2012-10-02 12:51:29
Φωτογραφία για Ο ΠΑΟΚ θα εξελίσσεται συνέχεια
Συνέντευξη στο sportculture.gr, παραχώρησε ο Γιώργος Δώνης και έκανε έναν μίνι απολογισμό για τα όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής στην ομάδα αλλά και για το τι περιμένει από εδώ και πέρα. Η συνέντευξη:

Έχετε συμπληρώσει 4 μήνες στον πάγκο του ΠΑΟΚ πως σας φάνηκε αυτό το χρονικό διάστημα;

«Γενικότερα χαίρομαι που είμαι προπονητής του ΠΑΟΚ, γιατί έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία, υπάρχει πολύ καλό κλίμα στην ομάδα, τόσο στους ποδοσφαιριστές όσο και στους ανθρώπους που είναι δίπλα μου. Υπάρχει χημεία σε αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε και αυτό με ικανοποιεί. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το αποτέλεσμα, έχει να κάνει καθαρά με τον τρόπο που εγώ βλέπω το ποδόσφαιρο και τον τρόπο επικοινωνίας που έχω με τους ανθρώπους».

«Η μεγαλύτερη διαφοροποίηση στον φετινό ΠΑΟΚ, παρατηρείται στην φιλοσοφία παιχνιδιού»

Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματά σας για την ομάδα;


«Από την ομάδα βγάζω συνέχεια συμπεράσματα από παιχνίδι σε παιχνίδι. Είμαστε μια καινούρια ομάδα έχουμε μεγάλες διαφοροποιήσεις και η μεγαλύτερη διαφοροποίηση παρατηρείται στην φιλοσοφία παιχνιδιού. Γιατί είναι εντελώς διαφορετική η φιλοσοφία που είχαν συνηθίσει οι ποδοσφαιριστές μας, σε σχέση με αυτό που θέλουμε να εφαρμόσουμε και κάθε παιχνίδι που περνάει, μας δείχνει και κάποια πράγματα, τα οποία πρέπει να βελτιώνουμε συνέχεια. Άρα αυτό που μπορώ να πω είναι, ότι το κάθε παιχνίδι είναι οδηγός για εμάς, για να φτιάξουμε στο τέλος μια πολύ καλή ομάδα».

Πόσο εύκολο είναι για έναν προπονητή, να αλλάξει τη φιλοσοφία που υπάρχει σε μια ομάδα για αρκετά χρόνια, μέσα σε λίγους μήνες;

«Θεωρώ γενικότερα, ότι για να εφαρμόσει ένα προπονητής αυτό που θέλει και το πλάνο που έχει, άσχετα με ό,τι γινόταν πριν στην ομάδα του, θέλει χρόνο. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από την δουλειά, την πειθαρχεία και την ποιότητα των ποδοσφαιριστών, το να βγει μέσα στον αγωνιστικό χώρο, η δουλειά του προπονητή. Οι ποδοσφαιριστές είναι αυτοί που θα εκτελέσουν τις οδηγίες του προπονητή. Άρα το πόσο γρήγορα ή αργά θα γίνει αυτό μέσα στον αγωνιστικό χώρο, εξαρτάται περισσότερο από τους παίκτες, εφόσον υπάρχει η κατάλληλη προπόνηση. Θεωρώ ότι είναι δύσκολο να αλλάξει πολύ γρήγορα».

«Υπάρχει ταλέντο στον ΠΑΟΚ»

Τι μπορούμε να περιμένουμε από τον φετινό ΠΑΟΚ;

«Είμαστε μια ομάδα που αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ιστορία και πολύ λαό. Άρα είναι λογικό η πίεση να είναι μεγάλη και οι απαιτήσεις να είναι υψηλές. Εμείς θα πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε και υπό πιεστικές συνθήκες. Αυτό που θα πρέπει να περιμένει ο κόσμος, είναι μια ομάδα που συνέχεια θα εξελίσσεται και πιστεύω ότι συνέχεια θα προοδεύει. Τώρα ο βασικός μας στόχος είναι να χτίσουμε την ομάδα που θέλουμε και μετά θα δούμε που θα μας οδηγήσει όλο αυτό».

Πιστεύετε ότι οι νέοι ποδοσφαιριστές της ομάδας, που πήραν φανέλα βασικού, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και την αγωνιστική πίεση, που υπάρχει στον ΠΑΟΚ;

«Εγώ θεωρώ ότι όταν ένας ποδοσφαιριστής είναι νέος σε ηλικία, έχει ποιότητα, υπάρχει δουλειά από τους ανθρώπους που είναι γύρο του και υπάρχει στήριξη, μπορεί να πετύχει. Όλοι για να παίξουνε ποδόσφαιρο σε μια μεγάλη ομάδα, αρχίζουν από μια μικρή ηλικία. Δε γίνονται ξαφνικά έμπειροι ποδοσφαιριστές. Το θέμα είναι η πίστη σε αυτά τα παιδιά, ακόμα και σε κάποιες δύσκολες στιγμές. Νομίζω πως στην ομάδα υπάρχει ταλέντο. Υπάρχουν ήδη κάποιοι ποδοσφαιριστές, που έχουν πάρει περισσότερες ευκαιρίες, άλλοι λιγότερες και άλλα παιδιά που είναι στην διαδικασία εξέλιξης και πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου, θα πάρουν τις ευκαιρίες, για να μπουν και αυτοί στην ομάδα».

Σας πίκρανε ο αποκλεισμός από το Γιουρόπα Λιγκ; Tι πήγε στραβά στο παιχνίδι με την Ραπίντ;

«Στο ποδόσφαιρο πολλά πράγματα μπορεί να πάνε στραβά σε ένα παιχνίδι. Πιστεύω ότι όλοι στενοχωρηθήκαμε που αποκλειστήκαμε. Θέλαμε να συνεχίσουμε στην Ευρώπη και ας ήταν δύσκολο με τα συνεχόμενα παιχνίδια, γιατί δεν είμαστε μια ομάδα έτοιμη, για να παίζει τρία παιχνίδια την εβδομάδα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλαμε να προχωρήσουμε και φυσικά θέλαμε. Το μεγαλύτερο ρόλο σε αυτό το παιχνίδι, έπαιξε ότι εμείς εκεί κάναμε ένα πολύ κακό πρώτο ημίχρονο. Αυτό μάλιστα ίσως είναι το χειρότερο πρώτο ημίχρονο, σε όλα τα παιχνίδια που έχουμε παίξει μέχρι τώρα. Τέλος πιστεύω ότι σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι απουσίες, σε μία ομάδα που ήδη είχε προβλήματα τραυματισμών και κατά την άποψη μου η μεγαλύτερη ήταν, αυτή του Λαζάρ».

«Απρόσμενο δώρο αλλά και επιτυχία του Βρύζα ο Σαββίδης»

Η παρουσία στου Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ επηρεάζει την ομάδα;

«Το γεγονός αυτό μας κάνει να νιώθουμε ιδιαίτερα τυχεροί. Γιατί με την κρίση που επικρατεί στην Ελλάδα, με τα τόσο μεγάλα οικονομικά προβλήματα και ιδιαίτερα στις ομάδες, το να βρίσκεται επενδυτής στον ΠΑΟΚ είναι ένα απρόσμενο δώρο. Αλλά και μια μεγάλη επιτυχία του προέδρου της ομάδας, κ. Ζήση Βρύζα, να βρει επενδυτή. Όλοι ξέρουμε ότι για να εφαρμόσεις ένα πλάνο, πρέπει απαραίτητα να υπάρχει σταθερότητα και αυτή τη στιγμή ο καινούριος ιδιοκτήτης, ο κ. Σαββίδης, μας προσφέρει αυτή την οικονομική σταθερότητα και την στήριξη σε όλα τα επίπεδα,προκειμένου να φτιάξουμε αυτό που θέλουμε».

Η παρουσία ενός μεγαλομετόχου με αρκετά χρήματα, κάνει ευκολότερο το έργο ενός προπονητή;

«Είναι κάτι φυσικό. Γιατί οι ποδοσφαιριστές είναι επαγγελματίες και θέλουν να πληρώνονται. Μπορεί να έχουν οικονομικά προβλήματα οι οικογένειες τους και δεν σημαίνει ότι όσοι παίζουν ποδόσφαιρό έχουν χρήματα. Όταν έχεις έναν μεγαλομέτοχο όπως ο κ. Σαββίδης, έχεις την αίσθηση ότι  υπάρχει οικονομική σταθερότητα και πληρώνομαι στην ώρα μου. Γιατί όλοι είμαστε επαγγελματίες. Αυτό σου δίνει την άνεση να σκεφτείς και να βάλεις προτεραιότητα και μόνο το ποδόσφαιρο, να είσαι απερίσπαστος από οτιδήποτε άλλο και να κοιτάς την δουλειά σου και το πώς θα προοδεύεις»

Χρειάζεται ο ΠΑΟΚ μεταγραφική ενίσχυση ενόψει Ιανουαρίου, δεδομένου πως υπάρχει και η οικονομική δυνατότητα, με την παρουσία του κ. Σαββίδη;

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει στο επόμενο χρονικό διάστημα, γιατί η ομάδα έχει και άλλα θέματα, καθώς ο νέος ιδιοκτήτης προσπαθεί να βάλει μια τάξη στα οικονομικά του συλλόγου. Σε ό,τι αφορά το θέμα των μεταγραφών, πιστεύω ότι όλες οι ομάδες στον κόσμο, κάνουν και χρειάζονται μεταγραφές. Όταν κάνει μεταγραφές η Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ, είναι λογικό να θέλει να κάνει και ο ΠΑΟΚ. Γίνεται αξιολόγηση του υλικού, κοιτάμε την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών μας, της ομάδας και δεν έχουμε τόσο στο μυαλό μας τις μεταγραφές καθώς κοιτάμε να γίνεται καλύτερη η ομάδα. Υπάρχει ένα επιτελείο που δουλεύει και θα δούμε όταν θα έρθει η ώρα για τις μεταγραφές».

«Θέλουμε να λέμε την αλήθεια στον κόσμο»

Είστε ικανοποιημένος από την στήριξη του κόσμου στην νέα προσπάθεια που κάνει ο ΠΑΟΚ;

«Δεν είναι ανάγκη να μιλήσω εγώ για τον κόσμο, καθώς στηρίζει την ομάδα εδώ και πολλά χρόνια. Εγώ είμαι πολύ καινούριος στην ομάδα. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει στον κόσμο κάποια πράγματα, για τις διαφοροποιήσεις που γίνονται αυτή την στιγμή στην ομάδα, γιατί θέλουμε να λέμε την αλήθεια προς τα έξω και όχι να κοροϊδεύουμε. Πιστεύω ότι όπως όλα τα χρόνια ο κόσμος του ΠΑΟΚ κάνει το καθήκον του και είναι δίπλα στην ομάδα και σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε».

Ένα σχόλιο για τον μικρό σας γιο (Τάσος), που αγωνίζεται στις ακαδημίες της Γιουβέντους και τον μεγάλο (Χρήστος), που ανήκει στον Παναθηναϊκό;

«Υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη για τα παιδιά. Ο Τάσος σε ηλικία σχεδόν 16, πήρε μεταγραφή για την Γιουβέντους. Τον παρακολουθούσαν πολλές φορές ήρθαμε σε συμφωνία με τον Παναθηναϊκό και το παιδί πλέον είναι στην Ιταλία, κάνει κατά διαστήματα προπονήσεις με την μεγάλη ομάδα, παίζει στην εθνική ομάδα των παίδων, είναι η ευκαιρία του να δουλέψει σε μια πολύ καλή ακαδημία με μια μεγάλη ομάδα, ώστε τα επόμενα δύο χρόνια να γίνει έτοιμος ποδοσφαιριστής και να διεκδικήσει μεγαλύτερα πράγματα. Ο Χρήστος που είναι ο μεγαλύτερος είχε μια πρόταση από Ιταλική ομάδα, αλλά αποφασίσαμε, γιατί ο ίδιος το ήθελα, να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό. Είναι δύσκολο αυτή την στιγμή να έχει ευκαιρίες. Πιστεύω ότι ήταν σημαντική εξέλιξη να προπονείται και να βάλει κάποια άλλη βάση για τον εαυτό του, παίζει στην εθνική ομάδα των νέων και αυτό που κοιτάω εγώ σαν πατέρας πάνω από όλα, είναι να έχουν υγεία και πιστεύω ότι και οι δύο αγαπάνε το ποδόσφαιρο και μακάρι να τους πάνε καλά τα πράγματα».
paokrevolution
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ