2012-10-08 22:43:48
Φωτογραφία για Αλλαγή στην εξωτερική πολιτική για πιο ισχυρή Αμερική ευαγγελίζεται ο Ρόμνεϊ
Ισοδύναμος σε γκάλοπ με τον Ομπάμα

Τέσσερις εβδομάδες πριν τη «μητέρα των μαχών» με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Μιτ Ρόμνεϊ μιλά για την ανάγκη «αλλαγής πορείας» στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Με τον «αέρα» της νίκης στο πρώτο ντιμπέιτ, αλλά και τελευταία γκάλοπ που τον «δίνουν» ισοδύναμο με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κατακεραυνώνει το Λευκό Οίκο για την επίθεση στη Λιβύη που κόστισε τη ζωή του Αμερικανού πρέσβη, λέγοντας επίσης ότι σκοπεύει να εξοπλίσει τους Σύρους αντικαθεστωτικούς και να τηρήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ εκφώνησε στη Στρατιωτική Ακαδημία της Βιρτζίνια την πρώτη μεγάλη πολιτική ομιλία του μετά την τηλεοπτική μονομαχία της περασμένης εβδομάδας στο Ντένβερ, που κατά γενική ομολογία τον ανάδειξε νικητή απέναντι σε έναν άνευρο και αμήχανο Μπαράκ Ομπάμα προς έκπληξη πολλών.

Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης που διεκδικεί την είσοδο στο Λευκό Οίκο κινήθηκε στο γνωστό μοτίβο των επικρίσεων για την εξωτερική πολιτική της διακυβέρνησης Ομπάμα, που θεωρεί ότι είναι «μαλακή» και έχει καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο ευάλωτες και με λιγότερη υπόληψη διεθνώς. Εικόνα, την οποία ο ίδιος υπόσχεται ότι θα αποκαταστήσει.


Μιλώντας για την πρόσφατη επίθεση στη Βεγγάζη της Λιβύης, που προκάλεσε το θάνατο του Αμερικανού πρέσβη Κρις Στίβενς, ο Ρόμνεϊ κατακεραύνωσε το Λευκό Οίκο συνδέοντας το επεισόδιο με την εξωτερική πολιτική του Ομπάμα και επικρίνοντας την αντίδραση της κυβέρνησης.

«Οι επιθέσεις κατά της Αμερικής τον περασμένο μήνα δεν πρέπει να θεωρηθούν τυχαίες ενέργειες. Είναι εκφάνσεις μίας μεγαλύτερης πάλης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή -μία περιοχή που βρίσκεται στο μέσον της πιο βαθιάς αναταραχής σε έναν αιώνα» είπε ο Ρόμνεϊ.

Και συμπλήρωσε: «Αυτή η επίθεση δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο σε ένα κατακριτέο βίντεο που προσβάλλει το Ισλάμ, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μας πείσει γι' αυτό επί τόσο καιρό».

Περνώντας στο ζήτημα της Συρίας, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δήλωσε ότι θα δώσει όπλα στα χέρια των  αντικαθεστωτικών.

«Στη Συρία, θα συνεργαστώ με τους εταίρους μας για να προσδιορίσουμε και να οργανώσουμε τα μέλη της αντιπολίτευσης που συμμερίζονται τις αξίες μας και να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουν τα όπλα που χρειάζονται για να νικήσουν τα άρματα, τα ελικόπτερα και τα μαχητικά αεροσκάφη του Άσαντ» δήλωσε ο Μιτ Ρόμνεϊ.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έχει τονίσει κατ' επανάληψη ότι θα παράσχει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στους Σύρους αντάρτες. Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έχει δηλώσει ότι άλλοι δίνουν στρατιωτική βοήθεια, αλλά η Ουάσινγκτον θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στο να διαχωρίσει τους αντάρτες που δεν σχετίζονται με τρομοκράτες και μέλη της Αλ Κάιντα.

Για να εμποδίσει επίσης το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, ο Μιτ Ρόμνεϊ δήλωσε ότι σκοπεύει να επιβάλει νέες κυρώσεις, να ενισχύσει «τη μόνιμη παρουσία αεροπλανοφόρων» τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και στον Κόλπο και να συνεργαστεί με το Ισραήλ «ώστε να διευρυνθεί η στρατιωτική υποστήριξη και ο συντονισμός» μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ρόμνεϊ υποστήριξε ότι η ένταση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Ισραήλ «ενθαρρύνει» το Ιράν.

«Οι σχέσεις του προέδρου των ΗΠΑ και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, του στενότερου συμμάχου μας στην περιοχή, έχουν γνωρίσει ισχυρές εντάσεις. Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση, η οποία επιβράδυνε την ελπίδα για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ενθάρρυνε τους κοινούς αντιπάλους μας και ιδίως το Ιράν» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Ρόμνεϊ, η Τεχεράνη ποτέ στο παρελθόν δεν είχε φτάσει τόσο κοντά στην απόκτηση πυρηνικών οπλων. «Ποτέ δεν συνιστούσε τόσο μεγάλο κίνδυνο για τους φίλους μας, τους συμμάχους μας και εμάς τους ίδιους» συνέχισε.

Κατηγορώντας σταθερά τον Ομπάμα για έλλειμμα ηγεσίας, ο Ρόμνεϊ ανέφερε: «Ακόμη και όταν εκατομμύρια Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους τον Ιούνιο του 2009 ζητώντας να απελευθερωθούν από ένα βάναυσο καθεστώς που απειλεί όλο τον κόσμο, όταν ρωτούσαν αν είμαστε μαζί τους, αν είμαστε στο πλευρό τους, ο Αμερικανός πρόεδρος παρέμεινε σιωπηλός».

«Καμία ελαστικότητα απέναντι στη Ρωσία»

Ο Ρόμνεϊ υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα δείξει «καμία ελαστικότητα» απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας που προωθούν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη. «Θα εγκαταστήσω αντιπυραυλικές άμυνες ικανές να μας προστατεύσουν από απειλές. Και σ' αυτό το πνεύμα, δεν θα υπάρχει καμία ελαστικότητα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν» δήλωσε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ συζητούσαν το συγκεκριμένο θέμα τον περασμένο Μάρτιο σε μια σύνοδο στη Σεούλ. Τα μικρόφωνα είχαν μείνει ανοιχτά, εν αγνοία τους, και ο Αμερικανός πρόεδρος ακούστηκε να λέει στον Ρώσο ομόλογό του ότι αν επανεκλεγεί στις 6 Νοεμβρίου θα είναι πιο «ελαστικός» στο ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας. Η δήλωση αυτή προκάλεσε τότε την έντονη αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Ρόμνεϊ είπε ακόμη ότι σκοπεύει να καλέσει τις συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους στη Συμμαχία, παρέχοντάς της το 2% του ΑΕΠ τους στις αμυντικές δαπάνες. Όπως υποστήριξε, μόνο τρεις από τις 28 χώρες του ΝΑΤΟ τηρούν αυτήν τη δέσμευση.

Ισοδύναμοι σε γκάλοπ Ομπάμα-Ρόμνεϊ

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατεία του, ο Ρόμνεϊ έκανε σοβαρές γκάφες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στο Ισραήλ χαρακτήρισε «πρωτεύουσα» της χώρας την Ιερουσαλήμ και άφησε να εννοηθεί ότι οι Παλαιστίνιοι είναι πολιτισμικά κατώτεροι λόγω της φτώχειας τους. Πηγαίνοντας στο Λονδίνο, εξόργισε τους Βρετανούς υπονοώντας ότι το Λονδίνο δεν ήταν έτοιμο να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός μετά την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρησή του με Ομπάμα φαίνεται ότι έκλεισε την ψαλίδα που τον χώριζε από τον απερχόμενο πρόεδρο. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup μάλιστα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δίνει και στους δύο ποσοστό 47% την πρόθεση ψήφου, γεγονός που σημαίνει ότι ο Ομπάμα -ο οποίος εμφανίστηκε υποτονικός στη μεταξύ τους τηλεμαχία- έχασε το προβάδισμα των 4-6 μονάδων που διατηρούσε μέχρι και την περασμένη εβδομάδα.

Παρόλο που η συγκεκριμένη δημοσκόπηση αυτή δεν προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, η σημαντική πτώση του Ομπάμα φαίνεται ότι επιβεβαιώνει την αρνητική εκτίμηση της κοινής γνώμης για την επίδοσή του απέναντι στον Ρόμνεϊ.

Κυριακάτικη δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και του ινστιτούτου Ipsos, έδινε στον Ομπάμα προβάδισμα μόλις δύο μονάδων απέναντι στον Ρόμνεϊ, 47% για τον πρώτο και 45% για τον δεύτερο.

Newsroom ΔΟΛ
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι Anonymous προειδοποιούν
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι Anonymous προειδοποιούν
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ