμπόριο μας ήταν 2,3 δισ. και θέλουμε να ξεπεράσουμε τα εμπορικά στοιχεία του προηγούμενου έτους.» τόνισε ο ίδιος.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις πωλούν κυρίως πετρέλαιο, πλαστικά, βαμβάκι και άλλες πρώτες ύλες, τρόφιμα και τραπεζικές υπηρεσίες στην Τουρκία, ενώ τουρκικές εταιρείες εξάγουν κυρίως τα μέταλλα, τα ανταλλακτικά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, προϊόντα αλιείας και τροφίμων.

Είμαστε λέει ο κ. Κουναλάκης οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. της

Τουρκίας.

Στα 10 δισ. δολάρια θα πρέπει να αυξηθεί το διμερές εμπόριο των δύο χωρών δήλωσε Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα όπως είπε ο κ. Κουναλάκης και πρόσθεσε πως τόσο η τουρκική όσο και η Ελληνική πλευρά επιχειρούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους οικοδομώντας ένα πνεύμα συνεργασίας ενώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού.

http://www.imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ