2012-10-11 08:13:31
Φωτογραφία για ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Το χαράτσι στα ακίνητα τελειώνει το 2012. Η κατάργησή του όμως και η αντικατάσταση του Eιδικού Tέλους Hλεκτροδοτούμενων Aκινήτων -όπως είναι η επίσημη ονομασία του- όπως και του ΦΑΠ από ένα νέο φόρο δεν σημαίνει πως από το 2013 θα απαλειφθεί και το «χαράτσωμα» μέσω ακίνητης περιουσίας. 

Στο υπουργείο Οικονομικών άρχισαν οι συσκέψεις για το νέο φόρο που θα αντικαταστήσει από το 2013 τέλος ακινήτων και ΦΑΠ. Ο σχεδιασμός ξεκίνησε από το …τέλος, δηλαδή από το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Ο νέος φόρος θα πρέπει να φέρει έσοδα στα ταμεία 3 δισ. ευρώ (σήμερα 2,6 δισ. ευρώ είναι τα έσοδα από το τέλος ακινήτων και 400 εκατ. ευρώ από το ΦΑΠ), με διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να απλωθούν σε περισσότερους οι επιβαρύνσεις και έτσι να προκύψουν ελαφρύνσεις για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων.

Στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη με συμμετοχή στελεχών από τη Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, τέθηκαν οι βάσεις του νέου φόρου σύμφωνα με τις οποίες:


*Ο νέος φόρος θα επιβληθεί από το 2013. Θα αφορά ιδιοκτήτες κάθε είδους ακινήτων καθώς θα επιβάλλεται επί της αντικειμενικής αξίας διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, αγροτεμαχίων και οικοπέδων εντός και εκτός σχεδίου πόλης. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, όσον αφορά στα αγροτεμάχια, αλλά με συγκεκριμένα όρια στρεμμάτων, τα οποία θα οδηγούν σε φορολόγηση των μεγαλο-αγροτών.

Ειδική μεταχείριση θα υπάρξει για βιομηχανικές και ξενοδοχειακές μονάδες ώστε να μην υπάρξουν εξοντωτικές και αντιαναπτυξιακές επιβαρύνσεις. Στο τραπέζι, τίθεται και θέμα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας (πλην ναών). 

*Στόχος είναι να υπάρξουν ελαφρύνσεις για μικρές ιδιοκτησίες. Εξετάζεται αφορολόγητο όριο και απαλλαγές ενδεχομένως για την πρώτη κατοικία έως ενός ορίου αντικειμενικής αξίας. 

*Τα έσοδα που θα προκύψουν από το νέο φόρο θα πρέπει να είναι 3 δισ. ευρώ για να μην υπάρχει εμπλοκή με την τρόικα, λόγω απώλειας εσόδων. Η κλίμακα που θα καθιερωθεί όμως, το αφορολόγητο και οι εξαιρέσεις, θα δώσουν τη δυνατότητα στοχευμένων ελαφρύνσεων. 

Η επιτροπή, ζήτησε χθες από τις υπηρεσίες του υπουργείου αναλυτικά στοιχεία για τους υπόχρεους σήμερα σε φόρο ακινήτων και ειδικό τέλος προκειμένου να τα αξιολογήσει και να αρχίσει να σχεδιάζει το αφορολόγητα όρια και την κλίμακα του νέου φόρου.

Από αυτές τις παραμέτρους θα εξαρτηθεί το ύψος των τυχόν ελαφρύνσεων και των βέβαιων επιβαρύνσεων που θα προκύψουν για τους φορολογούμενους το 2013.

Euro2Day
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ