2012-10-04 00:33:04
Φωτογραφία για Κύπρος: Προσδοκίες για λήψη της 1ης δόσης έως τα τέλη Δεκεμβρίου
Προσδοκίες ότι η Κύπρος θα μπορέσει να λάβει την πρώτη δόση από το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου εξέφρασε σήμερα... ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. Βάσος Σιαρλή, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι πλέον ασφυκτικά.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch o κ. Σιαρλή στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στη βουλή, διαβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί στις 20 Οκτωβρίου και σε αυτόν θα αντανακλάται η συμφωνία που θα επέλθει μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Μιλώντας στη βουλή, ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν υπάρξει συμφωνία επί του μνημονίου στις 12 του ερχόμενου Νοεμβρίου, κι αν επικυρωθεί παράλληλα από εθνικά κοινοβούλια κρατών μελών της ΕΕ, σε έξι βδομάδες, δηλαδή τέλος Δεκεμβρίου, η Κύπρος ενδέχεται να πάρει την πρώτη δόση οικονομικής βοήθειας από την τρόικα.

Ο κ. Σιαρλή παραδέχθηκε πάντως ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί η κάθοδος του κλιμακίου της τρόικας στην Κύπρο γεγονός το οποίο, όπως είπε, δημιουργεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κάθοδος εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Οκτωβρίου.


Οι προτάσεις της τρόικας, επισήμανε, θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό. Δηλαδή τα ποσά που θα χρειαστούν για τις δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους και καθ΄ υπολογισμό τα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρακτική που εφαρμόστηκε στην Ισπανία, θα ολοκληρωθούν σε δύο μήνες μετά τη συμφωνία ή την υπογραφή του μνημονίου.

«Η διαδικασία», είπε, «που ακολουθείται είναι η ίδια όπως και με άλλες χώρες», προσθέτοντας ότι «στην περίπτωση της Ισπανίας το μνημόνιο υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου και ο καθορισμός του ακριβούς ποσού μόλις την προηγούμενη Παρασκευή».

Μπορεί, σημείωσε, να συμφωνηθεί το μνημόνιο και στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης του ποσού που θα χρειαστεί η Κύπρος. 

Εξήγησε ότι η συμφωνία με την τρόικα θα παραπεμφθεί στο Eurogroup το οποίο θα την εξετάσει στην επόμενη συνεδρία του, επισημαίνοντας ότι αφού συμφωνηθεί και σε επίπεδο Eurogroup, θα ακολουθηθεί μια άλλη διαδικασία που θα κρατήσει περίπου έξι εβδομάδες, για να καταστεί δυνατή η εξασφάλιση, η ολοκλήρωση και η υλοποίηση της συμφωνίας και να προχωρήσει η εκταμίευση.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, είπε, κινείται παράλληλα η διαδικασία της αξιολόγησης του πραγματικού ποσού που θα χρειαστεί για σκοπούς της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ