2012-10-15 05:37:03
Φωτογραφία για Ο δήμαρχος αλλάζει τη πλατεία της Ομονοίας
Τα σχέδια για την ανάπλαση πολύπαθων πλατειών όπως η Κοτζιά και η Βικτώρια – Πού διαφωνούν Δήμος και Κίνηση Πολιτών...Γιορτές με «τραπεζάκια έξω» φιλοδοξούν να κάνουν οι καταστηματάρχες της Ομόνοιας, αλλά και σε άλλες δύο αθηναϊκές πλατείες, Κοτζιά και Βικτωρίας. Το φιλόδοξο σχέδιο επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο «βαθύ κέντρο» της πρωτεύουσας, αλλά και του Δήμου Αθηναίων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις τρεις αθηναϊκές πλατείες θα συζητηθεί την Τρίτη στο Δημοτικό Συμβούλιο και εφόσον εγκριθεί ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του.

Ολα τα έξοδα για την κατασκευή των σχετικών υποδομών θα επιβαρύνουν τους επιχειρηματίες, ενώ η βασική υποχρέωση του δήμου είναι να καταλήξει σε ένα κοινώς αποδεκτό πλαίσιο εμφάνισης και λειτουργικότητας. Που σημαίνει, φυσικά, ότι η αισθητική των ελαφρών εγκαταστάσεων θα είναι ενιαία, προκειμένου να αποφευχθούν «παραφωνίες».

Οι δύο απόψεις


Σε σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση των τελικών σχεδίων εμφανίζεται η Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ) που τρόπον τινά «εκπροσώπησε» και τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής στη δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε και ολοκληρώθηκε στις 4 Οκτωβρίου. Ανάμεσα στους δύο «πόλους» (δήμος από τη μία πλευρά, ΚΙΠΟΚΑ και επιχειρηματίες από την άλλη) υπάρχουν διαφορές. Στην πρόταση της Κίνησης Πολιτών υπάρχουν σημεία τριβής σε σχέση με την πρόταση του δήμου. Δύο είναι οι βασικές διαφορές. Πρώτον, το ξύλινο δάπεδο τύπου ντεκ που η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου δεν το προκρίνει, σε αντίθεση με την ΚΙΠΟΚΑ. Δεύτερον, η έκταση που θα καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα στην επιφάνεια της πλατείας όσο και περιφερειακά. Ο δήμος είναι πιο «εγκρατής». Χαρακτηριστικά, στην περίπτωση της Ομόνοιας, όπου όπως είναι φυσικό «παίζονται» οι εντυπώσεις, οι θέσεις στην κεντρική περιοχή της πλατείας δείχνουν περιορισμένες, τουλάχιστον ως προς την πιο «μαξιμαλιστική» πρόταση της ΚΙΠΟΚΑ. Στην έκθεση της τελευταίας περιλαμβάνεται επίσης και η ιδέα για τη λειτουργία τουριστικού περιπτέρου (σημείου ενημέρωσης) στο ύψος της οδού Αγίου Κωνσταντίνου ενώ γίνεται λόγος και για περιορισμένες εικαστικές παρεμβάσεις που θα ανανεώσουν το μουντό αστικό περιβάλλον.

«Θέλουμε η Ομόνοια από έμβλημα του “κακού” να επανέλθει ως έμβλημα του “καλού”», επισημαίνει ο συντονιστής της ΚΙΠΟΚΑ Δημήτρης Νικολακόπουλος. Πιστεύει στην 24ωρη λειτουργία της πλατείας υπό τον όρο ότι θα εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Και υπενθυμίζει παλαιότερη πρότασή του προς τους αρμόδιους φορείς, η Αστυνομία να «υιοθετήσει» ένα συγκεκριμένο «τετράγωνο» πέριξ της Ομονοίας (Βερανζέρου-Σωκράτους-Σοφοκλέους-Αιόλου-Πατησίων) όπου δεν θα γίνεται ανεκτή καμία έκνομη δραστηριότητα κανένα λεπτό της ημέρας και της νύχτας.

Σκίαση με ομπρέλες

Αλλά με τι θα μοιάζει η ενιαία υποδομή των τραπεζοκαθισμάτων; Αν εγκριθεί ως έχει η πρόταση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων, η οριοθέτηση των χώρων εντός των χωροθετημένων ζωνών, επιτυγχάνεται με τη χρήση διαχωριστικών μεταλλικών πλαισίων με ένθετο πλέγμα από ανοξείδωτο συρματόπλεγμα ή πολυκαρβονικό φύλλο ή άθραυστο γυαλί, σε συνδυασμό με τη χρήση μεταλλικών ανθοδόχων. Η σκίαση/προστασία των χώρων τραπεζοκαθισμάτων γίνεται αποκλειστικά με ομπρέλες. Οι ομπρέλες θα είναι μονόχρωμες ή ριγέ, σε ένα από τους χρωματισμούς λευκό ή αποχρώσεις του κίτρινου, ώστε να εξασφαλίζεται θερμική άνεση και φωτεινότητα του χώρου. Οι ομπρέλες θα είναι όμοιου χρώματος/ σχεδίου και κατασκευής ανά κατάστημα. Εντός του παραχωρούμενου χώρου επιτρέπεται η τοποθέτηση κινητού βοηθητικού πάγκου μέγιστων διαστάσεων 1μ.Χ1μ. 0,80μ. (ύψος). Ο πάγκος δεν επιτρέπεται να έχει συνδέσεις παροχής νερού και αποχέτευσης. Τα καθίσματα και τα τραπέζια πρέπει να έχουν μορφή, μέγεθος και υλικό που αισθητικά θα εναρμονίζονται με το γενικότερο χαρακτήρα της πλατείας και θα είναι ίδιου τύπου – χρώματος ανά κατάστημα. Τέλος, δεν επιτρέπεται η χρήση ευτελούς αξίας πλαστικών καθισμάτων, τραπεζιών ή άλλων στοιχείων.

Πρωτοπόρος… αν και παράνομος

Ο κ. Γ. Π. είναι ο πρώτος επιχειρηματίας που έκανε το «μεγάλο βήμα». Το καφέ Meet Me (σερβίρει και σνακ), στο ίδιο μέτωπο κτιρίων που βρίσκεται και το κλειστό (όχι για πολύ ακόμα) «Νέον», διαθέτει από τα τέλη της περασμένης άνοιξης τραπεζοκαθίσματα. Τυπικά, ακόμα και σήμερα, είναι «παράνομος» καθώς δεν έχει εκδοθεί η άδεια. Κατέθεσε εξαρχής τα χαρτιά του αλλά έπρεπε να περιμένει. «Εβγαλε» τα τραπεζοκαθίσματα έξω, η Δημοτική Αστυνομία του βεβαίωσε πρόστιμο, αλλά βασίζεται σε δέσμευση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη ότι θα γίνει ειδική εξαίρεση στο πλαίσιο του πειραματικού προγράμματος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην Ομόνοια. «Οταν άνοιξα, στις αρχές του χρόνου, γινόταν εμπόριο ναρκωτικών έξω από την πόρτα μου, φοβερή κατάσταση. Τώρα είμαι πολύ πιο αισιόδοξος αλλά τα προβλήματα δεν έχουν εξαφανιστεί διά μαγείας».

Βρίσκει «μαύρες τρύπες» στο πρόγραμμα του δήμου και των επιχειρηματιών. «Πώς θα διασχίζει το γκαρσόνι τον δρόμο για να περάσει στο κέντρο της πλατείας; Προβλέπουν για κάθε κατάστημα ένα μικρό σταθμό 1 επί 2 μέτρα. Τι να πρωτοχωρέσει εκεί; Επίσης: γίνονται συγκεντρώσεις στην πλατεία. Ποιος θα διασφαλίσει τους επιχειρηματίες ότι δεν πρόκειται να συμβούν καταστροφές;». Φαίνεται, όμως, ότι η προοπτική αναβάθμισης αναζωογονεί τη μαραμένη επιχειρηματική κίνηση της περιοχής. Το ιστορικό καφενείο του «Νέον» έχει εκμισθωθεί ήδη στη γνωστή αλυσίδα «Βενέτης».

kipoka.wordpress.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μπλόκο στην ακρίβεια
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μπλόκο στην ακρίβεια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ