2012-10-11 23:07:43
Φωτογραφία για Αλλάζει η εικόνα στα διεθνή ΜΜΕ
του Αθανάσιου Ελλις

H εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό αλλάζει. Τα μηνύματα που εκπέμπονται από την Αθήνα τείνουν να ανατρέψουν την αίσθηση του νομοτελειακού αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί. Δεν ξέρω αν έχουμε περάσει τον κάβο σε επίπεδο ουσίας, αλλά επικοινωνιακά είμαστε σε καλό δρόμο.

Γράφω τη στήλη αυτή από το Τόκιο, όπου διεξάγεται η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η ιαπωνική πρωτεύουσα έχει κατακλυσθεί από τους σημαντικότερους οικονομικούς συντάκτες και αναλυτές, όχι μόνον της Ευρώπης, αλλά όλου του κόσμου, οι οποίοι έχουν έρθει για να καλύψουν τις συναντήσεις και τις παρουσιάσεις των επικεφαλής των διεθνών οργανισμών, των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών.

Ευρισκόμενος για άλλη μια φορά στο συγκεκριμένο δημοσιογραφικό περιβάλλον, διαπιστώνω μια μεταστροφή σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κρίση που τη μαστίζει
. Πολλοί ρωτούν τι έχει αλλάξει. Οι ίδιοι άνθρωποι που πριν από λίγους μήνες, κατά την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον περασμένο Απρίλιο, θεωρούσαν, μέσα από το πρίσμα της πολιτικής αβεβαιότητας που είχε δημιουργηθεί κατά την προεκλογική περίοδο, σχεδόν προδιαγεγραμμένη την έξοδο της Eλλάδας από την Ευρωζώνη, σήμερα μιλούν για ένα βελτιωμένο σκηνικό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η δυσπιστία και ο γενικότερος προβληματισμός έχουν εκλείψει πλήρως, και πως έχει αποφευχθεί μετά βεβαιότητος το άσχημο σενάριο. Στη διάρκεια των συζητήσεων ανακύπτουν αμφιβολίες. Η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι καθόλου διασφαλισμένη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει για επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής και για περισσότερη χρηματοδότηση, αλλά οι χώρες και οι θεσμοί της Ευρωζώνης αντιδρούν.

Συνεπώς, οι δυσκολίες υπάρχουν και τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ομως, η αίσθηση που επικρατεί είναι λιγότερο «απειλητική», το πλαίσιο που διαμορφώνεται περισσότερο θετικό.

Την ίδια στιγμή, το επικοινωνιακό «τόλμημα» του κ. Σαμαρά να προσκαλέσει τη Γερμανίδα καγκελάριο απέδωσε.

Η δήλωσή της πως βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, δεν πέρασε απαρατήρητη. Ούτε και η εκφρασθείσα πρόθεσή της να βοηθήσει εφόσον η Αθήνα συνεχίσει στην πορεία που δείχνει να έχει εισέλθει και εφαρμόσει με ταχείς ρυθμούς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως δεσμεύθηκε ενώπιόν της να πράξει ο κ. Σαμαράς.

Σε αυτό το σκηνικό δεν εκπλήσσει η μεταστροφή που παρατηρείται και στην εικόνα του πρωθυπουργού για τον οποίο, κάποιοι, με μια δόση δυσπιστίας, αναζητούν τις «πραγματικές» του προθέσεις, καθώς ως αρχηγό της αντιπολίτευσης τον είχαν ταυτίσει με μια συμπεριφορά που είχε στοιχεία λαϊκισμού.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι ως πρωθυπουργός ο κ. Αντώνης Σαμαράς δείχνει αποφασισμένος και αυτό έχει περάσει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία αποτελούν και το φίλτρο μέσα από το οποίο διαχέεται η ενημέρωση προς την κοινή γνώμη αλλά και, σε σημαντικό βαθμό, τους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρηματοδοτούν την Ελλάδα.

Υπό αυτή την έννοια η μεταστροφή που παρατηρείται στους ανθρώπους που επηρεάζουν και ενίοτε διαμορφώνουν το οικονομικό γίγνεσθαι, έχει τεράστια σημασία και θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο όπλο στη μάχη που δίνει η χώρα για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από τους εταίρους της και η οποία είναι αναγκαία για την επιβίωσή της.

πηγη:kathinerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ