2012-10-11 15:12:02
Φωτογραφία για Κατάρρευση των κεντρικών θερμάνσεων
Η τεράστια αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει οδηγήσει την συντριπτική πλειοψηφία των πολυκατοικιών στο να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης.

Σύμφωνα με τα γραφεία διαχείρισης κοινοχρήστων στις περιοχές της βορείου Ελλάδος πάνω από το 70% των πολυκατοικιών έχουν πάρει την απόφαση να διακόψουν την κεντρική θέρμανση για φέτος αφού έστω και ένα διαμέρισμα να αδυνατεί να πληρώσει τις οφειλές του, δημιουργείται πρόβλημα στο σύνολο.

Στις περιοχές όπου δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης του φυσικού αερίου και άρα δεν υπάρχει άλλη λύση κεντρικής θέρμανσης που να είναι κοινόχρηστη από όλα τα διαμερίσματα το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Η πρώτη σκέψη όλων των ενοίκων είναι να αποκοπούν από την κεντρική και να φροντίσει ο καθένας να βρει τον δικό του τρόπο για να ζεσταίνεται (pellet, σόμπες, ενεργειακά τζάκια, θερμοπομποί, κλπ).

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν κάποιοι από τους ενοίκους επιθυμούν να συνεχιστεί η λειτουργία του κεντρικού καυστήρα
. Στην περίπτωση αυτή η ελληνική νομοθεσία είναι με το μέρος τους καθώς ορίζει ότι για οποιαδήποτε μεταβολή στην αρχική κατάσταση της οικοδομής πρέπει να υπάρχει ομόφωνη συμφωνία των ιδιοκτητών. Δηλαδή ακόμα και αν ένας ένοικος θέλει να λειτουργήσει η κεντρική θέρμανση οι υπόλοιπο ένοικοι είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν έστω με το πάγιο τους. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το ποσό αυτό του παγίου με την τιμή του πετρελαίου στο 1,40 μπορεί να είναι και παραπάνω από 100 ευρώ σε πολλές περιπτώσεις. Δηλαδή κάποιος που δεν χρησιμοποιεί καθόλου το κεντρικό σύστημα θέρμανσης θα πρέπει να πληρώνει ένα τεράστιο ποσό σε κάθε γέμισμα της δεξαμενής.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει μία λύση για κάθε περίπτωση. Το ιδανικό είναι οι ένοικοι να μπορέσουν να πάρουν μία κοινή απόφαση η οποία θα είναι σεβαστή από όλους.

koinoxrista24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Towards a Western Retreat from Syria
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Towards a Western Retreat from Syria
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ