2012-10-09 02:15:25
Φωτογραφία για Μνημονιακή “παραφωνία” στο Δημοτικό Ωδείο Ν. Ιωνίας
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η έναρξη λειτουργίας δημοτικών ωδείων σε αρκετούς δήμους της χώρας, καθώς καθυστερεί η έγκριση από το... Υπουργείο Εσωτερικών του προγραμματισμού των προσλήψεων που απαιτούνται για να λειτουργήσουν τα ωδεία.

Ανάμεσα στους δήμους που περιμένουν το πράσινο φως είναι και ο Δήμος Νέας Ιωνίας, όπου το Δημοτικό Ωδείο δημιουργήθηκε από τη σημερινή δημοτική αρχή. Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης (ΟΠΑΝ), κ. Ξένος Κυριακόπουλος, ενημέρωσε τον Χ-τύπο πως το Νομικό Πρόσωπο έχει στείλει τον σχετικό πίνακα στο Υπουργείο από την 1η Αυγούστου ζητώντας την πρόσληψη συνολικά δεκαέξι Καθηγητών Μουσικής ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Ωστόσο, μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η έγκριση δεν είχε έρθει παρά το γεγονός πως οι προσλήψεις στα δημοτικά ωδεία έχουν καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει πως το προσωπικό θα αμείβεται αποκλειστικά από έσοδα προερχόμενα από αντίτιμα που εισπράττει ο φορέας για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας στους ωφελούμενους, χωρίς να επιβαρύνεται ο δημοτικός προϋπολογισμός
. Ο κ. Κυριακόπουλος, όπως μας είπε, έχει κάνει επαφές με παράγοντες του Υπουργείου ενώ έχει επισκεφθεί και τον Γενικό Γραμματέα Διοίκησης των ΟΤΑ, από τον οποίο πήρε τη διαβεβαίωση πως είναι θέμα χρόνου να μπει η υπογραφή του Υπουργού για να προχωρήσει το θέμα. Πάντως, όπως φαίνεται και στην ανωτέρω ερώτηση της κας Σοφίας Σακοράφα στη Βουλή, το ζήτημα φαίνεται πως έχει μπλέξει λόγω τρόϊκας και τους περιορισμούς που βάζει το μνημόνιο στον αριθμό των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα, παρά το γεγονός πως δεν κοστίζει τίποτα στο κράτος! Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον των πολιτών της Νέας Ιωνίας για τη φοίτηση στο δημοτικό ωδείο είναι μεγάλη, σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο, και ήδη έχουν γίνει 35 εγγραφές. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή τη στιγμή, όπως είναι λογικό, έχει παγώσει.

• Ερωτήσεις στη Βουλή για τα Δημοτικά Ωδεία

To θέμα της λειτουργίας των δημοτικών ωδείων, των πολιτιστικών σχολών και των προγραμμάτων άθλησης λόγω του περιορισμού στις προσλήψεις θίγει με ερώτησή της στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών, κα Σοφία Σακοράφα. Η Βουλευτής παρατηρεί πως με τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 4071/2012 το προσωπικό που αφορά τις Πολιτιστικές Σχολές, τα δημοτικά Ωδεία και τα προγράμματα Άθλησης εξαιρούνται από τον περιορισμό των θέσεων προσωπικού. Ωστόσο, συνεχίζει η κα Σακοράφα, το Υπουργείο Εσωτερικών όμως με την Κ.Υ.Α. 8735/2012(Φ.Ε.Κ. 700 / Β΄/ 12-03-2012 καθόρισε πανελλαδικά το όριο των προσλαμβανομένων σε 800 εργαζόμενους! Αφού προειδοποιεί πως οι ανωτέρω δομές κινδυνεύουν με λουκέτο, η κα Σακοράφα καταθέτει προς στους Υπουργούς τα δύο ακόλουθα ερωτήματα:

1) ”Έχετε πρόθεση άμεσα να αποκαταστήσετε τη νομιμότητα, που η Κ.Υ.Α. 8735/2012 για αδιευκρίνιστους λόγους παρέβη, καθώς οι δομές αυτές είναι ανταποδοτικές και δεν επιβαρύνουν το προϋπολογισμό ούτε του κράτους ούτε της τοπικής Αυτοδιοίκησης;” 2) “Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν στη σύνταξη της επίμαχης Κ.Υ.Α. Που αντιβαίνει το Νόμο (4071/2012) και στερεί τους πολίτες και τα παιδιά από το δικαίωμα στο πολιτισμό και τον Αθλητισμό, όταν μάλιστα συμμετέχουν οι ίδιοι οι χρήστες των δομών αυτών με τα δικά τους μέσα, χωρίς να σας επιβαρύνουν;”

Την τραγική κατάσταση των δημοτικών ωδείων, σχολών και εργαστηρίων, λόγω των περικοπών κονδυλίων και θέσεων προσωπικού, προς όφελος της ιδιωτικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, θέτουν με ερώτησή τους στον υπουργό Παιδείας - Πολιτισμού και οι βουλευτές του ΚΚΕ, κ.κ. Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.
xtypos.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ