2012-10-10 19:49:25
Φωτογραφία για GOLDMAN SACHS: ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΛΙΤΟΤΗΤΑ
Προειδοποιήσεις τόσο για την αναποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων και δρομολογούμενων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα όσο και για την κλιμάκωση των πολιτικών προκλήσεων απευθύνει μέσω έκθεσή της της η Goldman Sachs.

Ο διεθνής οίκος υποστηρίζει ότι εκταμίευση της επόμενης δόσης θα δοθεί στη Αθήνα πριν τα τέλη Νοεμβρίου για το λόγο ότι είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά, διατυπώνεται η άποψη πως η χώρα μας εφαρμόζει δημοσιονομική λιτότητα σε βαθμό πάνω από το όριο, δηλαδή πλέον οι όποιες περικοπές δεν παράγουν αποτελέσματα, αφού επηρεάζουν αρνητικά τόσο την ανάπτυξη όσο και τα φορολογικά έσοδα. Με άλλα λόγια, η Goldman Sachs λέει πως παραπάνω περικοπές δεν θα φέρουν και παραπάνω μείωση του ελλείμματος.

Κι όμως, συνεχίζει η Goldman Sachs, η Ελλάδα έχει καταστεί δέκτης συνεχών πιέσεων από τους πιστωτές της για επιπλέον λιτότητα και τελικά θα αποδεχθεί τις εισηγήσεις τους, ώστε να βάλει στα ταμεία της τα χρήματα της επόμενης δόσης
. Αιτιολογώντας την εκτίμησή της για επίτευξη συμφωνίας, η GS αναφέρει πως μιας αρνητική έκβαση στην ελληνική υπόθεση θέτει σε κίνδυνο τις άλλες οικονομίες του νότου, κυρίως την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες είναι ανοχύρωτες απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παράλληλα δε, ούτε η Ευρώπη και η Ευρωζώνη είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για μια ελληνική χρεοκοπία.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, αυτό που η Ελλάδα χρειάζεται είναι λιτότητα με μακροπρόθεσμα οφέλη, η οποία όμως στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατή, αφού χρειάζεται δημοσιονομική αξιοπιστία που η Ελλάδα δεν έχει. Επιπλέον, συνεχίζει η έκθεση, η Αθήνα χρειάζεται ένταση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ, προκειμένου να μπει φρένο στη λιτότητα, θα συμβάλει μια αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, διαρθρωτικές αλλαγές έχουν όντως υλοποιηθεί, όμως χρειάζονται περισσότερες και σε κάθε περίπτωση η αντανάκλασή τους στο ρυθμό ανάπτυξης χρειάζεται χρόνια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ