2012-10-04 13:51:35
Φωτογραφία για Προσπάθεια συμβιβασμού κυβέρνησης - τρόικας εν όψει Eurogroup...!!!
Σκληρή προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα των περίπου 2 δισ. ευρώ με την τρόικα έως το Eurogroup της Δευτέρας καταβάλει η κυβέρνηση.  

 

Τις πλευρές χωρίζουν οι διαφορετικές εκτιμήσεις για τα επίπεδα ύφεσης του 2013 και τα διαφορετικά μακροοικονομικά σενάρια. Το υπουργείο Οικονομικών τοποθετεί την ύφεση το 2013 στο 3,8% και βάσει αυτής της πρόβλεψης δίνει στοιχεία για τις εισπράξεις από φόρους. Ωστόσο, η τρόικα δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις αυτές, τοποθετώντας την ύφεση στο 5% και ζητούν πρόσθετες περικοπές δαπανών.

Την Πέμπτη, ο Γ.Στουρνάρας θα έχει και νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών (4.30 μ.μ.) και όπως είπε οι συναντήσεις θα είναι καθημερινές έως το Eurogroup της Δευτέρας. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, η κάθε πλευρά θα κληθεί να αποδείξει την ορθότητα των επιχειρημάτων της ενώπιον των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.


Οι Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα εξετάσουν εκ νέου σήμερα, Πέμπτη, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα προτάσεις για γεφύρωση του χάσματος των δύο πλευρών, και συγκεκριμένα παρεμβάσεις που θα έχουν άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση επιμένει πως οι προωθούμενες αλλαγές στην φορολογία θα είναι αποδοτικές διότι θα αποκαλύψουν φορολογητέα ύλη και θα διευρύνουν κατά πολύ την φορολογική βάση, ωστόσο η τρόικα θεωρεί πως η παρατεταμένη ύφεση θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ανείσπρακτοι φόροι τη διετία 2013 - 2014 και κρατά χαμηλά τον πήχη.

Η τρόικα εστιάζει στην αντικατάσταση παρεμβάσεων στις δαπάνες υγείας, ΟΤΑ και Άμυνας και ζητά μεγαλύτερο μαχαίρι στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, κατάργηση των δώρων στις συντάξεις του ΟΓΑ, μειώσεις των συντάξεων που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων σε όσους οργανισμούς κλείνουν.

Στο σκέλος των διαρθρωτικών παρεμβάσεων ζητεί την άμεση απελευθέρωση των κλειστών αγορών και επαγγελμάτων, το κλείσιμο φορέων, τη νομοθέτηση αλλαγών για τη διατήρηση του κατώτατου μισθού σε χαμηλά επίπεδα για περισσότερο χρόνο από τη τριετία, αλλά και μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ.

Πληροφορίες ότι η κυβέρνηση εξετάζει περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ επιβεβαιώνονται, ωστόσο το δημοσιονομικό όφελος από μια τέτοια παρέμβαση θα είναι πολύ μικρότερο των 800 εκατ. ευρώ που χθες διέρρευσαν κάποια κυβερνητικά στελέχη.

Newsroom ΔΟΛ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ