2012-10-13 10:00:12
Φωτογραφία για 1 ΔΙΣ. ΔΟΛ. Το Ιράκ αγοράζει 28 μαχητικά αεροσκάφη από την Τσεχία
Το Ιράκ αποφάσισε να προμηθευθεί 28 L-159, διθέσια μαχητικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη, από την Τσεχία έναντι ενός δισεκ. δολαρίων (770 εκατ. ευρώ), όπως ανακοίνωσε σήμερα από την Πράγα ο Τσέχος υπουργός Αμύνης.«Συμφωνήσαμε για την προμήθεια 28 αεροσκαφών τύπου L-159 στην ιρακινή πολεμική αεροπορία. Πρόκειται για 24 καινούργια αεροσκάφη και άλλα 4 προερχόμενα από το πλεονάζον απόθεμα της τσεχικής πολεμικής αεροπορίας», επιβεβαίωσε ο υπουργός Αλεξάντρ Βόντρα.Η συμφωνία επισφραγίστηκε στην διάρκεια της επίσκεψης του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι στην Πράγα. Την προκαταρκτική συμφωνία του ενός δισεκ. δολαρίων επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του τσεχικού υπουργείου Αμύνης Γιαν Πέισεκ.

«Υπήρξε συμφωνία για την αγορά 24 πολεμικών και εκπαιδευτικών αεροσκαφών L-159 από την Δημοκρατία της Τσεχίας. Τέσσερα από αυτά θα μας δοθούν δωρεάν και τα υπόλοιπα θα μας παραδοθούν εντός επτά μηνών», δήλωσε από την πλευρά του ο Άλι αλ Μουσάουι, σύμβουλος του αλ Μάλικι.Η αεροναυπηγική εταιρεία Aero Vodochody (σε βόρειο προάστιο) έχει κατασκευάσει έως σήμερα 72 αεροσκάφη αυτού του τύπου για την τσεχική πολεμική αεροπορία, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Όμως ο τσέχικος στρατός έχει κρατήσει μόνον τα 24, εξαιτίας των περικοπών στις αμυντικές δαπάνες.

Η Πράγα έως σήμερα δεν είχε κατορθώσει να εξεύρει κανέναν αγοραστή για τα πλεονάζοντα αεροσκάφη της, παρά τις διαπραγματεύσεις με μεγάλο αριθμό χωρών. Το αεροσκάφος, το πρωτότυπο του οποίου πέταξε για πρώτη φορά το 1997, δύναται να μεταφέρει πυραύλους αέρος-εδάφους.

Περίπου το 80% των συστατικών επιχειρησιακών στοιχείων του L-159 προέρχονται από το εξωτερικό, κυρίως από τις ΗΠΑ.Το Ιράκ διαπραγματεύεται επίσης την αγορά των αμερικανικών, υπερηχητικών, μαχητικών αεροσκαφών F-16, δήλωσε από την Πράγα ο αλ Μάλικι.

Η αγορά των αεροσκαφών εκ μέρους του Ιράκ πραγματοποιείται τη στιγμή που η Ουάσιγκτον ασκεί πίεση στον αλ Μάλικι να εμποδίσει τη μεταφορά μέσω του εναέριου χώρου της χώρας του ιρανικών όπλων σε βοήθεια του συμμάχου της Τεχεράνης Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
ΑΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ