2012-10-15 06:21:02
Φωτογραφία για Χωρίς θέρμανση οι μισές οικοδομές στην Ξάνθη. Τους κόβουν ακόμη και το κοινόχρηστο ρεύμα!
Την ώρα που οι βενζινοπώλες όλης της χώρας και της Περιφέρειας ΑΜΘ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης...

σχεδόν οι μισές οικοδομές της Ξάνθης θα μείνουν χωρίς θέρμανση.

Τόσο τα παλιά χρέη, όσο και η αδυναμία συνεννόησης για νέα προμήθεια, οδηγούν σε αδιέξοδο τις περισσότερες διαχειριστικές επιτροπές των οικοδομών της Ξάνθης. H “βαβέλ” των ετερόκλητων – αναγκαστικά- ενοίκων κάθε οικοδομής δοκιμάζεται και αποτυγχάνει σε περίοδο έντονης κρίσης.

Ήδη από την προηγούμενη χρονιά αρκετές οικοδομές έμειναν χωρίς πετρέλαιο όλο το χειμώνα και τη σεζόν που ξεκινά, τουλάχιστον οι μισές δεν θα προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. Σε αρκετές περιπτώσεις και με αφορμή τα περυσινά προβλήματα, αρκετοί ένοικοι έχουν εγκαταστήσει κλιματιστικά ή νέες μορφές θέρμανσης, είτε αξιοποιούν το υπάρχον τζάκι προκειμένου να επιτύχουν αυτονομία και οικονομία για να ανταπεξέλθουν στο φετινό χειμώνα.Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα και αξιοπρεπή θέρμανση αφού όποια μορφή και αν επιλέξει κάποιος, εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες αν θα τον καλύψει και, άρα, κάποια σπίτια ή κάποια δωμάτια θα μείνουν χωρίς θέρμανση!


Τους έχουν κόψει τη ΔΕΗ των κοινοχρήστων!

Μάλιστα, αρκετές είναι πλέον οι περιπτώσεις – ειδικά σε μεγάλα συγκροτήματα- που η αδυναμία συγκέντρωσης κοινοχρήστων είναι ολική με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί ακόμη και η πληρωμή της κοινόχρηστης ΔΕΗ (με χρέη πολλών χιλιάδων ευρώ), κάτι που συνεπάγεται διακοπή της λειτουργίας του ασανσέρ και του φωτισμού του κλιμακοστασίου ! Μπορεί να θυμίζει τριτοκοσμικά κράτη αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα στην Ξάνθη και στη χώρα γενικότερα.

Οι αιτές αυτής της κατάστασης

Σε ότι αφορά στη θέρμανση πολλές είναι οι αιτίες, όπως τις σταχυολογεί το XanthiPress.gr:

Φυσικά η οικονομική αδυναμία για αρκετά νοικοκυριά καθώς το κόστος θέρμανσης έχει εκτοξευτεί και σε συνδυασμό με την απώλεια εισοδημάτων και την ανεργία, οδηγεί σε πλήρη αδυναμία. Ειδικά μετά την υπέρογκη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, οι χειμωνιάτικοι μήνες σε αρκετές οικοδομές απαιτούν ένα μηνιάτικο σε έξοδα θέρμανσης, κάτι που οι περισσότερες οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν.

Έλλειψη συνεννόησης μεταξύ άρκετών ενοίκων, ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλων οικοδομών ή παλιών οικοδομών όπου οι διαπροσωπικές σχέσεις έχουν εκλείψει.

Πλήρως ακατάλληλες κοινόχρηστες εγκαταστάσεις θέρμανσης, βασισμένες στο πετρέλαιο που , περιέργως, αποτελεί τη χειρότερη μορφή ενέργειας για τη χώρα και, ειδικά όταν πρόκειται για οικοδομές, προκαλεί πολλαπλάσιο κόστος από μια αυτόνομη θέρμανση με οποιοδήποτε καύσιμο.

Ανάπτυξη πολλών νέων, εναλλακτικών και φθηνότερων τρόπων θέρμανσης, που δίνουν την ευκαιρία για πιο οικονομική θέρμανση και αυτονομία στα διαμερίσματα. Στις μεγαλύτερες πόλεις, η ύπαρξη φυσικού αερίου, έχει ήδη απο χρόνια προκαλέσει κατάργηση της κεντρικής θέρμανσης.

xanthipress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ