2012-10-09 12:23:33
Φωτογραφία για «Να μην θεωρούνται έμπιστες»  Κίνδυνο «κατασκοπείας» από δύο κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών βλέπει το Κογκρέσο
Στελέχη από τις δύο εταιρείες κατέθεσαν στην πολύμηνη έρευνα της επιτροπής του Κογκρέσου για το ζήτημα.

Ουάσινγκτον: Καταπέλτης για την Huawei και την ZTE, τις δύο μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, αναμένεται να είναι το πόρισμα του αμερικανικού Κογκρέσου που εξετάζει εάν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των επικοινωνιών.

Το προσχέδιο της έκθεσης φέρεται να υποστηρίζει ότι οι δύο εταιρείες δεν μπορούν να θεωρούνται έμπιστες λόγω των δεσμών τους με το Πεκίνο, διαβλέποντας πιθανό κίνδυνο βιομηχανικής ή και στρατιωτικής κατασκοπείας.

Το Κογκρέσο ζητά μάλιστα να απαγορευτούν εξαγορές και συγχωνεύσεις στην αμερικανική αγορά με εμπλοκή των δύο εταιρειών και να υπάρξει σαφής προειδοποίηση στις αμερικανικές εταιρείες για τους «κινδύνους» που εγείρονται. Οι μέχρι τώρα δημόσιες αναφορές μελών του Κογκρέσου που συμμετείχαν στην επιτροπή φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις αναφορές γύρω από την έκθεση.


Εκπρόσωπος της Huawei με δηλώσεις του στο Reuters απέρριψε ως αβάσιμες τις αναφορές. Ανάλογη ήταν η αντίδραση και της ZTE, που υπογράμμισε την «θεμελιώδη διαφωνία» της για τις σχέσεις που υποστηρίζεται ότι έχει με την κινεζική κυβέρνηση.

Στις αναφορές αντέδρασε και το Πεκίνο, με εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών να καλεί το Κογκρέσο τη Δευτέρα «να βάλει στην άκρη τις προκαταλήψεις και να σεβαστεί τα γεγονότα, όπως και να κάνει περισσότερα που θα ευνοούν τις σινοαμερικανικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις».

Η τελευταία αποστροφή δείχνει τον κίνδυνο οι δύο εταιρείες να προστεθούν στη μακρά σειρά θεμάτων στη διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο.

Επιτροπή του Κογκρέσου είχε βάλει στο «μικροσκόπιο» την Huawei και την ZTE, προχωρώντας σε εκτενή έρευνα για έντεκα μήνες, στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσαν και αρκετά στελέχη των δύο εταιρειών.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση φέρεται να επιρρίπτει στις δύο εταιρείες πως δεν συνεργάστηκαν όσο έπρεπε με την επιτροπή, δείχοντας απροθυμία να δώσουν στοιχεία και έγγραφα ιδιαίτερα για τις τυπικές τους σχέσεις με την κινεζική κυβέρνηση και τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ