2012-10-14 20:21:03
Φωτογραφία για Το ΑΚΕΛ δεν θα προσαρμοστεί στις τουρκικές απαιτήσεις, όπως οι Αναστασιάδης και Λιλλήκας
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε σήμερα ότι το κόμμα του επιμένει στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Δικοινοτική, Διζωνική, Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, σημειώνοντας πως το ΑΚΕΛ δεν θα προσαρμοστεί στις τουρκικές απαιτήσεις, όπως πράττουν οι Νίκος Αναστασιάδης και Γιώργος Λιλλήκας.

Σε ομιλία του, στη 17η Συνδιάσκεψη ΑΚΕΛ Λευκωσίας Προαστίων, ο κ. Κυπριανού είπε πως το κόμμα του θέλει μια λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, που δεν θα εκφεύγει των αρχών του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και θα είναι σύμφωνη με τα περί Κύπρου Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, που να προσφέρει στον τόπο συνθήκες προοπτικής και προόδου σε όλους τους τομείς και που θα ενώνει το λαό, το χώρο, τους θεσμούς και την οικονομία.

Όπως είπε ο κ. Κυπριανού «δυστυχώς, οι συνομιλίες του Προέδρου Χριστόφια με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παρόλο που απόφεραν ορισμένες συγκλίσεις, δεν έγινε κατορθωτό να οδηγήσουν σε επαρκή πρόοδο για να φτάσουμε σε συμφωνία», προσθέτοντας πως «αντιθέτως οι διαπραγματεύσεις πισωγύρισαν ουσιαστικά όταν αναδείχτηκε στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας ο Ντερβίς Έρογλου».

«Και αυτές ακόμα οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ απορρίφθηκαν από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Είναι προφανές ότι όχι μόνο ο κ. Έρογλου, αλλά ούτε και η Τουρκία επιθυμούν να συμβάλουν εποικοδομητικά στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Ο λόγος είναι απλός. Θέλουν να μας οδηγήσουν σε λύση χαλαρής ομοσπονδίας που να αγγίζει τα όρια της συνομοσπονδίας ή ακόμα και σε λύση δύο χωριστών κρατών. Η δική μας απάντηση ποια πρέπει να είναι; Να προσαρμοστούμε σ´ αυτές τις τουρκικές απαιτήσεις όπως πράττουν οι κ.κ. Αναστασιάδης και Λιλλήκας; Να εγκαταλείψουμε τις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού και να οδηγήσουμε τον τόπο σε νέες περιπέτειες ή να επιμένουμε στο δίκαιο;», διερωτήθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Αναφερόμενος στην αστάθεια στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτή μπορεί να επηρεάσει και την Κύπρο, η οποία βρίσκεται στο μέσο όλων αυτών των ανταγωνισμών, σημειώνοντας πως «αυτό θα πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους όσοι αγωνιούν να εντάξουν την Κύπρο στο ΝΑΤΟ». «Όσοι νομίζουν», ανέφερε, «ότι αποτελεί απαύγασμα εξωτερικής πολιτικής μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να εξηγήσουν στον κυπριακό λαό σε τί θα τον ωφελήσει μια τέτοια κίνηση. Θα πρέπει επίσης να μπορούν να εξηγήσουν ρεαλιστικά και πειστικά πώς κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Μήπως η συμμαχία με το ΝΑΤΟ, όπως την οραματίζεται ο κ. Αναστασιάδης θα θέσει το Κυπριακό σε τροχιά επίλυσης;».

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στην οικονομία του τόπου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε «αν ήταν δυνατόν η Κύπρος να αποφύγει την κρίση, αφού είναι μικρή και εξαρτώμενη οικονομία και αν ήταν δυνατόν η κρίση να μην επηρεάσει τη χώρα μας τη στιγμή που η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος της Ευρωζώνης, που ταλανίζονται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα;». Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα πως «σίγουρα υπάρχουν διαρθρωτικά και άλλα προβλήματα στην κυπριακή οικονομία που επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν», ωστόσο πρόσθεσε δεν έχουν μέγεθος τέτοιο που επέβαλλε προσφυγή στην Τρόικα για να μας στηρίξει».

«Αυτή την πτυχή την αποκρύβουν επιμελώς η αντιπολίτευση και μερίδα των ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατο δημοσίευμα ήγειρε σοβαρά ερωτήματα για το ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε ή δεν διαδραμάτισε ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα την άνοιξη του 2011 που φόρτωσαν την κυπριακή οικονομία με 4 δις ευρώ σε μια νύχτα, όπως γράφτηκε. Αν έτσι έχουν τα πράγματα τότε ο κ. Ορφανίδης δεν κρίνεται απλώς επειδή όφειλε να γνωρίζει. Κρίνεται επειδή γνώριζε και έδωσε τη συγκατάθεση του. Είναι πλέον ξεκάθαρη η απάντηση και ας σφυρίζει αδιάφορα η αντιπολίτευση κάθε φορά που θέτουμε το ερώτημα: αν το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν 0% η Τρόικα θα ερχόταν στην Κύπρο; Η απάντηση είναι ναι. Θα ερχόταν επειδή το κράτος δεν έχει ούτε μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», είπε.

Για τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα, είπε πως το κόμμα του διαφώνησε και διαφωνεί με την αντίληψη ότι πρέπει να πετσοκόψουμε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζόμενων για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν οι πραγματικές ανάγκες της κυπριακής οικονομίας και ιδιαίτερα του τραπεζικού τομέα και όταν αυτές οριστικοποιηθούν και αναμένοντας τη λήψη σχετικής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διεκδικήσουμε απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να περιορίσουμε το δημόσιο χρέος, έτσι ώστε να είναι διαχειρίσιμο».

Εξάλλου, σημείωσε πως το ΑΚΕΛ έχει προτάσεις τις όποιες θα καταθέσει στην αυριανή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Αρχηγούς των Κομμάτων και με αυτές στοχεύει να βελτιώσει τις προτάσεις της Κυβέρνησης. Ωστόσο, πρόσθεσε πως «η διαπραγμάτευση με την Τρόικα θα είναι σκληρή και το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι θα πρέπει να παλέψουμε για να πείσουμε αναφορικά με το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων». Ευχήθηκε οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντικρίσουν τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα ως ώρα ευθύνης και όχι ως γήπεδο για προεκλογικά παιχνίδια

Σε σχέση με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «δυστυχώς ο λαϊκισμός, η ανευθυνότητα και η αναξιοπιστία φαίνεται ότι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επερχόμενη προεκλογική αναμέτρηση τόσο από μέρους του κ. Λιλλήκα, όσο και από μέρους του κ. Αναστασιάδη». «Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ο κ. Λιλλήκας για παράδειγμα, εισηγήθηκε προ ημερών το κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Θέση την οποία προέβαλλαν μέχρι πρόσφατα μόνο ακροδεξιά στοιχεία, την υιοθέτησε και ο ίδιος και η ηγεσία της ΕΔΕΚ που τον υποστηρίζει. Ως να μην ήταν αυτός ο ίδιος που διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών και που επί των ημερών του τέθηκε σε εφαρμογή ο κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή. Ως να μην μπορεί να αναλογιστεί ότι αν εμείς κλείσουμε τα οδοφράγματα θα πράξουμε αυτό για το οποίο κατηγορούμε την Τουρκία για δεκαετίες ολόκληρες, παρεμποδίζοντας την ελεύθερη διακίνηση», είπε.

Συμπλήρωσε ακόμα: «Αν ο κ. Λιλλήκας ξεκινήσει διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση όπως με πατριωτικό στόμφο εξαγγέλλει, θα μπορέσει άραγε να πείσει εχθρούς και φίλους ότι δεν συζητά τα πάντα; Ας μην ξεχνούμε ότι σε βιβλίο που συνέγραψε για το Κυπριακό εισηγείται να μελετήσουμε τη λύση «χαλαρής ομοσπονδίας». Ο μόνος που συμφωνεί με τη θέση αυτή του κ. Λιλλήκα είναι ο κ. Αναστασιάδης. Τον οποίο βέβαια δυσκολευόμαστε πλέον να παρακολουθήσουμε, αφού οι θέσεις του μεταλλάσσονται με ταχύτητα. Μόλις την περασμένη Τρίτη παραδέχθηκε δημόσια ότι μαζί με τον κ. Λιλλήκα υποστήριζαν τη χαλαρή ομοσπονδία. Σήμερα, απαρνείται αυτή τη θέση με τη μεγαλύτερη ευκολία προκειμένου η υποψηφιότητα του να έχει τη στήριξη της ηγεσίας του ΔΗΚΟ».

Είπε, τέλος, ότι ο τόπος χρειάζεται ένα άνθρωπο έντιμο, ειλικρινή και καθαρό, ένα άνθρωπο με καθαρό παρελθόν, που να έχει μέλλον, ένα άνθρωπο που να πολιτεύεται με αρχές και να μη θυσιάζει την προοπτική λύσης του Κυπριακού στα ποσοστά της όποιας συνεργασίας μόνο και μόνο για να αναρριχηθεί στην εξουσία, ένα άνθρωπο νέο, που έχει συγκεκριμένη πρόταση για το μέλλον του τόπου, σημειώνοντας πως ο Σταύρος Μαλάς έχει και τις προϋποθέσεις, έχει και τις θέσεις να οδηγήσει τον τόπο μπροστά.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ