2012-10-04 17:11:03
Φωτογραφία για Κ.Γκιουλέκας: «Το ΜΕΤΡΟ έγινε  το… γεφύρι της Θεσσαλονίκης»
από το Γραφείο Τύπου

Με αφορμή την Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012, ημέρα κατά την οποία επρόκειτο, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, να παραδοθεί το έργο του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας μαζί με δημοτικούς συμβούλους και μέλη της παράταξης «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη» περιόδευσε, πριν λίγες ημέρες στα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ, προκειμένου να ενημερωθούν για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι εργασίες, για τις τραγικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται -αφού έως τώρα έχει ολοκληρωθεί μόνο το 24% περίπου του συνολικού έργου, αν και θα έπρεπε ήδη να έχει παραδοθεί-, για τα ζητήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών κ.ά.

Τους εκπροσώπους της δημοτικής παράταξης συνόδευσαν ο Γενικός Διευθυντής της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» στη Θεσσαλονίκη κ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης, ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας που ανέλαβε την εκτέλεση του έργου, άλλοι εκπρόσωποι της εταιρείας, μηχανικοί, τεχνικοί κ.λ.π., οι οποίοι τους ενημέρωσαν για την πορεία υλοποίησης του έργου και τους λόγους της καθυστέρησης.


Το κλιμάκιο επισκέφθηκε τους σταθμούς ΣΜΑ, Ν. Ελβετίας, Ανάληψης, Ευκλείδη, Πανεπιστημίου, Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου. Ανάμεσα στα άλλα συζητήθηκαν και τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί οικονομικά γύρω από τα εργοτάξια, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει και στο σταθμό της Ανάληψης στον οποίο έχουν σταματήσει εντελώς οι εργασίες.

Το κλιμάκιο ενημερώθηκε και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο έργο.

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας ο Κ. Γκιουλέκας επισήμανε την ανάγκη της άμεσης επίσπευσης των εργασιών και της απελευθέρωσης πολλών σημείων που σήμερα δημιουργούν τεράστια προβλήματα και οξύνουν περαιτέρω το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης.

«Το ΜΕΤΡΟ έγινε το… γεφύρι της Θεσσαλονίκης!», δήλωσε ο Κ.Γκιουλέκας, συμπληρώνοντας, «Τόσα χρόνια μας κορόιδευαν λέγοντας ότι το ΜΕΤΡΟ προχωρεί».

Ακόμη, αναφέρθηκε στις πρόσφατες επισκέψεις που έκανε στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα με τους οποίους συζήτησε και για το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας τους την τραγική κατάσταση την οποία παρουσιάζει το έργο και ζητώντας τους να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την επίσπευση του έργου αλλά και την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ερευνών ώστε να παραδοθεί το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, επισήμανε στον κ.Χατζηδάκη την αναγκαιότητα το έργο να παρακολουθείται, να εποπτεύεται αλλά και η εταιρεία συνολικά να διοικείται από άτομα τα οποία θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη ώστε να λαμβάνονται ταχύτερα οι αποφάσεις και να αντιμετωπίζονται επιτόπου τα προβλήματα – σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα που η Διοίκηση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» βρίσκεται στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης έθεσε το θέμα του ΜΕΤΡΟ στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο καταγγέλλοντας την δημοτική αρχή για τις τεράστιες καθυστερήσεις που υπήρξαν στην παράδοση των χώρων που έπρεπε να αποδοθούν από τον Δήμο στην κατασκευάστρια εταιρία προκειμένου να επιταχυνθούν τα έργα του Μετρό.

Ο Κ.Γκιουλέκας επανέφερε και την πρόταση της παράταξης του να απαλλαγούν πλήρως από τα δημοτικά τέλη οι επιχειρηματίες-επαγγελματίες των οποίων οι επιχειρήσεις πλήττονται από τα έργα του Μετρό, ως μια κίνηση αλληλεγγύης και αρωγής στους ταλαιπωρημένους από την υπόθεση αυτή συμπολίτες μας. Την πρόταση αυτή έχει υποβάλλει επανειλημμένως ο επικεφαλής της «Ομάδας Δημιουργίας για την Θεσσαλονίκη» στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά η διοίκηση Μπουτάρη την απέρριψε.

Ακόμη, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Αβραμόπουλο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ζήτησε, για άλλη μια φορά, να γίνει ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ., ώστε να ενημερωθούν οι Θεσσαλονικείς για την πορεία των έργων του ΜΕΤΡΟ. Τελικώς, το αίτημα της αντιπολίτευσης έγινε αποδεκτό και η συζήτηση αυτή ορίστηκε για την Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012, στην οποία η διοίκηση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» θα ενημερώσει το Σώμα του Δ.Σ. και τους Θεσσαλονικείς για τα προβλήματα, τις καθυστερήσεις και την πρόοδο του έργου.

Τέλος, ο Κ.Γκιουλέκας ανακοίνωσε ότι μαζί με τους συνεργάτες του αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία ώστε να αναδειχθούν και να εκτεθούν στο κοινό οι αρχαιότητες που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές του έργου του ΜΕΤΡΟ.

«Για το θέμα αυτό έχουμε ήδη συζητήσει», δήλωσε ο Κ.Γκιουλέκας, «τόσο με τον Υφυπουργό Πολιτισμού όσο και με τον Γενικό Διευθυντή της Αττικό Μετρό στην Θεσσαλονίκη».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ