2012-10-09 09:17:55
Φωτογραφία για FT: ΓΙΑ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΟ EUROGROUP
Διχασμένοι για τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού ζητήματος εμφανίσθηκαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η πρόταση για διαγραφή των διμερών δανείων προς την Αθήνα βρήκε αντιστάσεις παρά το ότι το ΔΝΤ ζήτησε το θέμα να βρεθεί στο τραπέζι της συζήτησης ενώ το χάσμα ήταν έντονο και για το θέμα της διετούς παράτασης στο πρόγραμμα προσαρμογής.

Σύμφωνα με τους FT η Ελλάδα απασχόλησε το χθεσινό Eurogroup για τουλάχιστον δυο ώρες.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ κάλεσαν τους ηγέτες της Ευρωζώνης να κάνουν πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τους κινδύνους του ελληνικού προγράμματος με το επιχείρημα βεβαίως ότι είναι σχεδόν αδύνατο να πέσει το ελληνικό χρέος κάτω από το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 χωρίς οι χώρες της Ευρωζώνης να μην έχουν αναλάβει και εκείνες αναδιάρθρωση του χρέους που διακρατούν.

Από τα 325 δισ Ευρώ ελληνικό χρέος, τα 125 δισ. είναι χρήματα που οφείλονται στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι FT, αυτό είναι μακράν το μεγαλύτερο κομμάτι, το οποίο μπορεί ακόμα να αναδιαρθρωθεί. Το υπόλοιπό ανήκει είτε στο ΔΝΤ είτε στην ΕΚΤ οι οποίοι έχουν φραγμούς στις πολιτικές τους περί αναδιαρθρώσεων καθώς και στους ιδιώτες πιστωτές που ήδη είδαν τα ομόλογά τους να αναδιαρθρώνονται.


Σχεδόν ομόφωνα όπως σημειώνουν οι FT και παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ, στο χθεσινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι το οποιοδήποτε κούρεμα στα δάνεια του επίσημου τομέα είναι πολιτικά μη αποδεκτό.

Πιο βαθιά όμως διχασμένοι, σύμφωνα με τους FT, εμφανίσθηκαν για το θέμα της επιμήκυνσης και ειδικότερα της διετούς παράτασης. Πολλές χώρες συνεχίζουν να αντιστέκονται λέει διπλωμάτης της ευρωζώνης.

Η στάση της Λαγκάρντ

Η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίσθηκε στο χθεσινό Eurogroup περισσότερο επιφυλακτική λέγοντας ότι χρειάζονται περισσότερα να γίνουν από όλα τα μέτωπα. Ερωτηθείσα για το αν οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο διαγραφής ελληνικού χρέους αρνήθηκε να το αποκλείσει.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που πρέπει να εξεταστούν ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Όλοι οι τρόποι, θα πρέπει να αξιολογηθούν εν ευθέτω χρόνω ανέφερε.

F.T.
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ