2012-10-09 08:35:50
Φωτογραφία για ''ΘΕΛΟΥΜΕ 89 PRIOR ACTIONS ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ''
Χαρήκαμε που μάθαμε ότι έγινε σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες, σημείωσε ο επικεφαλής του eurogroup Ζ. Κλ. Γιουνκέρ. «Καλούμε την τρόικα και την Ελλάδα να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις και να συμφωνήσουν στους τρόπους που θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2013 και του 2014 το συντομότερο δυνατόν», τόνισε. 

Ο ίδιος όμως χτύπησε και «καμπανάκι». «Τονίσαμε επίσης ότι πριν την επόμενη εκταμίευση η Ελλάδα πρέπει ξεκάθαρα να επιδείξει την ισχυρή θέληση της να δεσμευτεί με το πρόγραμμα και τις 89 «prior actions» που συμφωνήθηκαν το Μάρτιο. Oτι δεν έχει γίνει πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τις 18 Οκτώβρη, το αργότερο», σημείωσε.

Δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο επικεφαλής του eurogroup τόνισε ότι «μας διαβεβαίωσαν για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, χτίζοντας στην προσαρμογή που ήδη επετεύχθει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». 


Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά και είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις όταν η έκθεση της τρόικα ολοκληρωθεί, συμπλήρωσε.

Ο κ. Γιούγκερ έσπευσε να δώσει και προσωπικό τόνο, σημειώνοντας ότι «προσωπικά είμαι εντυπωσιασμένος από την επίδοση της ελληνικής κυβέρνησης, από την διάθεση των κομμάτων που τη στηρίζουν να κάνουν ότι απαιτείται για να απαντήσουν στις ανάγκες».

Στουρνάρας: Ολοι μιλούν πια για την επιμήκυνση 

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Στουρνάρας στάθηκε στο γεγονός ότι η επέκταση του ελληνικού προγράμματος κατά δυο χρόνια πλέον συζητείται από όλους τους δανειστές μας. Σημείωσε ότι η παράταση μπορεί να δοθεί χωρίς επιπλέον χρήματα από την ευρωζώνη και ξεκαθάρισε ότι στόχος παραμένει η χώρα να έχει λόγο χρέος προς ΑΕΠ το 2020 στο 120%.

Ολες οι «ασκήσεις» που κάνουμε λαμβάνουν υπόψη ότι το πρόγραμμα θα κρατήσει έως το 2016, δηλώνει. «Η επέκταση θα δοθεί παρά το γεγονός ότι πρόγραμμα παραμένει φοβερά εμπροσθοβαρές». 

Ερωτηθείς για το τι είπαν οι υπόλοιποι υπουργοί οικονομικών υποστήριξε ότι «μόλις ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει ακόμα απόφαση». 

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως οι χώρες που ήταν ιδιαίτερα αυστηρές στην τοποθέτηση τους για την Ελλάδα ήταν: Σλοβενία, Σλοβακία και Μάλτα, ενώ βεβαίως σκληρή γραμμή ακολούθησαν και οι Γερμανία, Φιλανδία και Ολλανδία.

Σημειώνεται ότι η επέκταση του προγράμματος για δυο χρόνια θα δημιουργούσε «χρηματοδοτικό κενό» 12 δισ. ευρώ. Αυτό μπορεί να καλυφθεί από τα 8 δισ. ευρώ από κονδύλια του ΔΝΤ που υφίστανται για την περίπτωση μεγαλύτερης ύφεσης αλλά και από την σημαντική μείωση των τόκων, ως αποτέλεσμα της μείωσης των επιτοκίων από τα δάνεια του EFSF.

Το βλέμμα στην Μέρκελ

Το βλέμμα τώρα στρέφεται στην επίσκεψη της Μέρκελ. Η καγκελάριος έρχεται στην Αθήνα με συγκεκριμένη ατζέντα. Μάλιστα ήδη από χθες τόσο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσαν να προσγειώσουν τις υψηλές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί ξεκαθαρίζοντας ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης περνά από την έκθεση της τρόικα.

Λαγκάρντ: «Σφίγγα» για το χρέος 

Είναι ξεκάθαρο ότι έχει γίνει πρόοδος, σημειώνει η Κρ. Λαγκάρντ. «Πρέπει να γίνουν αρκετά σε όλα τα μέτωπα, δημοσιονομικό, μεταρρυθμίσεις και χρέος, δουλεύουμε όλοι για αυτό. Η αποστολή του Ταμείου που είναι τμήμα της τρόικα δεν θα πάει στο Τόκιο. Θα μείνει στην Αθήνα για κάνει τη δουλειά που πρέπει». 

Αναφορικά με το χρέος της χώρας σημείωσε ότι δεν υπήρξαν ακριβή νούμερα. ''Δεν μπορούμε να πούμε για συγκεκριμένους αριθμούς για το που θα βρίσκεται στο 2020 καθώς τα επιμέρους δεδομένα πρέπει να ληφθούν υπόψη", είπε η διευθύντρια του ταμείου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Διεθνή πρακτορεία πάντως μετέδωσαν χθες ότι σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο το χρέος της Ελλάδας θα είναι 150% του ΑΕΠ, αντί για 146% που αναμένονταν τον περασμένο Μάρτιο.

Μιλώντας για τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις σημείωσε ότι «πάντα οι διαπραγματεύσεις αυτού του είδος είναι δύσκολες. Η ομάδα μου ακολουθεί τις θέσεις του ταμείου, δεν υπάρχει διαφορά στις θέσεις με αυτά που πιστεύει το ταμείο. Είναι οι διαπραγματεύσεις που είναι δύσκολες σε αυτές τις περιπτώσεις». 

Αναφορικά με την Ισπανία, η διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε ότι «στέλνουμε την ομάδα μας αμέσως μετά την ετήσια συνάντηση στο Τόκιο στα τέλη της εβδομάδας για την πρώτη αξιολόγηση των αλλαγών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος εκτιμούμε εκ του μακρόθεν ότι προχωρά καλά».

Για την Πορτογαλία τόνισε ότι θα εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου στην εκταμίευση της επόμενης δόσης. Οσο για την Κύπρο, ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο θα βρίσκεται στο νησί στο δεύτερο 15μερο του Οκτωβρίου.

Ολ. Ρεν: Υπάρχει διάθεση για ολοκληρωθεί το πρόγραμμα 

Όταν πριν από 2,5 χρόνια όταν η Ελλάδα έμεινε εκτός αγορών δεν είχαμε εργαλεία για οικονομική βοήθεια, σημείωσε ο Ολι Ρεν. Ξεκινήσαμε τότε με τους πρώτους μηχανισμούς. Σήμερα έχουμε τον ESM που είναι σημαντική επιτυχία για την Ευρώπη. Υπάρχει τοίχος προστασίας με ισχυρή δύναμη.

Το Eurogroup αναγνώρισε την πρόοδο που υπάρχει σε Ισπανία και Ελλάδα. Ειδικά για την Ελλάδα υπάρχει πρόθεση από την χώρα να συμφωνήσει για τα μέτρα που θα οδηγήσουν την χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το συντομότερο δυνατό.

Ο ίδιος πάντως κράτησε σιβυλλική στάση όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να σπάσει η δόση των 31,5 δισ. ευρώ σε κομμάτια, υποστηρίζοντας ότι «τα θέματα συζητιούνται».

Πράσινο φως για Πορτογαλία 

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Πορτογαλία και την επιμήκυνση άναψε το Eurogroup. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

''Το Eurogroup καλωσορίζει το συμπέρασμα της πέμπτης αποστολής της τρόικας ότι το πρόγραμμα της Πορτογαλίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό σε τροχιά. Αναγνωρίζοντας την μέχρι τώρα ικανοποιητική εφαρμογή των συμφωνηθέντων όρων και το δημοσιονομικό αντίκτυπο της ταχύτερης από ότι αναμενόταν εξισορρόπησης της πορτογαλικής οικονομίας, το Eurogroup συναινεί με τη συμφωνία μεταξύ των αρχών και της τρόικας για τους αναθεωρημένους στόχους, σε συνδυασμό με την αναθεωρημένη πρόταση του Συμβουλίου αναφορικά με την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. 

Tο Eurogroup έλαβε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητα της πορτογαλικής κυβέρνησης να επιτύχει τους αναθεωρημένους δημοσιονομικούς στόχους. 

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup καλωσορίζει την αποφασιστική δράση που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη γρήγορη αντικατάσταση των αυξήσεων στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης με άλλα ισοδύναμα μέτρα. 

Tο Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι η προετοιμασία της κυβέρνησης για επιστροφή στις αγορές το 2013 ικανοποιήθηκε πρόσφατα με επιτυχία. Μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εθνικών διαδικασιών, το Eurogroup ενέκρινε την επόμενη δόση 0,8 δισ. ευρώ από τον EFSF και προσβλέπει στην υιοθέτηση των απαραίτητων νομικών κειμένων από το Ecofin που θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον EFSM και την έγκριση της δόσης των 1,5 δισ. ευρώ από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ στο τέλος του μήνα''. 

Euro2Day
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ