2012-10-09 07:45:28
Φωτογραφία για Καταλαμβάνει θέση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου  Μέσω Τουρκίας από το 2014 η εκταμίευση δανείων από το ΔΝΤ
Την Άγκυρα θα βρίσκει από 2014 μπροστά της η Λευκωσία στο ΔΝΤ, καθώς αναλαμβάνει τη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Λευκωσία: Από το 2014 και για τέσσερα χρόνια, όταν η Κύπρος θα βρίσκεται στη «μέγγενη» της Τρόικας, η Τουρκία θα έχει αυξημένο ρόλο στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), με τη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή.

Όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομικών, η Τουρκία «αναλαμβάνει τη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή στο ΔΝΤ για τη νέα περιφέρεια της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από το 2014» και έτσι «θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στις αποφάσεις του Συμβουλίου και στις πολιτικές του ΔΝΤ, αλλά η περιφέρεια δεν θα έχει τη δυνατότητα άσκησης δικαιώματος αρνησικυρίας».

Αναφερόμενος στην πιθανότητα η Τουρκία να εμποδίσει τη συμφωνία της Κύπρου με το ΔΝΤ στο πλαίσιο της Τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι «στο παρόν στάδιο, η Τουρκία εκπροσωπείται στο Εκτελεστικό Συμβούλιο από το Βέλγιο και θα παραθέσει σχόλια για το πρόγραμμα της Κύπρου μέσω του Βέλγου Εκτελεστικού Διευθυντή, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να ασκήσει δικαίωμα αρνησικυρίας σε απόφαση του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένων και αποφάσεων για την Κύπρο».


Σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή, «ακόμη κι αν το επιθυμούσαν, οι αρμόδιες κυπριακές Αρχές έχουν περιορισμένο περιθώριο να αντιταχθούν σε αυτή τη διαδικασία μεταρρύθμισης και στον μελλοντικά αυξημένο ρόλο της Τουρκίας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ».

Σημειώνει τέλος ότι η Κύπρος επέλεξε να συμμετάσχει στην περιφέρεια της Ολλανδίας και του Βελγίου.

Περισσότερα στο σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ