2012-10-12 14:32:03
Φωτογραφία για Ιταλικό «ενδιαφέρον» για τα πολιτιστικά μνημεία της Βορείου Ηπείρου
Τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ιταλούς αρχαιολόγους για ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή του Δελβίνου και των Αγίων Σαράντα. Εκτός από ανασκαφές, φροντίζουν και για τη συντήρηση και αναστήλωση διαφόρων πολιτιστικών μνημείων.

Στο κέντρο της προσοχής τους είναι ο χώρος της αρχαίας Φοινίκης.΄Εχουν μερικά χρόνια που πραγματοποιούν ανασκαφές και στην ουσία κανείς δεν γνωρίζει κάτι για τα ευρήματα. Οι πάντες γνωρίζουν μόνον όσα οι ιταλοί αρχαιολόγοι δημοσιεύουν σε διάφορα έντυπα. Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται μετά από συμφωνία με την αλβανική πλευρά, το Υπουργείο πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων είναι ο ιταλός Sandro de Maria, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε τις ανησυχίες του και στην ιταλόφιλη εφημερίδα που εκδίδεται στα Τίρανα, Gazeta Shqiptare. Οι ανησυχίες του σχετίζονται με τις παράνομες όπως λέει οικοδομές των σημερινών Φοινικιωτών στον αρχαιολογικό χώρο
. ΄Οπως είναι γνωστό, σε όλο το λόφο της Φοινίκης υπάρχουν ευρήματα, κεραμικά, πέτρες κλπ. Ταυτόχρονα, επειδή ο χώρος ήταν καλλιεργημένος με ελαιώνα, η επιτροπή διανομής της γης, την έδωσε στους κατοίκους του χωριού. Το μεγάλο αγκάθι των ιταλών και όχι μόνον είναι να απογυμνώσουν περιουσιακά τους Φοινικιώτες απ΄τους ελαιώνες και την περιοχή που εκτίνονταν η αρχαία Φοινίκη. Να μην μπορούν να είναι νοικοκυραίοι των περιουσιών τους. Και το πρόσχημα είναι πως «χτίζουν εντός του αρχαιολογικού πάρκου» όπου βρίσκονται και οι περιουσίες τους.

Είναι ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα της επαρχίας της Φοινίκης να καταρτίσει και να εφαρμόσει ένα πολεοδομικό σχέδιο το οποίο να λύνει τις ανάγκες για κατασκευές των κατοίκων (επιτέλους που ζητούν να φτιάξουν νέες οικοδομές) και απ΄την άλλη να σέβεται και να προστατεύει την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά.

Απ΄την άλλη πλευρά, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι τόσο αδιάφορη με αυτό που γίνεται απ΄τους ιταλούς αρχαιολόγους. Πρέπει να έχει ενημέρωση για ότι ευρήματα που παρουσιάζονται καθώς και για κάθε δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στην επαρχία της. Είναι δικαίωμα και καθήκον. Κι αυτό γίνεται όταν υπάρχει το κουράγιο, εντός του νομικού πλαισίου, αλλά και τα αρμόδια στελέχη στη διοίκηση της επαρχίας. Με άλλα λόγια, η επαρχία της Φοινίκης πρέπει να γνωρίζει τι της γίνεται!

Κατά σύμπτωση, ο πρώτος αρχαιολόγος που παρουσιάστηκε στη Φοινίκη κατά τη δεκαετία του 1930, ήταν κι αυτός ιταλός. Ηταν ο γνωστός Λουίτζι Μαρία Ουγκολίνι, ο οποίος άφησε πίσω του κάποια κείμενα. Τότε ο Λ. Ουγκολίνι, εργάζονταν για να ανακαλύψει τα ίχνη της παλαιάς Ρώμης, προετοιμάζοντας το έδαφος (ιστορικά και πολιτικά) για τη δεύτερη φασιστική Ρώμη. Τώρα, διαβάζουμε τις «ανησυχίες» του Sandro de Maria στην μεγαλύτερη ανθελληνική εφημερίδα που εκδίδεται στην Αλβανία, στην Gazeta Shqiptare.

Οπως αναφέραμε και πιο πάνω, το ιταλικό ενδιαφέρον εστιάζεται και σε επενδύσεις για αναστήλωση και συντήρηση πολιτιστικών μνημείων.

Συγκεκριμένα στην πόλη του Δελβίνου άρχισαν να χρηματοδοτούν για την αναστήλωση των τζαμί και μουσουλμανικών τεμένων. Συγκεκριμένα αυτών που βρίσκονται στη συνοικία του Ριζόκαστρου.

Φυσικά και δεν εμποδίζουμε κανέναν στο έργο του, ωστόσο δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για την αναστήλωση της μονής των Αγίων Σαράντα, που έδωσε το όνομα και στην ομώνυμη παραλιακή πόλη. Μέχρι στιγμής σώζονται τα υπόγεια κελιά του μοναστηρίου τα οποία είναι στολισμένα με τοιχογραφίες, όμως ως πότε θα συνεχίσει να υπάρχει αυτή η αδιαφορία; Τι περιμένουμε, να μας βοηθήσουν οι ιταλοί;!
aftonomi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ