2012-10-15 16:50:03
Φωτογραφία για Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα…
Γράφει ο Αλέξανδρος Μερκούριος

Πραγματικά δεν είναι ευχάριστο όταν η μεγαλύτερη εταιρία του χρηματιστηρίου την κοπανάει από τη χώρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα άντεχε και περισσότερο, εάν έμενε Και το ερώτημα, είναι, τώρα που η πόρτα άνοιξε, πόσοι θα φύγουν;

Η οικογένεια Δαυίδ, λοιπόν που ελέγχει την Coca Cola 3E πήρε τη μεγάλη απόφαση να φύγει για το Λονδίνο, δυόμιση χρόνια μετά την πρώτη της προειδοποίηση.  Ο λόγος που η εταιρία φεύγει από την Ελλάδα, είναι τριπλός: Πρώτο, να αποκτήσει δυνατότητα δανεισμού χωρίς το ρίσκο της χώρας που συνεπάγεται μηδενικά κεφάλαια και τεράστια επιτόκια, δεύτερο να μπορεί να διαπραγματευτεί τις μετοχές της σε ένα χρηματιστήριο, όπου κάποια δεδομένα βρίσκονται στα κυβικά της. Για παράδειγμα τη μέρα που ανακοινώθηκε η αποχώρηση, η Coca Cola 3E ήταν όσο ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛ.ΠΕ και η Εθνική μαζί… Και τρίτο να σταματήσει να είναι μια ελληνική επιχείρηση της οποίας οι πωλήσεις φυλλορροούν λόγω της χαμηλής ανταγωνιστικότητας.


Πολλά ακούστηκαν ή και δημοσιεύθηκαν τα τελευταία χρόνια, στην αναμονή της αποχώρησης, αλλά από τι αρχές του καλοκαιριού, τα μηνύματα έγιναν εντονότερα. Ιδιαίτερα μετά από το κλείσιμο των δύο εργοστασίων που έδειξαν και το πραγματικό πρόβλημα. Την κάθετη πτώση των πωλήσεων. Οι εξελίξεις ήταν τελικά αναπόφευκτες. Έστω κι αν η εταιρία μπορεί να πανηγυρίζει ότι θα διαπραγματεύεται τις μετοχές της στην χρηματιστηριακή ν αφρόκρεμα της Ευρώπης, ενώ θα λειτουργεί και θα φορολογείται στην Ελλάδα.

Στο ερώτημα, είναι ποιός άλλος, η απάντηση είναι μάλλον…. μην βιάζεστε. Της Coca Cola είχε ήδη προηγηθεί η ΦΑΓΕ (περίπου για τους ίδιους λόγους), ενώ από  πέρυσι το καλοκαίρι δυνατοί ξένοι οίκοι και τράπεζεςείχαν πλευρίσει 3-4 ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις για να τις πείσουν ότι μια αποχώρησή τους από την Ελλάδα. Σκεπτικό το ίδιο: η πρόσβαση σε αγορές όπου το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει φθηνότερο και ευκολότερο χρήμα, απ΄ ότι οι ελληνικές τράπεζες, είναι μια επιλογή εκ των ων ουκ άνευ Οι πληροφορίες εδώ αναφέρουν ότι «σκρινάρισμα»  ανάλογο με αυτό της Coca Cola και της οικογένειας Δαυίδ έχουν δεχτεί και - τουλάχιστον- άλλες τέσσερις εισηγμένες. Για τη μία μάλιστα ακούστηκε πως η διαδικασία, είχε προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, που η αποχώρηση της από το ΧΑ θα μπορούσε να έχει ανακοινωθεί και πριν από την 3 Ε. Να ήταν η S&B που επίσης είχε προδιαγράψει μια τέτοια πορεία, ή κάτι ακόμη πιο σημαντικό;

Οι τελευταίες εξελίξεις μεταθέτουν για λίγο αργότερα τα νεώτερα, αλλά  οι καλοθελητές επιμένουν. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται μια άλλη ανάλογα μεγάλη βιομηχανία, μια θυγατρική ομίλου μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και ένας οργανισμός του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Έκπληξη; Δεν νομίζω…
topontiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ