2012-10-08 13:11:58
Φωτογραφία για Καρούζος Gate: Σε μια νύχτα έφτιαξε ...11 offshore!!!
Γράφουν οι Χ. Μπελιά, Α. Αγγελοπούλου και Δ. Πανανού

Το κουβάρι με τις δαιδαλώδεις διαδρομές των offshore εταιρειών του Ιωάννη Καρούζου ξετυλίγει η Realnews. Παράλληλα, φέρνει στο φως τα έγγραφα με τα οποία ο επιχειρηματίας, μέσα σε μόλις μερικές ώρες, έφτιαξε 11 εταιρείες. Φαίνεται ότι, για κάποιον λόγο, από το βράδυ της 26ης Μαρτίου 2008 ήταν ιδιαίτερα δύσκολο.

Επρεπε να αποφασίσει ποιες εταιρείες ήθελε να αποκτήσει. Για την ακρίβεια, έπρεπε να επιλέξει από μια λίστα 45 εταιρειών που είχαν ήδη έτοιμες οι δικηγόροι του, με ημερομηνίες σύστασης από τον Νοέμβριο του 2007 μέχρι και τις ημέρες εκείνες. Τη λίστα την έλαβε στις 7:30 το απόγευμα και μέχρι τις 10 το επόμενο πρωί είχε αποφασίσει ποιες ήθελε να «αγοράσει». Ολες οι εταιρείες ήταν νόμιμες, που όμως έδιναν τη δυνατότητα στους «αγοραστές» τους να κρύβουν τα ίχνη των μεταβιβάσεων, των μετοχών και των χρημάτων, μέσα από ενδιάμεσους και διαδρομές που ήταν δύσκολο, έως και αδύνατο, να αποκαλυφθούν. Το χρονικό διάστημα, δε, της «αγοράς» τους ήταν λίγο πριν αρχίσουν τα προβλήματα στον όμιλο.


Σχεδόν όλες οι offshore στην Κύπρο «στήνονται» και λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Ο φάκελος με τα στοιχεία των μετόχων και του διοικητικού συμβουλίου κατατίθεται στον έφορο εταιρειών στην Κύπρο και είναι προσβάσιμος. Μόνο που ως μέτοχοι και μέλη του διοικητικού συμβουλίου αναφέρονται συνήθως άλλες εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα που οι δικηγόροι τα αποκαλούν «nominees» («υποψήφιοι καταπιστευματούχοι»). Στην πραγματικότητα, οι δικηγόροι υπογράφουν με τον πελάτη τους ένα εμπιστευτικό έγγραφο με το οποίο μπορεί ο δεύτερος να παίρνει όποτε θέλει τις μετοχές του ή να αλλάζει τους nominis κατά το δοκούν.

Στη συνέχεια οι δικηγόροι ενεργοποιούν τις εταιρείες nominees, στις οποίες μεταβιβάζονται οι μετοχές των εταιρειών των πελατών τους. Στην ουσία, οι ίδιοι οι δικηγόροι ή συνεργάτες τους είναι πίσω από τις nominees. Ετσι, όποιος προσπαθήσει να ερευνήσει τους φακέλους θα «σκοντάψει» στους nominees. Επιπλέον, συχνά οι φάκελοι είναι ελλιπείς και μη ενημερωμένοι, για παράδειγμα, με τα περιουσιακά στοιχεία. Η μόνη Αρχή που έχει τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων είναι η Τράπεζα της Κύπρου. Η αντίστοιχη, δηλαδή, της Τράπεζας της Ελλάδος. Μόνο που τα δίνει έπειτα από επίσημο αίτημα δικαστικών Αρχών, το οποίο προηγουμένως εξετάζεται.

Με αυτόν τον τρόπο "στήθηκαν" οι εταιρείες του Καρούζου. Οποιος όμως νομίζει οτι οι δαιδαλώδεις διαδρομές των χρημάτων και των μετοχών σταματούν εδώ...γελιέται. Στις περισσότερες των περιπτώσεων έδρα είναι κάποιο δικηγορικό γραφείο ή γραφείο επενδύσεων και "ως όνομα και διεύθυνση επικοινωνίας" αναφέρονται τα στοιχεία επίσης δικηγορικού γραφείου.

Αρχικοί μέτοχοι είναι σχεδόν πάντα οι δύο εταιρείες με 1000 μετοχές του ενός ευρώ η κάθε μία: η Belserve Consultants Limited (σύμβουλοι επιχειρήσεων) και η Vaspaco Properties Limited.

Aυτό συνέβη τουλάχιστον με την Castellane Technologies Limited, με ημερομηνία σύστασης 8/2/08. Και οι τρείς έχουν έδρα στην οδό Μιχαήλ Γεωργίου 70, στη Λάρνακα.

H Pomiali Engineering Limited, με ημερομηνία σύστασης 1/2/08, έχει μετόχους τις εταιρείες Norfin Holdings Limited και Norfin Managment Limited. Τόσο οι μέτοχοι όσο και η ίδια η εταιρεία έχουν έδρα στην οδό Χρυσάνθου Μυλωνά στη Λευκωσία. Οσο για το "όνομα και διευθυνση για επικοινωνία" σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι το δικηγορικό γραφείο Kinanis & Co.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ ΕΔΩ
 Real
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ