2012-10-12 09:45:14
Φωτογραφία για Μο Γιαν, ο νέος κάτοχος του Νόμπελ Λογοτεχνίας
Ενδιαφέρουσα επιλογή ψευδωνύμου από έναν συγγραφέα, κάποιον δηλαδή που έχει θέσει ως υποχρέωση στον εαυτό του «να μιλάει», έστω και μέσα από τον γραπτό λόγο. Το πραγματικό όνομα του Μο Γιαν είναι Γκουάν Μογιέ και πρόκειται για τον πρώτο πολίτη και κάτοικο της Κίνας που του απονέμεται το ύψιστο λογοτεχνικό βραβείο στον κόσμο. 

Μην μπερδεύεστε: όταν το 2000 το Νομπέλ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Γκάο Ξινγιάνγκ, το βραβείο δεν πήγε στην Κίνα ακριβώς: η υπηκοότητα του Ξινγιάνγκ είναι γαλλική. Ο Μο Γιαν πληροφορήθηκε την είδηση ενώ βρισκόταν μαζί με ...τον πατέρα του στο σπίτι του, στην Κίνα. Οπως ανακοινώθηκε, ο ενθουσιασμός του ήταν μεγάλος, όπως επίσης και η έκπληξή του.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της, η Σουηδική Ακαδημία βράβευσε τον Μο Γιαν διότι «ενώνει με ψυχεδελικό ρεαλισμό το λαϊκό παραμύθι, την Ιστορία και τη σύγχρονη ζωή». 

«Το ύφος γραφής του είναι μοναδικό» δήλωσε ο Πίτερ Ινγκλουντ, από τη Σουηδική Ακαδημία. «Μισή σελίδα να διαβάσεις από έργο του Μο Γιαν και αμέσως καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για δικό του κείμενο».
kathimerini
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ