2012-10-08 07:33:31
Φωτογραφία για «Η Αγκυρα δεν επωφελείται από τη σύγκρουση» Τρεις ειδικοί εξηγούν γιατί
Μητροπούλου Ειρήνη

«Ούτε η Τουρκία, ούτε οι γειτονικές χώρες, ούτε η Δύση έχουν συμφέρον να εξαπλωθεί ο πόλεμος πέραν των συνόρων της Συρίας. Οποια τουρκική επιχείρηση θα είναι πολύ περιορισμένη σε κλίμακα και διάρκεια. Θα μοιάζει περισσότερο με τα "χειρουργικά χτυπήματα" της Τουρκίας εναντίον των κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ» μας λέει ο Ιαν Μπλακ, βετεράνος ανταποκριτής του «Guardian» στη Μέση Ανατολή.

«Η απόφαση της Αγκυρας για αντίποινα εναντίον της Συρίας και η έγκριση της Βουλής για ανάπτυξη στρατιωτών ακόμη και πέραν των συνόρων είναι σημαντική αλλαγή στην τουρκική στρατηγική. Ως τώρα η Τουρκία προτιμούσε τη διπλωματία και οι αντιδράσεις της ήταν προσεκτικές και μετρημένες. Τα αντίποινα ήταν μια επίδειξη δύναμης, αλλά δεν πρέπει να την ερμηνεύσουμε ως προθυμία της Τουρκίας να αρχίσει πόλεμο με τη Συρία. Αντιθέτως, είναι μέρος της στρατηγικής αποτροπής. Η Αγκυρα θέλει αποκλιμάκωση της κρίσης» λέει μιλώντας προς το «Βήμα» ο Σινάν Ουλγκέν, πρόεδρος του κέντρου αναλύσεων EDAM στην Κωνσταντινούπολη.


Επιπλέον, ο Ερντογάν δεν μπορεί να παρακάμψει το γεγονός ότι «η τουρκική κοινή γνώμη δεν θέλει έναν τέτοιο πόλεμο. Σε συντριπτικό ποσοστό, 63%, οι Τούρκοι λένε "όχι" σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Μόνο το 22% θα τη στήριζε. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η κρίση στη Συρία και το επαναστατικό περιβάλλον στη Μέση Ανατολή ανάγκασαν την Τουρκία να αναθεωρήσει το δόγμα Νταβούτογλου για "μηδενικά προβλήματα" με όλες τις όμορες χώρες» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Οζγκούρ Ουνλουχισαρτσικλί, διευθυντής στο γραφείο της Αγκυρας του German Marshall Fund.

Ο Ερντογάν έκανε τη λάθος εκτίμηση ότι ο Ασαντ θα έπεφτε γρήγορα, όπως ο Καντάφι και ο Μουμπάρακ. Γι' αυτό έσπευσε να στηρίξει τους σύρους αντάρτες. Τώρα είναι αντιμέτωπος με παρατεταμένο χάος.

Επειτα είναι και το Κουρδικό. Μετά το βόρειο Ιράκ μπορεί να δημιουργηθεί κάποιου είδους αυτόνομη κουρδική οντότητα και στη βόρεια Συρία στη μετά τον Ασαντ εποχή. Το αποτέλεσμα; Θα υποδαυλιστεί ο αλυτρωτισμός των 14 εκατ. Κούρδων της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου μαίνεται επί 30 χρόνια ένας πόλεμος με 40.000 νεκρούς.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; «Η Αγκυρα θα ασκήσει πιέσεις στη διεθνή κοινότητα για επέμβαση στη Συρία προκειμένου να δημιουργηθούν "ανθρωπιστικοί διάδρομοι" για τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα, βασικό αίτημα της συριακής αντιπολίτευσης. Θα υπάρξουν νέες πιέσεις προς τις ΗΠΑ μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου να στηρίξουν μια τέτοια επιχείρηση, την οποία θα μπορούσε να αναλάβει το ΝΑΤΟ ή μια "συμμαχία των προθύμων"» λέει ο Ουλγκέν.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει στρατιωτική επέμβαση μονομερώς, χωρίς το ΝΑΤΟ. Εγκριση από τον ΟΗΕ, όπως στη Λιβύη, αποκλείεται λόγω του βέτο Ρωσίας και Κίνας. Οσο για τις ΗΠΑ, η μόνη "κόκκινη γραμμή" που έχουν θέσει είναι η χρήση χημικών όπλων. Ο Ασαντ έχει πει ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει, εκτός αν δεχθεί επίθεση από το εξωτερικό, κάτι που φαίνεται πολύ απίθανο» λέει ο Μπλακ.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ