2012-10-12 08:55:12
Φωτογραφία για ''ΠΑΚΕΤΟ'' 5+2 ΔΙΣ ΤΟ 2013 ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ
Σχεδόν πέντε δισ. ευρώ μειώσεις στις συντάξεις και 2 δισ. ευρώ αύξηση φόρων περιλαμβάνει το κοστούμι το οποίο κοντεύουν να ράψουν υπουργείο Οικονομικών και τρόικα, καθώς πηγές του οικονομικού επιτελείου μεταδίδουν ότι βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. 

Στη χθεσινοβραδυνή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, φάνηκε ότι θα …περάσει της τρόικας. Το πακέτο μέτρων του 2013 δεν θα είναι 7,8 δισ ευρώ, όπως έγραφε προ ημερών το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά 9 δισ. ευρώ όπως απαιτούσαν εδώ και μέρες οι δανειστές και στο πακέτο αυτό ενσωματώνονται περικοπές στις συντάξεις ύψους 4,9 δισ. ευρώ (και όχι 3,8 δισ. ευρώ όπως έλεγε ο προϋπολογισμός).

Κατά τα λοιπά και στη χθεσινή συνάντηση οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν έπαψαν να βγάζουν φασούλια από το …σακούλι. Προχθές ήταν τα 550 εκατ. ευρώ των τραπεζών για τα οποία χθες δρομολογήθηκε συμβιβαστική λύση.


Χθες το νέο φασούλι ήταν ο ΕΟΠΥΥ και τα ελλείμματά του, για τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε νέα μέτρα φέτος για την κάλυψη της συγκεκριμένης πληγής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα των πρόσθετων μέτρων για φέτος το έβγαλε το οικονομικό επιτελείο πριν καλά καλά το εδραιώσει η τρόικα αν και ποτέ δεν ξέρεις Η ρήτρα και το σενάριο 

Από το ΥΠΟΙΚ διευκρινίζουν ότι βρέθηκε συμβιβαστική λύση για την εξόφληση των 550 εκατ. ευρώ από την πλευρά των τραπεζών. «Συμφωνήσαμε κάποιους τρόπους για τα πληρωθούν τα 550 εκατ. ευρώ. Θα το συζητήσουμε και με τις τράπεζες που συμφωνούν να τα πληρώσουν. Η τρόικα έθεσε το θέμα αλλά δεν πρότεινε τίποτα χθες», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Οι συζητήσεις για το πακέτο πάντως θα συνεχιστούν και σήμερα (το νέο ραντεβού έχει οριστεί ξανά στις 18:30) με στόχο να κλείσει το γρηγορότερο δυνατό.

«Θα υπάρξει ρήτρα αιρεσιμότητας (ρήτρα απόκλισης) σε συνδυασμό με την ρήτρα ύφεσης που ήδη υπάρχει», συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος, ενώ όπως αναφέρει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ίσως τελικά να μην είναι στα «προαπαιτούμενα». 

Ερωτηματικό παραμένει όμως το μακροοικονομικό σενάριο που καταρτίζει η τρόικα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση (όπως εμφανίζεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) η ύφεση θα είναι το 2013 στο 3,8%. Η τρόικα μιλά για 5%, ωστόσο δεν έχει παρουσιάσει τα στοιχεία που εξηγούν αυτή την απόκλιση, λένε από την ελληνική πλευρά.

Euro2Day
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
FP1 και FP2 LIVE Κορέα GP
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
FP1 και FP2 LIVE Κορέα GP
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ