2012-10-12 10:00:09
Φωτογραφία για Εθνικές αντιπαραθέσεις στη Μόσχα
Η Μόσχα είναι η πλέον πολυεθνική πόλη της Ρωσίας, και γι’αυτό έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες ώστε να μειωθούν οι εθνικές εντάσεις εκεί. Πηγή: RIA Novosti

Ρομάν ΒορομπιόφΟι ηγέτες της Τσετσενικής διασποράς στη Μόσχα θα ανοίξουν δημόσιο διάλογο με τους συμπατριώτες τους, προκειμένου να δοθούν κατευθύνσεις στα μέλη της Διασποράς τους, ούτως ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες διεθνοτικές αντιπαραθέσεις, ακόμα και συγκρούσεις, στη ρωσική πρωτεύουσα. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες ο διάλογος αυτός δεν θα φέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ειδικά, στους νεαρούς Τσετσένους θα διευκρινιστεί ποιά θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους στη Μόσχα προκειμένου οι πράξεις τους να μην δημιουργήσουν αρνητική εντύπωση για το σύνολο του λαού. Αιτία για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία των ηγετών της Διασποράς αποτέλεσε μια σειρά από περιστατικά που προκάλεσαν ισχυρό αντίκτυπο
. Σε αυτά βρέθηκαν αναμεμιγμένοι πολίτες προερχόμενοι από τις Δημοκρατίες του Καυκάσου. Χαρακτηριστικό συμβάν ήταν «γάμος αλά Νταγκεστάν», κατά τη διάρκεια του οποίου εκπρόσωποι από αυτή την περιοχή του Νότου έριξαν μπαλωθιές στον αέρα μέσα στο κέντρο της Μόσχας και συνελήφθησαν από τις Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας. Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, μετά την ομαδική συμπλοκή που σημειώθηκε στο μετρό της Μόσχας, και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δημοσιογράφου από την ηλεκτρονική εφημερίδα Fontanka.ru.

Σε ρόλο πυροσβέστη

Το ρόλο του πυροσβέστη υποχρεώνονται να αναλάβουν πλέον οι αρχηγοί της Διασποράς του Καυκάσου. Ο πρόεδρος της Ένωσης νεολαίας της Τσετσενίας στη Μόσχα, Ρουστάμ Ταπάεφ, αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους φοιτητές των πρώτων ετών από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Μόσχας. Τα τελευταία γεγονότα τράβηξαν την προσοχή και του Ντμίτρι Μεντβέντιεφ. Σχολιάζοντας το «γάμο αλά Νταγκεστάν», ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση για συνεχή και συλλογική διαπαιδαγώγηση, προκειμένου να εμπεδώσει τις ιδέες της κοινής, πολυεθνικής συμβίωσης από μικρή ηλικία.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφιβάλλουν ότι τέτοιου είδους προτροπές θα βοηθήσουν να αλλάξει σύντομα η κατάσταση. Χαρακτηριστικά, ο γερουσιαστής, Βαντίμ Τιουλπάνοφ, είπε: «Φοβάμαι ότι ανάλογα περιστατικά μπορεί να συμβούν και στο μέλλον, υποδαυλίζοντας την έχθρα μεταξύ των εθνοτήτων και κατ’ επέκταση τις συγκρούσεις. Προς αποφυγή μιας τέτοιας εξέλιξης, τα φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο ανώτατο επίπεδο, και η Γενική Εισαγγελία πρέπει να επιστρατευτεί ώστε να βρεθεί λύση στα συγκεκριμένα προβλήματα».

Πρωτοβουλίες σκοπεύουν να πάρουν και ορισμένες οργανώσεις της Καυκασιανής Διασποράς. Η νεολαιΐστικη οργάνωση, «Παιδιά των βουνών», θα συστήσει ομάδες περιπολίας στους δρόμους. Οι ακτιβιστές της θεωρούν ότι οι κοινές ομάδες περιφρούρησης, τις οποίες θα συνθέτουν νέοι από τον Καύκασο και από την υπόλοιπη Ρωσία, θα είναι σε θέση να αποτρέπουν δυσάρεστα περιστατικά. Ο πρόεδρος του παραρτήματος Μόσχας, Μπερσάν Ζαΐτοφ, ανέφερε ότι οι ομάδες αυτές θα εξηγούν στους συμπατριώτες τους ποιός είναι ο ορθός τρόπος συμπεριφοράς στους δημόσιους χώρους και θα τους ενημερώνουν για τις νομικές πτυχές του θέματος.

Μόσχα: Πολυεθνικό μωσαϊκό

 Η Μόσχα είναι η πλέον πολυεθνική πόλη της Ρωσίας, και γι’αυτό έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες ώστε να μειωθούν οι εθνικές εντάσεις εκεί. Ετσι, το 2010 οι αρχές της πρωτεύουσας είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους, μαζί με τις ομογένειες, να επεξεργαστούν το λεγόμενο «Κώδικα του Μοσχοβίτη». Δηλαδή, ένα σύνολο από κανόνες τους οποίους θα πρέπει να τηρεί ένας νεοαφιχθείς πολίτης με στόχο να αποφεύγονται οι φασαρίες. Το συγκεκριμένο έγγραφο είχε ως στόχο να κωδικοποιήσει τους «άγραφους κανόνες συμπεριφοράς» που συνδέονται κυρίως με τις πολιτιστικές παραδόσεις των διαφόρων εθνών.

Κάποιες από τις πιθανές απαγορεύσεις και απαιτήσεις που είχαν κατατεθεί στον Δήμο της πόλης, ήταν για παράδειγμα, «να μην σφάζονται αρνιά στις αυλές, να μην κυκλοφορούν οι εκπρόσωποι των διαφόρων εθνοτήτων στην πόλη με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες, να μιλούν στη ρωσική». Το κείμενο αυτό προκάλεσε κύμα επικρίσεων από τα ΜΜΕ. Τον διορθωμένο «Κώδικα του Μοσχοβίτη» τελικά δεν τον είδε ποτέ κανείς, καθώς ύστερα από το σκάνδαλο αυτός εγκαταλείφθηκε.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ