2012-10-08 13:26:03
Φωτογραφία για Ρεύμα ανέχειας και απάτης για το δίκτυο της ΔΕΗ
Του Σωτήρη Μεταξά

Από τους καταυλισμούς των αθίγγανων, στις επιχειρήσεις και από εκεί μέχρι τις βιομηχανίες και πλέον σε όλο και περισσότερα νοικοκυριά. Το φαινόμενο της ρευματοκλοπής παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, παράλληλα με τις κοινωνικές του προεκτάσεις που προβληματίζουν... Από τη μία οι επιτήδειοι και από την άλλοι αυτοί που αδυνατούν να καλύψουν οικονομικά την ηλεκτροδότηση των σπιτιών τους. Σκηνικό απάτης, αλλά και ανέχειας. Στην Κρήτη, κυκλώματα, που πουλούν συστήματα ρευματοκλοπής έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα την εμφάνισή τους, κινητοποιώντας τη ΔΕΗ και τα αρμόδια κλιμάκια της επιχείρησης που διενεργούν καθημερινούς και εντατικούς ελέγχους, προκειμένου να εντοπιστούν οι παραβάτες, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα, αλλά και ποινικές διώξεις.

Την ίδια ώρα όμως, στο προσκήνιο έρχονται και περιπτώσεις οικογενειών που παραπέμπουν στην εποχή κατάρρευσης των πρώην σοσιαλιστικών χωρών
. Οι ρευματοκλοπές, φαινόμενο που μέχρι πρότινος περιορίζονταν σε καταυλισμούς αθίγγανων και σποραδικά σε κάποια αυθαίρετα κτίρια, έχουν επεκταθεί και ο αριθμός οικιακών καταναλωτών αλλά και εμπορικών επιχειρήσεων που διασφαλίζουν την ηλεκτροδότησή τους με παράνομους τρόπους, διότι αδυνατούν να εξοφλήσουν τον λογαριασμό ρεύματος, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, καθώς ακολουθεί τον αυξημένο αριθμό αποκοπών ρεύματος που κάνει η ΔEH προκειμένου να περιορίσει τις επισφάλειες από ανεξόφλητες οφειλές.

H πλέον συνήθης πρακτική είναι η παραβίαση του μετρητή και η επανασύνδεση του ρεύματος από τον ίδιο τον καταναλωτή. Διαστάσεις ωστόσο παίρνει και η πρακτική της απευθείας σύνδεσης με καλώδιο της ΔEH. Το φαινόμενο έχει προκαλέσει την ανησυχία των τεχνικών της ΔΕΗ, κυρίως γιατί οι παραβιάσεις μετρητών εκθέτουν σε σοβαρούς κινδύνους ηλεκτροπληξίας όχι μόνο τους παρανομούντες αλλά και τους ανυποψίαστους πολίτες.
prisma news
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ